Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλογοσκούφης: Δύο οι λύσεις για τον ΟΤΕ

Απέκλεισε το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών το πρώτο εξάμηνο του 2007 ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ στην κατεύθυνση εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου.

Αλογοσκούφης: Δύο οι λύσεις για τον ΟΤΕ
της Έλενας Λάσκαρη

Απέκλεισε το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών το πρώτο εξάμηνο του 2007 ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ στην κατεύθυνση εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου, αφήνοντας, όμως, και ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διάθεση πακέτου μετοχών, χωρίς τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας ή ακόμα και αυτόνομη αναζήτηση στρατηγικών συμμαχιών από τον ίδιο τον Οργανισμό.

Δημιούργησε, παράλληλα, διά των τοποθετήσεών του... φραστικά περιθώρια για την ενσωμάτωση ενδεχόμενης περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ.



Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε: ”Πιστεύω πως θα τελειώσει με αίσιο τρόπο το θέμα του ΟΤΕ, υπάρχει ενδιαφέρον και υπάρχει ενδιαφέρον κυρίως από την πλευρά της κυβέρνησης να προχωρήσει.

Υπάρχει προκαταρκτικό ενδιαφέρον από τη διεθνή αγορά, αλλά μέχρι να δούμε τους όρους κάτω από τους οποίους υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον, και αυτό δεν θα το ξέρουμε πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, δεν μπορώ να δεσμευτώ για το αν θα προχωρήσουμε με στρατηγικό εταίρο ή όχι.

Θα μπορούσε να γίνει μια διαδικασία αποκρατικοποίησης, όπου το Δημόσιο να μειώσει ακόμη πιο πολύ το ποσοστό του. Σήμερα το Δημόσιο έχει ένα 38%, θα μπορούσε να πέσει κοντά στο 20% με διάθεση μετοχών στην αγορά.

Είναι κάτι που θα ενισχύσει τον ΟΤΕ διότι θα ενισχύσει τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στον ΟΤΕ, θα υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στη διοίκηση, ήδη έχει προσαρμοστεί ο κανονισμός προσωπικού του ΟΤΕ με τον κανονισμό προσωπικού της COSMOTE, δηλαδή οι εργασιακές σχέσεις είναι σε πολύ καλό σημείο προκειμένου ο ΟΤΕ να είναι ανταγωνιστικός.

Και θα μπορούσε ο ΟΤΕ να πάρει και τον δρόμο του μόνος του και να κάνει στρατηγικές συμμαχίες χωρίς κατ’ ανάγκη αποκρατικοποίηση, δηλαδή να κάνει κάποιες συνεργασίες με κάποιες επιχειρήσεις κ.λπ.

Αυτούς τους δυο δρόμους έχουμε και θα κριθεί από τις λεπτομέρειες, θα κριθεί από το αν μπορούμε να βρούμε έναν στρατηγικό εταίρο ο οποίος θέλει να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, αλλά με τους όρους που βάζει και το ελληνικό δημόσιο, γιατί το ελληνικό δημόσιο βάζει κάποιους όρους”.

Όσον αφορά στην ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων εφεξής ο υπουργός έθεσε στο προσκήνιο λιμάνια και αεροδρόμια.

”Το θέμα της αποκρατικοποίησης τώρα νομίζω πρέπει να το συνδέσουμε από δω και μπρος με επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας στα λιμάνια, στα αεροδρόμια.

Ήδη το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι σε μεγάλο βαθμό αποκρατικοποιημένο, αλλά και άλλα αεροδρόμια και άλλα λιμάνια και αυτό είναι στην ατζέντα πιστεύω της επόμενης τετραετίας. Πρέπει να προετοιμάζουμε το έδαφος από τώρα ώστε να συνδέσουμε την έλευση επενδυτικών κεφαλαίων με τη διαδικασία της βελτίωσης των υποδομών.

Βλέπουμε ότι πάρα πολλές υποδομές της χώρας βελτιώθηκαν με ιδιωτικά κεφάλαια, η Αττική Οδός, το Αεροδρόμιο Αθηνών, πολλοί δρόμοι τώρα που γίνονται, πολλά μεγάλα έργα με συγχρηματοδότηση που κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ γίνονται με ιδιωτικά κεφάλαια, έχουμε προχωρήσει στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για σχολεία, γι’ άλλες δημόσιες υποδομές. Αυτή νομίζω θα είναι και η κατεύθυνση για την επόμενη τετραετία”.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δήλωσε: ”Αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν. Για την ΕΥΔΑΠ, ήδη στο πρόγραμμά μας προβλέπεται η αποκρατικοποίησή της αλλά δεν έχει βρεθεί ενδιαφέρον οπότε δεν προχωρούμε. Για τα υπόλοιπα που είναι στο πρόγραμμά μας χρειάζεται να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις. Θα τα συζητήσουμε αυτά ενόψει των επόμενων εκλογών, πιστεύω και στο συνέδριο ενόψει του επόμενου προγράμματος”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v