Ο κύβος ερρίφθη. Η λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, μέσω του οποίου η κυβέρνηση ευελπιστεί να καλυφθεί μέρος του κενού που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της γερμανικής KFW Dr Lutz-Christian Funke θα υπογράψουν, παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, την τελική συμφωνία για τη συμμετοχή της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Σημειώνεται ότι η γερμανική πλευρά έχει δεσμευθεί ότι μέσω της KfW θα συνεισφέρει 100 εκατ. ευρώ. Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή εδώ και εννέα μήνες, έχει υπογραφεί Μνημόνιο μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του πρόεδρου της KfW Ulrich Schroeder.
Εκτός όμως από την υπογραφή της τελικής συμφωνίας της ελληνικής πλευράς με την KfW, πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει και η υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό με το οποίο σκοπεύει να συμμετάσχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο η ΕΤΕπ.
Στο Ταμείο, το Ελληνικό Δημόσιο θα επενδύσει συνολικά 350 εκατ. ευρώ με χρηματοδοτικές πηγές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το ΕΣΠΑ, σε βάθος τριετίας, ενώ στο Ταμείο θα συμμετάσχει και το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, με 30 εκατ. ευρώ. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο συμμετοχής και της Γαλλίας μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της.
Η ίδρυση του Ταμείου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, ενώ η λειτουργία του τοποθετείται τον επόμενο μήνα. Σε πρώτη φάση θα αναλάβει την αναχρηματοδότηση δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης θα παρέχει κεφαλαιακή στήριξη σε ΜμΕ συμμετέχοντας στο μετοχικό τους κεφάλαιο, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτεί και έργα υποδομής που θα καλύπτονται απευθείας από τα προγράμματα της ΕΤΕπ.
Σημειώνεται ότι το τελικό ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου δεν θα υπερβαίνει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου στο τέλος της διαδικασίας κεφαλαιοποίησης του Ταμείου, ενώ η έδρα του είναι στο Λουξεμβούργο.
Στόχος είναι να λειτουργήσει κατά βάση ως πλατφόρμα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία και να βοηθήσει ενεργά στην αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τις ΜμΕ με παροχή δανείων φθηνότερου κόστους (χαμηλότερου επιτοκίου) στις ελληνικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα το Επενδυτικό Ταμείο θα μπορεί να αποκτά μετοχική συμμετοχή σε ΜμΕ κάτι που δεν μπορεί να κάνει το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).
Επίσης θα μπορεί να παρέχει ανακυκλούμενα κεφάλαια κίνησης ή αναχρηματοδοτήσεις δανείων υγειών ΜμΕ, που επίσης εκφεύγουν της δραστηριότητας της ΕΤΕΑΝ. Ο στόχος του Ταμείου είναι να εκμεταλλευτεί την υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση των βασικών εταίρων (KFW) ούτως ώστε το επιτόκιο χορηγήσεων στις ΜΜΕ (μέσω των ελληνικών τραπεζών) να είναι χαμηλότερο από το σημερινό. Πάντως οι εξασφαλίσεις θα ορίζονται με τραπεζικά κριτήρια.