Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων -φανερών αλλά και μυστικών- που προβληματίζουν τα κομματικά επιτελεία είναι η χαμηλή συσπείρωση και τα υψηλά ποσοστά των αναποφάσιστων.
Ακόμα και τώρα, ελάχιστα πριν από τις πρώτες κάλπες, πολλοί πολίτες δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει τη στάση τους, μεγάλος αριθμός εξ αυτών σκέπτεται να μην προσέλθει να ψηφίσει, ενώ άλλοι, όπως λένε, θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή.
«Μεγάλος μας αντίπαλος είναι η χαλαρότητα», εκμυστηρεύεται ο Αντώνης Σαμαράς στους συνεργάτες του, ενώ τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το ΠΑΣΟΚ που βλέπει ψηφοφόρους του να το έχουν εγκαταλείψει. Σε σχετικά χαμηλά συσπείρωσης δείχνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει επαρκώς τη δυσφορία της κοινωνίας από τη σκληρή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Η στρατηγική την οποία ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τα κόμματα λίγο-πολύ γνωστή: υψηλοί τόνοι, σειρά διλημμάτων (συχνά και εκβιαστικών,) αλλά και στόχευση στο συναίσθημα των πολιτών είναι μερικά μόνο από τα μέσα που χρησιμοποιούν στην προσπάθειά τους να βρουν τους... χαμένους ψηφοφόρους.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος στα ποιοτικά στοιχεία των σφυγμομετρήσεων υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα, συνεχίζει να παίρνει πάνω του το παιχνίδι με καθημερινές παρεμβάσεις. Βούλησή του είναι να περάσει προς τα έξω την τεράστια σημασία ιδίως της εκλογικής διαδικασίας των ευρωεκλογών, επαναλαμβάνοντας σε ακόμα πιο υψηλούς τόνους το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτεια».
Αυτό αναμένεται να πει και σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις υπόλοιπες στοχευμένες επισκέψεις του σε συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου να στηρίξει και τους εκεί γαλάζιους υποψηφίους (Πάτρα, Κέρκυρα, Ρόδο, Θράκη). Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Συγγρού στην αυριανή παρουσίαση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας για τα επόμενα χρόνια, καθώς και στην επίσκεψη που θα κάνει στην Αθήνα τη Δευτέρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο ανήκει η Ν.Δ.) και αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκεκριμένη θέση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για την τηλεμαχία με τους συνυποψηφίους του, επιχειρεί να καθησυχάσει τους πολίτες, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τις φωνές εντός του κόμματός του που παρεκκλίνουν από την επίσημη γραμμή. Αυτό έπραξε χθες, κατά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, όταν και άδειασε τόσο τον Μανώλη Γλέζο για τα περί «εσωτερικού δανεισμού» όσο και την αριστερή πλατφόρμα για το νόμισμα, κάνοντας λόγο για «ανάγκη να σταματήσει αυτή η ανορθολογική συζήτηση».
Όσον αφορά το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών, ο κ. Τσίπρας τις χαρακτήρισε δημοψήφισμα. «Είναι ουσιαστικά σαν εθνικές εκλογές», σημείωσε, θέλοντας κι αυτός από την πλευρά του το πρόβλημα της «χαλαρής ψήφου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. διασταύρωσαν χθες τα ξίφη τους και για το πρώτο δημοσίευμα των Financial Times για τα γεγονότα των Καννών τον Νοέμβριο του 2011, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις για το νέο δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας χθες το βράδυ.
Την ίδια ώρα, το γνωστό δίλημμα εξόδου από την κυβέρνηση επαναλάμβανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε συνέντευξή του στον Alpha ανέφερε ότι αν η Ελιά δεν πάει καλά στις εκλογές, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανακοινώνοντάς του την παραίτησή του από την κυβέρνηση!
Σε άλλη, διακαναλική συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε ακόμα πιο υψηλούς τόνους: «Αν οι Έλληνες πολίτες θέλουν να δημιουργηθεί στη χώρα πολιτικό πρόβλημα ας το κάνουν, θα υποστούν τις συνέπειες, δυστυχώς θα τις υποστούμε και όλοι μας, διότι εδώ η πλειοψηφία επιβάλλει την άποψή της και στη μειοψηφία και πάμε όλοι μαζί».
Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, πάντως, περιλαμβάνει τη συνολική αξιολόγηση των τριών εκλογικών αναμετρήσεων (περιφερειακές, δημοτικές, ευρωεκλογές), απ' όπου θα προκύψει -όπως λένε- το γενικό συμπέρασμα. Κι αυτό διότι στις δύο πρώτες διαδικασίες υπολογίζουν ότι θα έχουν κάποιες επιτυχίες, τις οποίες θα επικαλεστούν στη συνέχεια για να εξισορροπήσουν ενδεχόμενες χαμηλές πτήσεις στις ευρωκάλπες...