Άρον-άρον το υπουργείο Οικονομικών πήρε πίσω την εγκύκλιο που όριζε τη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από ξένους επενδυτές, η δημοσιοποίηση της οποίας οδήγησε, όπως μετέδωσαν ξένα πρακτορεία, σε μεγάλες πωλήσεις ελληνικών ομολόγων.
Με μια λιτή ανακοίνωση το ΥΠΟΙΚ γνωστοποίησε: "Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι η εγκύκλιος 1117 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναφέρεται στη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές ανακαλείται".
Νωρίτερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς είχε εκτοξευτεί στο 6,84% καταγράφοντας άνοδο 53 μονάδων βάσης. Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε και η απόδοση του 5ετούς, στο 5,1%. Η τιμή του 5ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 98,475.
Ξένα πρακτορεία απέδωσαν σε δύο λόγους την εξέλιξη αυτή: στη γνωστοποίηση της εγκυκλίου που εκτιμήθηκε ότι οδηγεί σε επιπλέον φορολόγηση και στα σενάρια για τις επερχόμενες εκλογές.
Αρχικά το υπουργείο έσπευσε να διαψεύσει τη φορολόγηση. Εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: "Ουδεμία φορολόγηση υφίσταται στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για ξένους επενδυτές που λαμβάνουν χώρα από 1/1/2014 και εφεξής, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών".
Κατά συνέπεια, σημειώνει το υπουργείο, "τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αναδρομική φορολόγηση ή πρόθεση αναδρομικής φορολόγησης είναι παντελώς αναληθή. Οι υπεραξίες που προέκυψαν από 29/2/2012 μέχρι 31/12/2013 φορολογούνται με τις παλιές διατάξεις του νόμου 4051/2012, εκτός και εάν προβλέπεται ευμενέστερη μεταχείριση στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας.
Αυτή η κυβέρνηση στόχο έχει τη μείωση της φορολογίας. Αυτό αποδεικνύεται και από την κατάργηση του φόρου αυτού από 1/1/2014".
Εν τέλει όμως αναγκάστηκε να πάρει πίσω την επίμαχη εγκύκλιο.