Ξορκίζει εθνικές εκλογές και... Μπαλτάκο η κυβέρνηση

Στροφή στην οικονομία σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Την περαιτέρω στάση τους καθορίζουν σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Εκνευρισμός από τη νέα παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ξορκίζει εθνικές εκλογές και... Μπαλτάκο η κυβέρνηση

Αλλαγή στην ατζέντα εδώ και τώρα θέλουν να κάνουν στην κυβέρνηση, που βλέπουν πως η υπόθεση Μπαλτάκου σκιάζει όλες τις πρόσφατες επιτυχίες, κυρίως στον τομέα της οικονομίας.

Ήδη η ζημιά που έχει προκληθεί από την αποκάλυψη της συνομιλίας του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη είναι πολύ μεγάλη και η αναταραχή στο πολιτικό σύστημα δεν προβλέπεται να κοπάσει εύκολα. Αναπόφευκτα το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, παρά τις συνεχείς κατηγορηματικές διαψεύσεις, δεν μπορεί να απορριφθεί ως σενάριο, το οποίο μάλιστα δεν απέκλεισε ούτε κι ο υφυπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος από το Βήμα της Βουλής χθες το απόγευμα (παρόλο που στη συνέχεια επιχείρησε να το μαζέψει).

«Ας αφήσουμε τη μεμψιμοιρία και ας δούμε τη μεγάλη εικόνα», δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, αποτυπώνοντας τη βούληση της κυβέρνησης να αλλάξει σελίδα, προκειμένου σύντομα οι προχθεσινές εξελίξεις να αποτελέσουν θλιβερή ανάμνηση.

Το θέμα συζητούν σήμερα στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίοι θα κληθούν να βρουν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να ξεπεραστεί ανώδυνα η κρίση και να ξεκινήσει η εκ νέου αντεπίθεση.

Ένα από τα όπλα που κρατά στα χέρια της η κυβέρνηση για τον σκοπό αυτό είναι η άμεση έξοδος στις αγορές –για πρώτη φορά ύστερα από το 2010, ακόμα και πριν από το Πάσχα ει δυνατόν. Αυτό, σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, θα είναι το καλύτερο βάλσαμο για το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την υπόθεση Μπαλτάκου και «όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο το καλύτερο», υποστηρίζει η ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, προβληματισμό στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης προκαλεί η νέα ηχηρή παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, με δήλωσή του, ουσιαστικά προτείνει να φύγει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση εξαιτίας της υπόθεσης Μπαλτάκου.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο πρώην πρωθυπουργός ψάχνει να βρει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, δηλώνει παρών εν όψει της επομένης των ευρωεκλογών, ενώ θέλει να στείλει το δικό του μήνυμα προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, μετά την πρόσφατη προειδοποίηση αυτού για εκκρεμότητες του κ. Παπανδρέου με το κόμμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν για την παρατεταμένη κρίση στον κυβερνητικό εταίρο και ενώ έχουν αρχίσει και δηλώσεις πράσινων στελεχών όπως του Παντελή Καψή, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη με αιχμές κατά του ίδιου του πρωθυπουργού.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πλέον τον Παναγιώτη Μπαλτάκο «ξένο σώμα» και υποστηρίζουν ότι δεν τους ενδιαφέρει ό,τι κι αν βγει στο φως γι' αυτόν από εδώ και πέρα (οι σχετικές φήμες οργιάζουν), αφού, όπως υποστηρίζουν, «αποδείχθηκε πως έχει προσωπική ατζέντα που υπονόμευε το παραγόμενο έργο». Από εκεί και πέρα, αντιδρούν έντονα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορούν ότι υιοθετεί τις θέσεις της Χρυσής Αυγής για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Ενδεικτικές οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη ο οποίος εγκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα για υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής, αλλά και του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη που από τη Βουλή έκανε λόγο για ταύτιση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει πάση θυσία να διατηρήσει στην επικαιρότητα το θέμα του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, καθώς, όπως εκτιμά, θα της δώσει πολλούς πόντους ενό ψει των εκλογών. Για τον σκοπό αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ζητά τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια ώστε «ο πρωθυπουργός να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και τον λαό». Ταυτόχρονα, με σειρά συνεντεύξεων σε ξένα ΜΜΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε υπέρμαχος της παραμονής στην ευρωζώνη, παρόλο που «μια μειοψηφία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορετική άποψη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v