Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε υποψηφιότητες για τον ΑΔΜΗΕ

Εως την κατάθεση των προσφορών, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και επικυρωθεί η μεθοδολογία υπολογισμού του εσόδου που θα έχει ο ΑΔΜΗΕ από την εκμετάλλευση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Πέντε υποψηφιότητες για τον ΑΔΜΗΕ

Τέσσερις εταιρείες διαχείρισης δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ένα συνταξιοδοτικό fund εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά από τη ΔΕΗ του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.

Στις εταιρείες διαχείρισης δικτύων περιλαμβάνονται η ιταλική TERNA, η οποία μάλιστα κατέθεσε την προσφορά της από την Πέμπτη το απόγευμα, η βελγική ELIA (σε σύμπραξη με συνταξιοδοτικά funds), η ινδική κρατική εταιρεία και η State Grid Corporation of China –SGCC. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ειναι από την Αμερικανική Ηπειρο.

Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό είναι εν πολλοίς οι αναμενόμενες, ενώ σχετική έκπληξη προκάλεσε η συμμετοχή της βελγικής ΕLIA, οποία μέχρι στιγμής δεν είχε εμφανιστεί μεταξύ των διεκδικητών.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η λίστα των προεπιλεγέντων επενδυτών, οι οποίοι στη συνέχεια θα κληθούν να καταθέσουν προσφορές για την εξαγορά του πακέτου μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

Ο υπολογισμός του εσόδου

Το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα έως την κατάθεση των προσφορών, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και επικυρωθεί η μεθοδολογία υπολογισμού του εσόδου που θα έχει ο ΑΔΜΗΕ από την εκμετάλλευση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ολοκλήρωση της μεθοδολογίας έχει την μεγαλύτερη βαρύτητα για την επίτευξη ικανοποιητικού τιμήματος, καθώς θα προσδιορίσει την απόδοση την επενδυμένων κεφαλαίων και άρα τα έσοδα του επενδυτή.

Ήδη η ΡΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα την τελική της πρόταση επί της οποίας θα γίνει δημόσια διαβούλευση μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Επιδίωξη της Αρχής είναι μέχρι το τέλος του μήνα να έχει ολοκληρωθεί η έκδοση της τελικής απόφασης. Έτσι οι υποψήφιοι επενδυτές του ΑΔΜΗΕ θα μπορούν να σταθμίσουν τα δεδομένα και να προχωρήσουν στις οικονομικές τους προσφορές.

Με τις τροποποιήσεις που εισάγει η μεθοδολογία, δεν αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις των επενδυμένων κεφαλαίων έναντι αυτών που θα ισχύσουν για το 2014 και είναι 8,5% έναντι 8% που ήταν για το 2013. Ωστόσο το κείμενο προτείνει στις νέες επενδύσεις του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης που θα χαρακτηρίζονται ως Έργα Μείζονος Σημασίας να μπορεί να παρέχεται πρόσθετη απόδοση, η οποία όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης αυτή θα παρέχεται μέχρι 12 χρόνια από τότε που το έργο θα τεθεί σε λειτουργία (ηλέκτριση). Βασικό κριτήριο για το χαρακτηρισμό ενός έργου ως Μείζονος Σημασίας, είναι να συμβάλλει στη μείωση του κόστους υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που επιβαρύνει τους καταναλωτές. Έτσι στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι υποβρύχιες διασυνδέσεις με τα νησιά (Κυκλάδες, σε εξέλιξη, Κρήτη στη συνέχεια).

Τέλος σημειώνεται ότι σύμφωνα με χθεσινή απόφαση της ΡΑΕ για το ετήσιο κόστος του Εθνικού Συστήματος μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, αυτό ορίζεται σε 256,7 εκατομμύρια ευρώ. Αναλύεται δε σε 81,9 εκατομμύρια για τις ετήσιες λειτουργικές δαπάνες, 56 εκατομμύρια για αποσβέσεις και 118,8 εκατομμύρια για την απόδοση της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης του ΑΔΜΗΕ με επιτόκιο 8,5%.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ 

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. ανακοινώνει ότι η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ έχει ολοκληρωθεί. Υποβλήθηκαν πέντε (5) εκδηλώσεις ενδιαφέροντος (EoI), απόδειξη ισχυρού ανταγωνισμού και εκδήλωσης έντονου διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η ΔΕΗ θα εξετάσει τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και θα προσκαλέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη που πληρούν τα κριτήρια του EoI στη δεύτερη φάση της διαδικασίας. Στη δεύτερη φάση, οι προεπιλεγέντες επενδυτές που πληρούν τα κριτήρια θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα πλήρες due diligence και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ.

Η HSBC Bank plc, η Citigroup Global Markets Ltd., και η NBG Securities ενεργούν σαν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, ενώ η KLC και Norton Rose Fulbright σαν νομικοί σύμβουλοι της ΔΕΗ στη διαγωνιστική διαδικασία για τον ΑΔΜΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v