Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απαιτείται ένα νέο πρότυπο επιχειρηματικότητας

Η αναζήτηση ενός νέου πρότυπου επιχειρηματικότητας, με γνώμονα την εξωστρέφεια, την ενεργειακή επάρκεια και την καινοτομία, αποτέλεσε το αντικείμενο του συνεδρίου «Επιμελώς Επιχειρείν 2014».

Απαιτείται ένα νέο πρότυπο επιχειρηματικότητας

Σημαντικές προτάσεις για το μέλλον του ελληνικού επιχειρείν δρομολόγησε το στρατηγικό Συνέδριο «Επιμελώς Επιχειρείν 2014», το οποίο διοργανώθηκε την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014 στην αίθουσα ΕΡΜΗΣ του ΕΒΕΑ, από τη Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ), σε συνεργασία με την Boussias Communications.

Το συνέδριο, που διοργανώθηκε για πρώτη χρονιά, έθεσε στο επίκεντρο της προβληματικής του την αναζήτηση ενός νέου πρότυπου επιχειρηματικότητας, με γνώμονα την εξωστρέφεια, την ενεργειακή επάρκεια και την καινοτομία, που θα βασίζεται σε μοντέρνες υποδομές και διαφανείς σχέσεις με την αγορά.

Το συνέδριο παρακολούθησε σημαντικός αριθμός ανώτερων και ανώτατων στελεχών του επιχειρείν, της τραπεζικής και πολιτικής κοινότητας, της περιφερειακής διοίκησης, των Επιμελητηρίων όλης της χώρας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του χώρου της εργασίας. Η θεματολογία του Συνεδρίου έθεσε επί τάπητος την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια ως μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ περιελάμβανε ως κεντρικές ενότητες την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα, την πρωτογενή παραγωγή, τον ποιοτικό τουρισμό και την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις σε υποδομές και στην ενεργειακή επάρκεια και τέλος, τις εργασιακές και οικονομικές παραμέτρους βιώσιμης ανάπτυξης.

Χαιρετισμό απηύθυνε στο συνέδριο ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ), κ. Αλέξανδρος Γιαννέλος, ο οποίος τοποθετήθηκε επί της αναγκαιότητας υποστήριξης του θεσμού των Επιμελητηρίων.

Το συνέδριο άνοιξε με ομιλία, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημειώνοντας πως παρ' όλες τις θετικές εξελίξεις, ο δρόμος προς την ανάκαμψη της χώρας παραμένει μακρύς και δύσκολος. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα, η μεγάλη πρόκληση συνίσταται στο σχεδιασμό της ανάπτυξης της επόμενης ημέρας πάνω σε διαφορετικές, σταθερότερες και υγιέστερες βάσεις.

Όπως σημείωσε ο κ. Μίχαλος, η ανάπτυξη και η σταδιακή αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών πρέπει να ταυτιστεί με την παραγωγή περισσότερου εθνικού πλούτου. Αυτή η προσπάθεια θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στο επίπεδο των περιφερειών. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία μια νέα προσέγγιση για την περιφερειακή ανάπτυξη η οποία θα αξιοποιήσει τις δυνάμεις και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εκάστοτε περιοχής.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συμβολή που χρειάζεται να έχουν τα Επιμελητήρια στην προσπάθεια για την στήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς συνιστούν τους μόνους φορείς που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις παραγωγικές δυνάμεις της κάθε περιοχής. Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την ρύθμιση για την άρση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με λουκέτο για τον θεσμό.

Την στήριξη τους στη σημαντικότητα του θεσμού του Επιμελητηρίου εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους και οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης και η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης, και ο ελληνικός τουρισμός σε διαδικασία εκσυγχρονισμού και διαρκής ανάπτυξης, γεγονός που συνεπάγεται θετικά αποτελέσματα για το παρών και ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον του. Ανέφερε, ότι ο ελληνικός τουρισμός συνιστά βασικό πυλώνα της οικονομίας, που κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη προσπάθεια που συντελείται στη χώρα για μια βιώσιμη ανάπτυξη, αποτελώντας παράλληλα έναν απόλυτο παράγοντα εξωστρέφειας για την οικονομία και το ελληνικό επιχειρείν.

Επιπλέον, η υπουργός επεσήμανε πως τα απολογιστικά στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό δικαιώνουν απόλυτα την επιλεγόμενη στρατηγική που χαράχθηκε. Αιχμή των εφαρμοζόμενων πολιτικών στον τουρισμό είναι η ανάπτυξη θεματικών ενοτήτων που θα διευρύνουν το πεδίο των επιλογών, βελτιώνοντας την ποιότητα και συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Για την κ. Κεφαλογιάννη, η περσινή θετική χρονιά αποτελεί το αποτέλεσμα της εφαρμογής ενός εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού που περιελάμβανε την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς στο ελληνικό κράτος, την ενίσχυση των μεγάλων παραδοσιακών αγορών της χώρας, την αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων τουριστών και την ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών. Ο παραπάνω σχεδιασμός συνετέλεσε μεταξύ άλλων στην αύξηση της απασχόλησης, στη μεγιστοποίηση του τουριστικού εισοδήματος, στη διάθεση των ωφελειών στην περιφέρεια και την ελληνική κοινωνία, στη σύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και στο σεβασμό του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.

Τέλος, όπως δήλωσε στόχος για το 2014 είναι να συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία ώστε να καταστεί ο ελληνικός τουρισμός ένας ώριμος, σύγχρονος, κερδοφόρος κλάδος της ελληνικής οικονομίας.

Την ανάγκη εκμετάλλευσης της παρούσας ιστορικής ευκαιρίας που δίνεται στη χώρα για τη συγκρότηση ενός Εθνικού Συμφώνου ανάκαμψης που θα περιλαμβάνει εκτός από αναπτυξιακά, και εθνικά χαρακτηριστικά, επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας πως ένα τέτοιο σχέδιο επιτυγχάνεται μέσω της σύμπραξης της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα, όπως σημείωσε, ο κόσμος του επιχειρείν δεν αρκεί να επιχειρεί επιμελώς, αλλά χρειάζεται να επιχειρεί εθνικώς. Σε ένα τέτοιο Σύμφωνο θα πρέπει ακόμη, να μετέχουν όλες οι γνήσιες και δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και να επανεξεταστούν όλες οι εθνικές κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις.

Επιπλέον, τόνισε μεταξύ άλλων τη σημαντικότητα της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος σημειώνοντας πως η τιμή αυτής της μεγάλης προσπάθειας αξίζει στους έλληνες πολίτες. Ακόμη, εκτίμησε τη σημαντικότητα της επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, της επίτευξης, έπειτα από επτά έτη, θετικών ρυθμών ανάπτυξης, το θετικό ισοζύγιο απολύσεων προσλήψεων και την ύπαρξη σημαντικών αναπτυξιακών εργαλείων, όπως το ΕΣΠΑ. Όπως υποστήριξε, είναι κρίμα που σήμερα δεν υπάρχει η αναγκαία κοινωνική και πολιτική συναίνεση στη χώρα.

Τέλος, παρουσίασε ως βασικούς πυλώνες της ανάκαμψης τον πολιτικό, το δημοσιονομικό, τον κεντρικό ή αναπτυξιακό, τον κοινωνικό, τον θεσμικό και τον ευρωπαϊκό ή διεθνή.

Για τις έννοιες της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας μίλησε κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στο συνέδριο ο διευθυντής, επικεφαλής Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (ΓΔ ECFIN), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραδοσιακή μορφή της επιχειρηματικότητας στη χώρα ανατρέπεται από μια νέα τάση στην ελληνική οικονομία που χαρακτηρίζεται από νέους ανθρώπους που απενοχοποιούν την έννοια του κέρδους της επιχειρηματικότητας και στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην επιχειρηματική δράση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ανταγωνιστικότητα αποκτά νέο περιεχόμενο στη χώρα, μέσω της σύνδεσης όλων των συντελεστών παραγωγής με την παραγωγικότητα. Τέλος, η καινοτομία και η εξωστρέφεια γίνονται ιδιαίτερα επίκαιρες κυρίως λόγω του πλεονεκτήματος της υψηλής κατάρτισης των ελλήνων πολιτών σε σύγκριση με άλλους ευρωπαίους πολίτες. Κλείνοντας, παρουσίασε τις βασικές του σκέψεις αναφορικά με τα συστατικά στοιχεία την νέας προσέγγισης που θα πρέπει να υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση παλαιών προβλημάτων που έχουν εδραιωθεί στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λουκάς Πηλίτσης, διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Equity Advisors, αναφέρθηκε στη διαδικασία της χρηματοδότησης των start-up καθώς και τη σχέση μεταξύ του χρηματοδότη και της καινοτόμου εταιρείας.

Την ενδιαφέρουσα εξίσωση μεταξύ της καινοτομίας και της παράδοσης επιχείρησε να αποκωδικοποιήσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Διευθύνων σύμβουλος της Mediterra Mastiha Shops κ. Γιάννης Μανδάλας, μέσα από το παράδειγμα της μαστίχας. Ανέφερε, πως αυτό που λείπει από τα παραδοσιακά προϊόντα προκειμένου να τοποθετηθούν στην αγορά και στις μόνιμες προτιμήσεις των καταναλωτών είναι η σύνδεσή τους με την καινοτομία.

Στη σημαντικότητα της προσπάθειας που έκανε τα τελευταία χρόνια η χώρα ώστε να εξασφαλίσει την έξοδο της στις αγορές αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η χώρα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι προσπάθειες που γίνονται στη χώρα έχουν αρχίσει να καρποφορούν, γεγονός που αντανακλάται μεταξύ άλλων και στην πτώση των spreads.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, παρά τις όποιες θετικές κινήσεις, υπάρχουν πολλά πράγματα να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μεταξύ άλλων, χρειάζεται να αμβλυνθεί η γενικότερη αίσθηση απαισιοδοξίας που υπάρχει στην αγορά στο μέτρο που λειτουργεί ανασταλτικά για την επιχειρηματικότητα. Ανέφερε, πως αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση σήμερα δεν συνιστά απλώς τη λύση μερικών προβλημάτων, αλλά τη διόρθωση ενός συστήματος που έχει δομηθεί σε λάθος βάση. Ο υπουργός ανήγαγε σε κύρια επιτυχία της κυβέρνησης την εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας που έχει επιτευχθεί. Τέλος, αναφερόμενος στο κομμάτι των δήμων και των περιφερειών επεσήμανε το αυξημένο βάρος των ευθυνών και υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια.

Τα εχέγγυα Λειτουργικής ανάπτυξης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στοιχειοθέτησε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της η κ. Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας. Αρχικά, επιχείρησε μια συνοπτική παρουσίαση του τρέχοντος οικονομικού κλίματος και της βελτίωσης που σταδιακά παρατηρείται στη χρηματοοικονομική υγεία των ΜμΕ που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρθηκε, στη συμπεριφορά των ΜμΕ σχετικά με την εξωστρέφεια και την καινοτομία που αποτελούν το εχέγγυο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, μίλησε για την ανάγκη στήριξης από τη μεριά των τραπεζών, των υγιών επιχειρήσεων της χώρας και ιδιαίτερα, των ΜμΕ.

Τη σημασία των εννοιών της εξωστρέφειας και της καινοτομίας ως δομικούς παράγοντες για ένα νέο πρότυπο επιχειρηματικότητας επιχείρησε να αναδείξει μέσα από την επιτυχημένη πορεία της Pharmathen στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Νέλλη Κάτσου. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, στην Pharmathen, οι δύο αυτές έννοιες αποτελούν στρατηγική επιλογή αλλά και βασικό συστατικό του εταιρικού της DNA.

Στην ανάπτυξη της ελληνικής δημιουργικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό επικέντρωσε την ομιλία του ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Εστίασης Goody's - Everest κ. Γιώργος Βασιλαράς, μέσα από το παράδειγμα του ομίλου για την ενίσχυση της παρουσίας στο εξωτερικό, τονίζοντας, πως σήμερα ο όμιλος έχει κατορθώσει να καταστεί σε αρκετές χώρες, σημείο αναφοράς για την γρήγορη και ποιοτική εστίαση.

Την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή διπλή κρίση που σχετίζεται τόσο με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση όσο και με την επιδεινούμενη περιβαλλοντική κρίση εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης. Όπως υπογράμμισε, η μεγάλη πρόκληση για το προσεχές διάστημα στην Ευρώπη αφορά το ζήτημα της σύνδεσης των κλιματικών αλλαγών με τη ενέργεια και τη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Τόνισε, πως η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει την υπαρξιακή της κρίση, τη φοβικότητα της, τη μη ετοιμότητα της να αντιμετωπίσει λαϊκισμούς εθνικισμούς και ακρότητες, αλλά κυρίως θα πρέπει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των αποκλεισμών. Προς αυτήν τη κατεύθυνση, χρειάζεται να απαντηθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ερωτήματα αύξησης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας, βελτίωσης του επιπέδου ζωής των πολιτών και μείωσης μέσα από την ενέργεια του ενεργειακού κόστους της καθημερινής διαβίωσης. Όπως τόνισε, τα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι βαθύτατα πολιτικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά, και το περιβάλλον αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα των κυβερνήσεων.

Τέλος, απαρίθμησε τις προτεραιότητες της χώρας στη μείωση κατά 40% των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου ως το 2030, στην δέσμευση για εισαγωγή κατά 30% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω των Προγραμμάτων Εξοικονομώ (κατ'οίκον, στα δημόσια και επαγγελματικά κτήρια κ.ά.).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ιωάννης Κοπανάκης, γενικός διευθυντής της Επιχειρησιακής Μονάδας Παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. επιχείρησε να σκιαγραφήσει την εικόνα του επενδυτικού προγράμματος της επιχείρησης, εν μέσω της βαθύτατης οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτυχής υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος αυτού θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων που θέτονται για την ανάπτυξη. Η ΔΕΗ προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της στο υπό διαμόρφωση, νέο ενεργειακό περιβάλλον και να εξυπηρετήσει, αλλά και υποστηρίξει καλύτερα τους πελάτες της, έχει θέσει ως προτεραιότητες της τον εκσυγχρονισμό των δομών και λειτουργιών της, την ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού της και τέλος, την ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς με την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, συμβάλλοντας, έτσι, καθοριστικά στη μεγιστοποίηση του εφοδιασμού της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Στο ίδιο πλαίσιο των επενδύσεων, ο κ. Κωστής Μελαχροινός, πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, ανακοίνωσε νέες καινοτόμες υπηρεσίες των Ελληνικών Ταχυδρομείων που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ, αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης ενώ ανέλυσε διεξοδικά τις επενδύσεις και το Σχέδιο Προγραμματισμού Προγράμματος Ανάπτυξης 2014-2023, που περιλαμβάνει την αναβάθμιση του ΜΣΣ Σιδηροκάστρου, την κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης για την τροφοδοσία του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ με φυσικό αέριο καθώς και την αναβάθμιση ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Την ιδιαίτερη σημασία που έχουν στο τομέα των υποδομών, οι επενδύσεις στους Οδικούς Αξονες της χώρας ανέδειξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Βασίλης Χαλκιάς, διευθύνων σύμβουλος στις ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ μέσα από το παράδειγμα της Αττικής Οδού, σημειώνοντας πως συνεισφέρουν ποικιλοτρόπως στην οικονομική ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Χατζάκος, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, εστίασε στο ρόλο του Πειραιά που οφείλει να παραμείνει και να αναπτυχθεί περισσότερο ως διεθνής κόμβος εμπορίου και τουρισμού και ανέλυσε διεξοδικά τα πλάνα επενδύσεων που περιλαμβάνουν επεκτάσεις υποδομών, την πολιτιστική ακτή, το car terminal, το container terminal και τη σιδηροδρομική σύνδεση Λιμένος Πειραιώς.

Την οπτική του για την Ελληνική οικονομία και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να επιστρέψει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, επιβεβαιώθηκε η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων για το 2013 και η επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος, αναγνωρίστηκε η μη ύπαρξη δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού για το 2014, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δημοσιονομικού περιθωρίου για διανομή «κοινωνικού μερίσματος», αποφασίστηκε η περαιτέρω στήριξη της πραγματικής οικονομίας και δρομολογήθηκε η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ανωτέρω αποδεικνύουν ότι, έχουμε πετύχει τη σταθεροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας και των δημόσιων οικονομικών της. Η πρόκληση σήμερα συμπυκνώνεται στην μετατροπή της υπό εξέλιξη σταθεροποίησης σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, πάνω σε στέρεες βάσεις, εντός της Ευρωζώνη.

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα της Ανάκαμψης, το 2014, θα στηριχθεί στην επιβράδυνση της πτώσης της κατανάλωσης, στη θετική συμβολή της εξωτερικής ζήτησης που θα ενισχυθεί από τις εξαγωγές αγαθών και τουριστικών υπηρεσιών, στην ταχύτερη αξιοποίηση και υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στην εντατικότερη υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, στην προσήλωση της οικονομικής πολιτικής, στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, στην προώθηση πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας και τέλος, σε ένα ευνοϊκότερο διεθνές περιβάλλον.

Τον διδακτικό χαρακτήρα που έχει το αποτύπωμα της κρίσης στην Ελλάδα για την Ε.Ε. υπογράμμισε, στην καταληκτική ομιλία του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Henri Malosse. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, τα πολλαπλά κέρδη που αποκοιμήθηκαν από το ελληνικό παράδειγμα των 6 τελευταίων ετών θα συντελέσουν στην θετική αλλαγή της Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη της άμεσης επιστροφής στα θεμέλια και τις θεμελιώδεις αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με επίκεντρο την αξία της αλληλεγγύης. Αναφερόμενος στην σκληρή στάση ορισμένων ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην ελληνική κοινωνία, επεσήμανε ότι στο μέλλον θα πρέπει να αποφευχθεί ανάλογη έλλειψη ανθρωπιάς. Ανέφερε, ότι τελικά η νομισματική ένωση όπως οικοδομήθηκε δεν αποδείχθηκε αρκετά ισχυρή, ενώ σημείωσε πως χρειάζεται να μετατραπεί και σε οικονομική ένωση, ώστε να καταστούν ισχυρές οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Ακόμη, ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να επικεντρωθεί στα ουσιαστικά και σημαντικά θέματα της πολιτικής ολοκλήρωσης, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων της ευρωπαϊκής κυβέρνησης. Τέλος, τόνισε πως χρειάζεται να γίνουν ενέργειες ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό της Ευρώπης και να αντιμετωπιστούν κάθε μορφής αποκλίσεις.

Στο συνέδριο απηύθυναν, επίσης, ομιλία οι: Αργύρης Περουλάκης αναπληρωτής επικεφαλής, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Jorge A. Sanchez-P. διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Corallia, Χάρης Αμιλίδης, επικεφαλής Διαμεσολαβητής του Επενδυτή, Enterprise Greece, Νέλλη Κάτσου, αντιπρόεδρος Pharmathen, Δρ Άρης Κεφαλογιάννης, διευθύνων σύμβουλος, «Gaea» (ΓΑΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ), Παναγιώτης Αγνιάδης, γενικός γραμματέας, ΚΕΕΕ, Μάριος Τ. Κυριάκου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, KPMG και Δημήτρης Λ. Μανιατάκης, Οικονομολόγος και γενικός γραμματέας, Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης.

Συντονιστές των ενοτήτων ήταν οι: Αγγελίνα Μιχαηλίδου, Content & Event Manager, Strategic Development Consultant, Boussias Communications, Mάριον Μιχελιδάκη, Δημοσιογράφος και Νεκτάριος Νώτης, Δημοσιογράφος.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου απονεμήθηκε στο ΙΕΑ το πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ISO 20121.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v