Στη δημιουργία ισχυρού παίκτη, ικανού να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία των αναδιαρθρώσεων και των συνενώσεων, σε κλάδους με ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική οικονομία, αποσκοπεί η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Marfin Investment Group και του ομίλου της Πειραιώς, που ανακοινώθηκε χθες.
Λειτουργώντας ουσιαστικά και ως αντίβαρο στην επέλαση των ξένων funds, που μονοπωλούν ως τώρα το τοπίο (όχι μόνο στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, αλλά και στην εξαγορά, μερική ή ολική, σειράς επιχειρήσεων), η MIG καλείται πλέον να παίξει -με την υποστήριξη της Πειραιώς- στρατηγικό ρόλο στην εξυγίανση των κλάδων της οικονομίας στους οποίους δραστηριοποιείται, ενδεχομένως και σε κάποιους άλλους.
Σημειώνεται ότι ως εταιρία συμμετοχών, η MIG έχει υπό τον έλεγχό της συμμετοχές σε στρατηγικής σημασίας τομείς, καθώς είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στον χώρο των τροφίμων, της υγείας και της ακτοπλοΐας, αλλά και με πολύ ισχυρή θέση στον κλάδο της πληροφορικής.
Στους περισσότερους από αυτούς τους χώρους, αν όχι σε όλους, διαθέτει πολύ σημαντικά συμφέροντα και η Πειραιώς, τα οποία προκύπτουν από τον δανεισμό επιχειρήσεων των συγκεκριμένων κλάδων. Κι έχει ήδη καταστεί προφανές (με κορυφαίο ίσως παράδειγμα την ακτοπλοΐα) ότι η εξυγίανσή τους περνά μέσα από τη μερική έστω μετοχοποίηση χρεών, αλλά και τη συνένωση εταιριών, προκειμένου να προκύψουν ισχυροί παίκτες, με ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις «εθνικού πρωταθλητή».
Πρόκειται για διαδικασία που αναμένεται να λάβει ευρύτερη μορφή στην ελληνική οικονομία και την οποία περιέγραψε αναλυτικά, το Euro2day.gr, σε προχθεσινό ρεπορτάζ του με τίτλο «Τράπεζες ψάχνουν συνεταίρους για τα δάνεια».
Όπως αναφερόταν στο ίδιο ρεπορτάζ, στόχος είναι: α) η εξασφάλιση αξιόπιστων στρατηγικών επενδυτών - στην προκειμένη περίπτωση η MIG, β) η εύρεση λύσεων που να λειτουργούν εξυγιαντικά για ολόκληρους κλάδους και γ) κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη και αφορά την πολιτεία: η παροχή πλέγματος ρυθμίσεων και φορολογικών κινήτρων που να διευκολύνουν την ανάληψη δράσης ενεργητικών αναδιαρθρώσεων.
Στην περίπτωση όμως της MIG με την Πειραιώς, εύλογα προκύπτει η πιο σημαντική ίσως διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά την εθνική οικονομία: Πρόκειται για «συνεταιρισμό» που αφορά παίκτες με έντονα ελληνικά χαρακτηριστικά, οι οποίοι αμφότεροι έχουν αποδείξει, με τις πολιτικές που ακολουθούν, ότι δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στη διατήρηση, αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, συνδυάζοντάς την με αναπτυξιακές κινήσεις.
Παράγοντες της αγοράς θυμίζουν σχετικά ότι η MIG έχει ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά τις ελληνοκεντρικές αναδιαρθρώσεις, μέσω της πρόσφατης συμφωνίας με τη ΜΕΒΓΑΛ, στον χώρο του γάλακτος, όπου η ΔΕΛΤΑ έχει κυρίαρχο ρόλο.
Και σημειώνουν ότι η αφύπνιση του ελληνικού επιχειρηματικού στοιχείου που προωθείται μέσω της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Πειραιώς και MIG αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι γίνεται πλέον αντιληπτός ο κίνδυνος του αφελληνισμού μεγάλων τομέων της εγχώριας οικονομίας, εξαιτίας του ρόλου που παίζουν ή και επιθυμούν να παίξουν ξένα funds, στον επερχόμενο κύκλο ριζικών αναδιαρθρώσεων.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας
Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει μεταξύ των άλλων συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σε αδιάθετες ομολογίες της σειράς Α από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της MIG, με ημερομηνία λήξης 29 Ιουλίου 2019, και περίοδο διάθεσης έως τις 30 Ιουνίου 2014. Η συμμετοχή του ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς ποσού περίπου 250 εκατ. ευρώ πραγματοποιείται στην ονομαστική αξία των ομολογιών.
Οι όροι του μετατρέψιμου ομολογιακού περιλαμβάνουν τη δυνατότητα μετατροπής σε νέες μετοχές της εταιρίας με τιμή μετατροπής 0,54 ευρώ ανά μετοχή. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευθεί για μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές για ποσό τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο όμιλος της Πειραιώς θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος στη MIG με ποσοστό κατ΄ ελάχιστον 17,7%, ενώ θα βελτιωθεί σημαντικά η χρηματοοικονομική δομή της MIG.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόθεση των δύο μερών είναι η μετατροπή του συνόλου των ομολογιών που θα αποκτηθούν από την Τράπεζα Πειραιώς σε μετοχές είτε από την ίδια, είτε μέσω της διαθέσεώς τους σε θεσμικούς και στρατηγικούς επενδυτές κοινής αποδοχής. Επίσης σε περίπτωση μελλοντικής πώλησης των μετοχών που θα κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς στη MIG έχει συμφωνηθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους βασικούς μετόχους της MIG.