Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο της έκδοσης

Η εντολή της Αθήνας προς τους αναδόχους για προτίμηση «ποιοτικών επενδυτών». Η κυριαρχία αμερικανικών κεφαλαίων και το επόμενο βήμα με τα 12μηνα έντοκα. Έρχεται μείωση επιτοκίων στις προθεσμιακές.

Το παρασκήνιο της έκδοσης

Σε χρόνο μηδέν έγινε η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές καθώς χρειάσθηκε μόλις μισή ώρα από τις 11.00 χθες το πρωί μέχρι τις 11.30 για να κλείσει το βιβλίο προσφορών, μολονότι τυπικά είχε ορισθεί να μείνει ανοικτό δύο περίπου ώρες.

Η προεργασία της επόμενης ημέρας ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, όπως λένε πηγές του οικονομικού επιτελείου, καθώς μόλις τις πρώτες ώρες οι προσφορές εκτοξεύθηκαν στα 11 δισ. ευρώ. «Εκεί, ουσιαστικά τελείωσαν όλα και η έκδοση είχε ήδη στεφθεί με επιτυχία», αναφέρει στο Euro2day.gr διαχειριστής ομολόγων και προσθέτει: «Μέχρι να πάνε για ύπνο οι Αμερικανοί οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20 δισ ευρώ. Ήταν πράγματι αδιανόητο ακόμη και για τους πλέον αισιόδοξους». «Παρών» στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου δήλωσε και το ελληνικό επενδυτικό κοινό με προσφορές ύψους 1 δισ. ευρώ, οι οποίες προήλθαν από τα ελληνικά τμήματα private banking και asset management.

Ποιοτική επιλογή

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr το μεγαλύτερο μέρος των προσφερόμενων κεφαλαίων προήλθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Υπήρξαν και ευρωπαϊκά κεφάλαια, μακροχρόνιου επενδυτικού ορίζοντα, ωστόσο η πληθώρα ήταν από αμερικανικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια», τονίζει η ίδια πηγή. Εξάλλου, το μήνυμα της Αθήνας προς τους διαχειριστές και συνδιαχειριστές της έκδοσης ήταν, όπως εξηγεί, να διασφαλισθεί η ποιότητα του χαρτοφυλακίου και να προτιμηθούν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις συνολικές προσφορές που κατατέθηκαν συμπεριλαμβάνονταν από συντηρητικά συνταξιοδοτικά ταμεία, μέχρι και πιο επιθετικά hedge funds, τα οποία τοποθετούνται επενδυτικά στις αναδυόμενες αγορές.

Ποιοι ξένοι κάλυψαν την έκδοση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΗΧΧ, περίπου το 31% της έκδοσης καλύφθηκε από την Ευρώπη εκτός Βρετανίας, το 47% από τη Βρετανία και περίπου το 15% από άλλες χώρες, ανέφερε το ΥΠΟΙΚ.

Περίπου το 7% της έκδοσης διανεμήθηκε σε επενδυτές της Ελλάδας. Στο βιβλίο προσφορών υπάρχει ενδιαφέρον από διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστικές εταιρίες, συνταξιοδοτικά ταμεία, τράπεζες και από άλλους επενδυτές.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων αντιστοιχούν περίπου στο 49% της επενδυτικής βάσης. Ακολουθούν τα επενδυτικά και τα ασφαλιστικά ταμεία που αντιπροσωπεύουν περίπου το 4%, τα hedge funds με περίπου 33% και οι τράπεζες με 14%.

Η BlackRock και η Invesco μεταξύ των αγοραστών του ελληνικού ομολόγου

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, μεταξύ των αγοραστών ελληνικών ομολόγων στη χθεσινή δημοπρασία ήταν η BlackRock και η Invesco. Οι αμερικανικές εταιρίες fund management επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία, μέσω των εκπροσώπων τους. Και οι δύο αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες ως προς τον αριθμό των ομολόγων που αγόρασαν. Εκπρόσωπος της Invesco δήλωσε πως η εταιρία αγόρασε μετοχές «τόσο για ευρωπαϊκούς όσο και για παγκόσμιους λογαριασμούς».

Εκδοση 12μηνων

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αφορά την έκδοση ενός έντοκου 12μηνης διάρκειας, το οποίο θα διατεθεί στο ελληνικό επενδυτικό κοινό. «Η απόδοσή του θα είναι σίγουρα περισσότερο ελκυστική από την απόδοση οποιασδήποτε κατάθεσης», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όσο για το ενδεχόμενο έκδοσης 3τούς ή 7ετούς ομολόγου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο τη δεδομένη χρονική περίοδο και το ζήτημα δεν αναμένεται να μας απασχολήσει μέχρι το φθινόπωρο.

Νέα μείωση επιτοκίων

Εν τω μεταξύ μετά και την επιτυχημένη έκδοση οι τράπεζες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέο γύρο μείωσης επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων. Στόχος είναι σύντομα το επιτόκιο νέας τρίμηνης προθεσμιακής κατάθεσης να πέσει στο 2%.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του ότι η ανατιμολόγηση ρίσκου χώρας έριξε τις αποδόσεις (yields) των εκδόσεών τους σε νέα χαμηλά. Για παράδειγμα το 5ετές της Πειραιώς ήταν διαπραγματεύσιμο χθες με απόδοση 3,7% από 5,1% στις 19 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v