Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μωραϊτάκη: Πώς η Ελλάδα θα συμμαχήσει με τις «αγορές»

Οι νέοι ευρωβουλευτές πρέπει να προέρχονται (και) από τον χώρο της πραγματικής οικονομίας. Η υψηλή επιστημονική θεωρητική κατάρτιση δεν αρκεί πάντοτε. Γιατί οι πολιτικοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν και... φοβούνται τις αγορές.

  • της Ρίτας - Πικρού Μωραϊτάκη*
Μωραϊτάκη: Πώς η Ελλάδα θα συμμαχήσει με τις «αγορές»

Όσο πλησιάζουμε στην κρίσιμη ημέρα των ευρωεκλογών της 25ης/5/2014 γίνεται εμφανής η προσπάθεια του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Η πόλωση που επιχειρείται να δημιουργηθεί μεταξύ ορισμένων κομμάτων, με ψευτοδιλήμματα και δηκτικούς χαρακτηρισμούς, απειλεί για ακόμη μία φορά την «έξυπνη» ψήφο.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα. Στις 25 Μαΐου ψηφίζουμε για τους εκπροσώπους της Ελλάδας στο ευρωκοινοβούλιο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις ευρωεκλογές για να προκληθεί πολιτική αβεβαιότητα προς χάριν αυτών που θα ωφεληθούν. Δεν τιμωρούμε κανέναν. Δεν επευφημούμε στείρες καταγγελτικές ρητορικές.

Προσπαθούμε να εντοπίσουμε εκείνους τους υποψηφίους που έχουν τα προσόντα, την πείρα και τις ικανότητες να στηρίξουν τη χώρα μας στις Βρυξέλλες. Επειδή έχουμε δυνατότητα 4 σταυρών θα είναι πολύ καλό να ψηφίσουμε υποψήφιους από όλους τους γνωστικούς χώρους. Δεν είναι λογικό από τις επιλογές να λείπει εκπρόσωπος του χρηματοπιστωτικού χώρου.

Οι αναγνώστες του Euro2day.gr μπορούν εύκολα να κατανοήσουν το γιατί. Η στενή συνεργασία των ευρωβουλευτών με τους φορείς της αγοράς, της επιστήμης και της εργασίας είναι απαραίτητη για την επιτυχή αντιπροσώπευση της χώρας μας. Καμιά κοινοτική οδηγία δεν πρέπει να ψηφίζεται χωρίς ελληνική διαβούλευση με τους φορείς. Δυστυχώς αυτό έγινε πολλές φορές στο παρελθόν.

Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα της κρίσης ήταν ότι η έλλειψη κατάλληλης εμπειρίας στοίχισε στη χώρα πολύ ακριβά. Τώρα που διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, δεν θα πρέπει να κάνουμε πίσω.

Πλέον η ικανότητα ενός υποψηφίου να μιλάει με γενικότητες, να υπόσχεται, να κουνάει το δάχτυλο χωρίς να λύνει τα προβλήματα δεν είναι αρκετή. Η χρησιμότητα και η καταλληλότητά του στη διαχείριση των κοινών και στην έμπρακτη ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών είναι απαραίτητες.

Οι πολίτες της χώρας γνωρίζουν καλά πως βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού, απομονωμένοι και αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης, επειδή κάποιοι δεν είχαν διαπραγματευτικές ικανότητες, επειδή δεν γνώριζαν την πολυπλοκότητα των θεμάτων, επειδή δεν είχαν ιδέες, βούληση και επιχειρήματα να αντικρούσουν ή και να τροποποιήσουν τις προτάσεις και τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων. Οι περισσότεροι δεν είχαν δουλέψει στην πράξη και δεν είχαν διοικητικές ικανότητες.

Είναι ζωτικής σημασίας να αναδειχθούν οι νέοι ευρωβουλευτές που γνωρίζουν την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, πρόσωπα που προέρχονται από την πραγματική αγορά με εμπειρία και γνώση της καθημερινότητας της οικονομίας, με ενασχόληση στη μελέτη των μακροοικονομικών και μικροοικονομικών μεταβολών αλλά και των μηχανισμών και της λειτουργίας των αγορών.

Η υψηλή επιστημονική θεωρητική κατάρτιση, χωρίς πρακτική εμπειρία, δεν είναι απαραίτητο να οδηγεί σε ορθότερες για την οικονομία αποφάσεις όταν πρέπει εκτός των μαθηματικών μοντέλων για επιμέρους τομείς της οικονομίας, να συνυπολογίζονται και σύνθετες παράμετροι καθώς και οι επιπτώσεις στους λοιπούς τομείς της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας.

Δεν είναι αρκετή η εξειδίκευση στη μακροοικονομία για την έξοδο από την κρίση. Απαιτείται παράλληλα και γνώση των φορολογικών θεμάτων, της λειτουργίας των αγορών, της μικροοικονομίας αλλά και συνυπολογισμός των επιπτώσεων των όποιων αποφάσεων στην κοινωνία, δεδομένου ότι όλες οι πολιτικές πρέπει να έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο («πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος»).

Αυτό όμως προϋποθέτει εμπειρία και γνώση σε πραγματικές συνθήκες οικονομίας και όχι σε συνθήκες εργαστηρίου, όπου όλοι οι πειραματισμοί είναι επιτρεπτοί γιατί αν δεν πετύχουν απλώς εγκαταλείπονται και ξεκινούμε νέα πειράματα από την αρχή.

Η Ελλάδα όμως δεν έχει πλέον ανάγκη από θεωρητικούς ή από ανθρώπους εκτός αγοράς με άπειρους συμβούλους για τους οποίους κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ή να πιστοποιήσει την επάρκειά τους. Εάν δεν γνωρίζει το θέμα ο επικεφαλής πολιτικός, πώς θα αξιολογήσει και θα προσλάβει τους κατάλληλους συμβούλους;

Υπάρχουν στελέχη της αγοράς που έχουν πιστοποίηση με γραπτές εξετάσεις και πρακτική εμπειρία σε θέματα αγορών. Οι πολιτικοί μας δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις αγορές, όπως οι ίδιοι ομολογούν. Κατά κανόνα οι πολιτικοί φοβούνται τις αγορές. Κανένα από τα πιστοποιημένα στελέχη δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι τώρα στη χώρα μας. Δεν σκέφθηκαν οι πολιτικοί μας ότι με την αξιοποίηση στελεχών των αγορών «συμμαχούν» στην πράξη με τις αγορές. Θα χρησιμοποιούν τις αγορές προς όφελος της Ελλάδος. Στις ΗΠΑ πάντοτε ο Υπουργός Οικονομικών προέρχεται από τον χρηματοπιστωτικό χώρο.

Οι άνθρωποι της αγοράς που διαθέτουν πετυχημένη, με αποδείξεις εργασιακή εμπειρία είναι απαραίτητοι. Οι πολίτες θα πρέπει να το αξιολογήσουν θετικά στις ευρωεκλογές με μία από τις 4 ψήφους που διαθέτουν.

 

* Η κ. Πικρού-Μωραϊτάκη Ελευθερία (Ρίτα) είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Είναι πιστοποιημένη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως (α) χρηματιστηριακός εκπρόσωπος, (β) επενδυτικός σύμβουλος (Β), (γ) διαχειριστής κεφαλαίων (Γ). Είναι η μόνη πιστοποιημένη εκπρόσωπος του χρηματοπιστωτικού χώρου από όλους τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές όλων των παρατάξεων.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v