Ηλεκτρισμός: Έλλειψη χρηματοδότησης για μεγάλα έργα

Μεγάλες οι δυσκολίες χρηματοδότησης των έργων μακράς πνοής όπως η διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ. Οι ελλείψεις διαφάνειας και οι εμμονές της ΡΑΕ. Τι λέει η έκθεση του υπεύθυνου συμμόρφωσης.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ηλεκτρισμός: Έλλειψη χρηματοδότησης για μεγάλα έργα
Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα του Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ), εταιρείας που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί. Η προβληματική χρηματοδότηση της αγοράς έχει επιπτώσεις και στην υλοποίηση μεγάλων έργων, όπως της διασύνδεσης της Κρήτης με υποβρύχιο καλώδιο, η χρηματοδότηση του οποίου τουλάχιστο υπό τις σημερινές συνθήκες παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες.

Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ άλλων στην ετήσια έκθεση του Υπεύθυνου Συμμόρφωσης του ΑΔΜΗΕ Δρος Αλβέρτου Μαΐση. Οι αρμοδιότητές του προβλέπονται στον νόμο 4001, επειδή έως ότου ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ λειτουργεί ως θυγατρική της ΔΕΗ, οπότε προβλέπονται επιπλέον όργανα που θα διασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείριση όλων των χρηστών του Συστήματος. Ωστόσο με την επικείμενη πώληση του ΑΔΜΗΕ (66% σε επενδυτή και το υπόλοιπο στο Δημόσιο) παύει να υπάρχει ανάγκη για τα όργανα ελέγχου. Έτσι, όπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Μαΐσης στην έκθεσή του, μετά τη χρονική λήξη της σύμβασής του στις 28 Φεβρουαρίου, αυτή δεν ανανεώθηκε, εν όψει της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

Αναφορικά με τα προβλήματα ρευστότητας, στην έκθεση επισημαίνεται: «Ο κύριος προμηθευτής είναι η ΔΕΗ που κατέχει περίπου 98% της κατανάλωσης. Είναι γνωστό ότι στη ΔΕΗ υπάρχουν πολλοί ανεξόφλητοι λογαριασμοί (περίπου 1,3 δισ.) και συγχρόνως έλλειψη ρευστότητας λόγω της οικονομικής κρίσης. Η ΔΕΗ προχωρεί στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της με αρκετή καθυστέρηση. Αντίστοιχη καθυστέρηση υπάρχει από πλευράς ΑΔΜΗΕ στην εξόφληση των δικαιούχων. Η καθυστέρηση αυτή έχει δημιουργήσει δυσφορία από τους δικαιούχους, που καταθέτουν ενστάσεις, ακόμη και αγωγές».

Για τα μεγάλα έργα, οι αναφορές σχετίζονται με τα προβλήματα χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την έκθεση, «τα μεγάλα έργα αποτελούν τον κορμό του προγράμματος. Πρόκειται για έργα μακράς πνοής, όπως λ.χ. η σύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα. Για τα έργα αυτά προβλέπεται εκπόνηση ειδικής μελέτης κόστους - οφέλους, ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική αποδοτικότητα. Η κατασκευή των έργων αυτών απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία σήμερα παρουσιάζει δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Η εμμονή της ΡΑΕ να εγκρίνει χαμηλό τίμημα για τα τέλη χρήσης του ΕΣΜΗΕ επίσης δεν βοηθά.

Ο ΑΔΜΗΕ καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες εκτέλεσης των μεγάλων έργων και ήδη η κατασκευή της σύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα έχει δρομολογηθεί. Το έργο σύνδεσης της Κρήτης προγραμματίζεται για το τέλος της δεκαετίας. Η χρηματοδότησή του, τουλάχιστο στις σημερινές συνθήκες, παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες. Φυσικά, είναι νωρίς να οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα. Με την ολοκλήρωση της πώλησης της εταιρείας, και η χρηματοδότηση και αποπεράτωση των έργων θα είναι στην ευθύνη του νέου ιδιοκτήτη».

Τέλος, σύμφωνα με τις γενικές εκτιμήσεις του υπεύθυνου συμμόρφωσης, ο ΑΔΜΗΕ εφαρμόζει τις αρχές της μη διακριτής συμπεριφοράς προς όλους τους χρήστες του Συστήματος με ιδιαίτερη προσοχή όταν χρήστης είναι μέλος του ομίλου ΔΕΗ. Τα πληροφορικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της αγοράς έχουν υψηλό βαθμό ασφαλείας.

Ελλείψεις διαπιστώνει στην τήρηση της διαφάνειας, με έμφαση στην ποιότητα των πληροφοριών που προσφέρει στους χρήστες η ιστοσελίδα, όπως επίσης και στις διαδικασίες διαβάθμισης και προστασίας της πληροφορίας, και της προστασίας των πληροφορικών συστημάτων, πέραν εκείνων που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v