Το δημοσίευμα των Financial Times για τη Σύνοδο των Καννών τον Νοέμβριο του 2011 και τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με το δημοψήφισμα τροποποίησε την προεκλογική ατζέντα των κομμάτων -άλλων λιγότερο και άλλων περισσότερο- με αποτέλεσμα η αντιπαράθεση να παρεκκλίνει, έστω και για λίγο, από το πεδίο της οικονομίας.
Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να κάνει το παραμικρό σχόλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον πρωθυπουργό, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει και πάλι το ΠΑΣΟΚ, όπου υποβόσκει η υπόγεια κόντρα μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου. Οι δύο πλευρές, όπως όλα δείχνουν, περιμένουν την επομένη των ευρωεκλογών για να λύσουν τις διαφορές τους, κάτι που θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από το αποτέλεσμα της κάλπης για την Ελιά.
Το ΠΑΣΟΚ χθες, με στόχο να υπενθυμίσει ότι αντίθετοι στο δημοψήφισμα ήταν όχι μόνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και το σύνολο των κομμάτων, μοίρασε, διά του γραφείου τύπου του, σχετικές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών εκείνης της περιόδου. Μία μέρα μετά τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού ότι "τώρα, είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι", ο κ. Βενιζέλος, ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες, προανήγγειλε ότι θα μιλήσει για τις Κάννες "όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες", σημειώνοντας ωστόσο πως "όποιος έχει στοιχειώδη μνήμη θυμάται τα γεγονότα και ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα ανακυκλώνονται και δεν έχουν ενδιαφέρον".
Αναφορικά με τη φημολογούμενη συμφωνία μεταξύ Μπαρόζο - Σαμαρά - Βενιζέλου, μετά τις Κάννες, για σχηματισμό κυβέρνησης, ο Ευ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός βρισκόταν σε συζητήσεις για πιθανή συμμετοχή της Ν.Δ. στο κυβερνητικό σχήμα ήδη από τον Ιούνιο του 2011, ενώ την ίδια στιγμή διέψευσε την αναφορά του δημοσιεύματος ότι ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν ο πρωταγωνιστής της διαδικασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά προσπαθεί να αξιοποιήσει το δημοσίευμα, το οποίο προτίθεται να κρατήσει ψηλά στη ρητορική του σε όλη την προεκλογική περίοδο. Σε πολύ υψηλούς τόνους, ο Αλέξης Τσίπρας από τη Μόσχα επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι "από το 2011 και μετά δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τη μαριονέτα του κ. Μπαρόζο, προκειμένου να έχουμε συνέχεια των μνημονίων στην Ελλάδα, όταν μάλιστα στον ελληνικό λαό έδειχνε μία αντιμνημονιακή ρητορική".
Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΜΕ απηύθυνε δριμύ κατηγορώ στον Γιώργο Παπανδρέου: "Η Ιστορία θα αποδείξει ότι δεν ήταν ένας ηλίθιος, ο οποίος πήγε να τινάξει κατά λάθος στον αέρα την Ευρώπη. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι όργανο των κερδοσκόπων που εκείνο το βράδυ κέρδισαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια από τις αυξήσεις και τις μειώσεις του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, από την τιμή του χρυσού, από τα futures, από τα ομόλογα".
Στο μεταξύ, επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο απέστειλε ο ευρωβουλευτής και στενός πολιτικός φίλος του κ. Παπανδρέου, Δημήτρης Δρούτσας, με την οποία του ζητεί να πάρει θέση απέναντι στο δημοσίευμα. Εφόσον αυτό είναι αληθινό, υπογραμμίζει, "δημιουργείται εξαιρετικά σοβαρό θέμα θεσμικής και ηθικής τάξης, καθώς παρουσιάζεται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρεμβαίνει στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα ενός κράτους μέλους".
Να σχολιάσει το ρεπορτάζ κλήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος πάντως δήλωσε πλήρη άγνοια, καταδεικνύοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να μην το αγγίξει στο ελάχιστο.
Ο Αντώνης Σαμαράς, συνεχίζοντας την έντονη προεκλογική του δραστηριότητα, επισκέφθηκε χθες τη Μυτιλήνη, όπου έκανε εκτενή αναφορά στη λαθρομετανάστευση και στα προβλήματα των αγροτών, ενώ και πάλι έδειξε ότι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος αφορά την ενδεχόμενη αποχή των ψηφοφόρων. Σήμερα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. θα απευθύνει χαιρετισμό στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Κουμουτσάκου, αύριο θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να στηρίξει τις εκεί γαλάζιες υποψηφιότητες και την Παρασκευή θα παρουσιάσει το δεκαετές αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, στο οποίο ποντάρει πολλά η κυβέρνηση.