Αύξηση της οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε για το Ελληνικό κατά περίπου 150.000.000 ευρώ ζήτησε χθες από τη Lamda Development το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά της κοινοπραξίας υπό την εταιρεία του ομίλου Λάτση κινείται κοντά στα 600.000.000 ευρώ με την αποτίμηση του ανεξάρτητου συμβούλου που είχε προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ να ξεπερνά τα 700.000.000 ευρώ.
Πρόκειται για ποσά που προκύπτουν με βάση το χρηματοοικονομικό μοντέλο (και τον σχετικό μαθηματικό τύπο) που χρησιμοποιούν στο Ταμείο για την αξιολόγηση της μοναδικής προσφοράς που κατατέθηκε για το Ελληνικό. Στο ποσό των 600.000.000 ευρώ περιλαμβάνεται, πάντως, και σημαντικό ποσό που συνδέεται με μελλοντική ανάπτυξη του ακινήτου του Ελληνικού το οποίο θα καταβληθεί υπό προϋποθέσεις.
Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ δεν ανακοίνωσε επισήμως το ύψος του τιμήματος που προσφέρει η κοινοπραξία υπό την Lamda Development, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει πλήθος σεναρίων για το πραγματικό ύψος του τιμήματος, τον τρόπο με τον οποίο προκύπτει καθώς και τον αριθμό των δόσεων για την καταβολή του.
Περισσότερα αναμένεται να γίνουν γνωστά στις 26 Μαρτίου οπότε και αναμένεται να προσέλθει η Lamda Development με τη βελτιωμένη προσφορά. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ταμείου, «σε συνέχεια σχετικής διαβούλευσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε τη Lamda Development να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά έως την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014».
Οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank) με τη συνδρομή του εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, «θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του δικαίου και ευλόγου της τελικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς της Lamda Development, με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης ("fairness opinion")».
Στόχος της διοίκησης είναι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το Ελληνικό μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ολα θα κριθούν, όμως, από τη βελτιωμένη προσφορά της Lamda Development η οποία συνεργάζεται με την κινεζική Fosun και την Al Maabar από το Αμπου Ντάμπι.
Οπως επισημαίνουν άνθρωποι που παρακολουθούν τη διαδικασία, στην κυβέρνηση και στο Ταμείο γνωρίζουν πως τυχόν ναυάγιο στο διαγωνισμό σημαίνει πως η έκταση του πρώην αεροδρομίου «θα μείνει στο ψυγείο τουλάχιστον για 3 – 4 χρόνια», μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός.