Σε καθημερινή αναπροσαρμογή της προεκλογικής τακτικής τους και σε επαναχάραξη της στρατηγικής τους επιδίδονται οι αρχηγοί των κομμάτων, τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στοχεύοντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έκαστος προσμένει το λάθος από τον αντίπαλό του, για να το αξιοποιήσει επικοινωνιακά και να κερδίσει επιπλέον πόντους ελάχιστα πριν από το μεθαυριανό «πρώτο ημίχρονο» των εκλογών.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει να κλιμακώσει την επίθεση όχι μόνο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσωπικά πλέον κατά του Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά τόσο έντονα, ο πρωθυπουργός εγκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως «υπονομευτή της εθνικής προσπάθειας». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο Τσίπρας καλεί τους Έλληνες να ψηφίσουν για να πέσει η κυβέρνηση. Χρησιμοποιεί τις εκλογές ως μοχλό αποσταθεροποίησης του τόπου, όμως ο λαός είναι πληγωμένος, αλλά ώριμος και θα δώσει την απάντησή του σε όσους ετοιμάζουν σενάρια πολιτικής ανωμαλίας».
Η στρατηγική του πρωθυπουργού τις επόμενες μέρες, όπως έλεγε χθες στενός συνεργάτης του, θα κινηθεί σε δύο άξονες: αφενός στην παρουσίαση του κυβερνητικού έργου και των τελευταίων θετικών εξελίξεων στην οικονομία και αφετέρου στην ανάδειξη της αφερεγγυότητας του ΣΥΡΙΖΑ και του επικεφαλής του.
Ο κ. Σαμαράς τελικά δεν θα παρουσιάσει σήμερα το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας για την επόμενη δεκαετία, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα την Τρίτη, λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές. Παράλληλα, θα συνεχίσει τις περιοδείες του και την προσωπική του επικοινωνία με τους πολίτες, επιμένοντας στο δίλημμα «σταθερότητα ψηφίζοντας Ν.Δ. ή περιπέτειες με ενδεχόμενη ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ».
Σε έναν διαφορετικό ρόλο από αυτούς που μας έχει συνηθίσει, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεμαχίας με τους συνυποψηφίους του για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, δεν ασχολήθηκε καθόλου με την κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά με τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας στους οποίους επέρριψε το σύνολο των ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση: «Είμαι από την Ελλάδα, τη χώρα που η ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξε ως πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας. Είναι ιστορία τραγωδίας ή ιστορία επιτυχίας αυτό που συνέβη στην Ελλάδα;», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε προς τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη συζήτηση. Ο κ. Τσίπρας σήμερα θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Ρένας Δούρου και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην Αθήνα, όπου αναμένεται να εμφανιστεί σε πολύ υψηλούς τόνους, βάζοντας και πάλι στο κάδρο, ύστερα από μία ημέρα παύσης, τη συγκυβέρνηση, και δη τον Αντώνη Σαμαρά.
Μια πρόγευση έδωσε χθες ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος Δημήτρης Βίτσας από τη συμπρωτεύουσα: «Η με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τα μνημόνια, ή με τον Σαμαρά ή με την κυβέρνηση της Αριστεράς, ή με την υποταγή, ή με την ανατροπή, ή με τη Μέρκελ ή με την Ελλάδα σε μια νέα Ευρώπη», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την προχθεσινή βόμβα ότι το βράδυ των εκλογών, αν η Ελιά δεν πάει καλά, θα επισκεφθεί τον Κάρολο Παπούλια για να του δηλώσει την παραίτησή του από την κυβέρνηση, ένα 24ωρο μετά τα μάζεψε. Σε συνέντευξή του στο Star, αναδιπλώθηκε, λέγοντας ότι ο κ. Παπούλιας είναι «θεσμικός συνομιλητής του». Επανέλαβε ότι θα πάει σε αυτόν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα το κάνει ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ερωτηθείς ποιο ποσοστό της Ελιάς θα θεωρηθεί ικανοποιητικό, απάντησε γενικόλογα, τονίζοντας πως το θέμα δεν είναι αριθμητικό. Οι όποιες αποφάσεις για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, όπως είπε, θα είναι «συνάρτηση της γενικής αίσθησης» που θα υπάρχει για το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν παρέλειψε, πάντως, να επαναφέρει το γνωστό δίλημμα προς τους πολίτες: «Λέμε 'ψηφίστε μας' για να μην αποσταθεροποιήσετε τη χώρα».
Την ίδια ώρα, πάντως, οι ξένοι ανησυχούν για ενδεχόμενη συντριβή του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Ενδεικτικό είναι ότι το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την πορεία της κυβέρνησης και κατ' επέκταση της οικονομίας.
Σύμφωνα με την αρθρογράφο του πρακτορείου, η κυβέρνηση στηρίζεται αυτήν τη στιγμή από 152 βουλευτές και το ενδεχόμενο της απόσυρσης των 27 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές από το να βοηθήσουν στην ανάκαμψη. Στην περίπτωση που αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, συνεχίζει, «αυτό θα μπορούσε να πλήξει πραγματικά την ελληνική οικονομία γιατί είναι τόσο ευαίσθητη».