«Στο επόμενο Eurogroup της 5ης Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το θέμα του χρέους, ούτως ώστε να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του 3ου Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου.
Όπως υπογράμμισε, η ανακοίνωση της Eurostat ανοίγει τον δρόμο για τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία σήμερα αποκαθίσταται με ταχείς ρυθμούς, γεγονός που αποτυπώνεται στη δραστική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και στις επιτυχείς εξόδους τόσο της χώρας όσο και των τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου.
«Υπολογίζουμε ότι πάνω από το 85% της βελτίωσης που απαιτείται στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα μέχρι το 2020, έχει ήδη επιτευχθεί. Με άλλα λόγια τα δυσκολότερα είναι πίσω μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Αλλά κοντεύουμε να φτάσουμε στην κορυφή του βουνού», τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, με την Ελλάδα να αποσκοπεί, όπως είπε, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και πολιτικών, στην αύξηση της ποσότητας αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος σε τομείς όπου έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Αυτοί, ανέφερε ο υπουργός, είναι κυρίως ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η ενέργεια και το περιβάλλον, η πολιτιστική κληρονομιά, τα συστήματα επιμελητείας (logistics) και οι συνδυασμένες μεταφορές, η τεχνολογία και η εφαρμοσμένη έρευνα και καινοτομία, η φαρμακευτική βιομηχανία, η βιομηχανία μετάλλων και δομικών υλικών και σειρά δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη ναυτιλία και τις μεταφορές γενικότερα.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να αναπτύξει δραστηριότητες οι οποίες στηρίζονται στο τρίγωνο της γνώσης (παιδεία, έρευνα, καινοτομία) με εφαρμογή στους παραπάνω τομείς. Αυτό προκύπτει αβίαστα από την ύπαρξη σημαντικού επιστημονικού δυναμικού στη χώρα μας που δεν έχει να ζηλέψει σε δημοσιεύσεις και επιστημονικά αποτελέσματα άλλες χώρες που είναι στην πρωτοπορία της έρευνας και της καινοτομίας. Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας δεν θα στηρίζεται στη φθηνή και ανειδίκευτη εργασία, αλλά στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών συνεπών με τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, σημείωσε ο υπουργός.