Την πρώτη της δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, κάνει σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Ελλάδα, με έκδοση 5ετούς ομολόγου ύψους 2-3 δισ. ευρώ.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγάλο -πρώτο- βήμα θα γίνει τις επόμενες ώρες (πληροφορίες ξένων πρακτορείων αναφέρουν ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αύριο Πέμπτη) και το επιτόκιο δεν αποκλείεται να αποτελέσει έκπληξη και να κινηθεί στην περιοχή του 4,8-4,9%, δηλαδή σε πολύ καλά επίπεδα για την Ελλάδα, αλλά και για τους επενδυτές καθώς σπανίζουν αυτές οι αποδόσεις.
Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση από τον ΟΔΔΗΧ. Βασικοί ανάδοχοι της έκδοσης είναι, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, η αμερικανική επενδυτική JP Morgan κ.ά.
Παρά την παραπλανητική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τη Δευτέρα, η οποία χαρακτήριζε προφητείες τα αναγραφόμενα στον Τύπο, ξένοι αναλυτές αλλά και ελληνικές τραπεζικές πηγές επιμένουν τις τελευταίες ώρες ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
"Το εγχείρημα ήταν έτοιμο από καιρό και απλώς στο Eurogroup της Αθήνας πήρε και την τυπική έγκριση των εταίρων", τονίζει στο Euro2day.gr τραπεζική πηγή και προσθέτει: "Δεν αποκλείεται ταυτόχρονα με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου να γίνουν και οι απαραίτητες παρεμβάσεις στις λήξεις υφιστάμενων ομολόγων με στόχο την ενίσχυση της εμπορευσιμότητάς τους και διόρθωση της καμπύλης".
Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, φαίνεται πως έχουν καταλήξει στην απόφαση να κρατήσουν την έκδοση απλή και για τον λόγο αυτό "παράλληλες" κινήσεις μάλλον μπαίνουν στο συρτάρι για επόμενη φάση.
Υπήρχε, για παράδειγμα, η σκέψη να αντικατασταθεί ένα μέρος των εντόκων γραμματίων που βρίσκεται στην κατοχή των ελληνικών τραπεζών από το νέο ομόλογο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο σχέδιο αναβάλλεται.
Τα έντοκα "μίλησαν"
Η χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων αποτέλεσε την πρόδρομη διαδικασία όσον αφορά το επιτόκιο. Το επιτόκιο των εντόκων περιορίσθηκε στο 3,01% από 3,6% στην προηγούμενη έκδοση και σύμφωνα με πληροφορίες τα έντοκα καλύφθηκαν κατά 80% από ξένους επενδυτές. Και αυτό ενώ από την ώρα που μπήκε η χώρα στο μνημόνιο οι εκδόσεις εντόκων καλύπτονταν εξ ολοκλήρου από τις ελληνικές τράπεζες.
Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι η σημαντική μείωση του επιτοκίου στα έντοκα αποτελεί τον προάγγελο του αναμενόμενου ελκυστικού επιτοκίου στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου.
Την ίδια στιγμή, στη δευτερογενή αγορά το ελληνικό δεκαετές διαμορφωνόταν στο 6,19%, με οριακές διακυμάνσεις. Τα αντίστοιχα ιταλικά βρίσκονταν στο 3,22%, τα ισπανικά στο 3,91% και τα πορτογαλικά στο 3,91%.
Παράλληλα, στα 5ετή ομόλογα της Ισπανίας η απόδοση ήταν 1,74%, της Ιταλίας στο 1,82% και της Πορτογαλίας στο 2,66%.
Άνεση για τις επιχειρήσεις
Τη σκυτάλη από το Δημόσιο θα πάρει με έκδοση ομολόγου ο όμιλος της Alpha Bank, αλλά και ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας. Σε ό,τι αφορά την ΕΤΕ, αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκησή της είχε πραγματοποιήσει τις συνεννοήσεις για να βγει η τράπεζα στις αγορές τον Φεβρουάριο, χωρίς ωστόσο να το πράξει καθώς η τρόικα πάγωσε το σχέδιο.
Η έξοδος της χώρας στις αγορές αναμένεται να δώσει ώθηση και σε μία σειρά ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα βγουν με ομολογιακές εκδόσεις στις διεθνείς αγορές.
Για παράδειγμα, η ΔΕΗ, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την S&P σε Β από CCC, προετοιμάζει την έκδοση ευρωομολόγου για ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη τα στελέχη της επιχείρησης ξεκίνησαν road shows σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι, ενώ ο ακριβής χρόνος της έκδοσης εξαρτάται από την έκδοση του Δημοσίου.
Από τις επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα, ο όμιλος Μυτιληναίου έχει ολοκληρώσει και αυτός την προετοιμασία για την έκδοση ευρωομολόγου. Ο χρόνος της έκδοσης δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αφού αναμένεται να διαμορφωθούν οι πλέον συμφέροντες όροι στις αγορές. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η έκδοση θα αφορά ποσό 200-250 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ως στόχος έχει τεθεί επιτόκιο κάτω του 6%.