Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημόσιο: Το σχέδιο εξόδου στις αγορές

Ανοίγει ο δρόμος για έκδοση 5ετούς ομολόγου μετά τη συμφωνία με τρόικα και την έκδοση της Πειραιώς. Γιατί είναι ορόσημο για τον χρόνο έκδοσης το Εurogroup της 5ης Μαΐου. Έτοιμοι εμφανίζονται οι ξένοι ανάδοχοι. Τα ντεσού και το παρασκήνιο.

Δημόσιο: Το σχέδιο εξόδου στις αγορές

Το έδαφος για τη μίνι έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με έκδοση πενταετούς ομολόγου 2-3 δισ. ευρώ έστρωσε χθες με επιτυχία ο όμιλος της Πειραιώς.

Το εγχείρημα της τράπεζας έτυχε θερμής υποδοχής από τους επενδυτές, καταδεικνύοντας ότι «οι αγορές είναι έτοιμες να ποντάρουν, με το απαραίτητο κόστος, στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο Euro2day.gr

Το στοίχημα, λοιπόν, της ελληνικής κυβέρνησης τώρα εστιάζει στην έξοδο στις αγορές και στη συνδυαστική δέσμευση μιας θετικής δήλωσης από τους Ευρωπαίους για την επικείμενη ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

«Κλειδί για την ενεργοποίηση του σχεδίου εξόδου στις αγορές ήταν η ολοκλήρωση του review από την τρόικα. Επόμενα βήματα είναι η σύνταξη της έκθεσης από τους ελεγκτές, η πιστοποίηση στις 23 Απριλίου του πρωτογενούς πλεονάσματος και αμέσως μετά η έκδοση του ομολόγου των 2-3 δισ. ευρώ», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου και προσθέτει: «Δίνουμε μάχη με τις ημερομηνίες. Το δέον θα ήταν η έκδοση να γίνει πριν από το Πάσχα, το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου έτσι ώστε στο Eurogroup της 5ης Μαΐου οι Ευρωπαίοι να στηριχθούν στα επιτεύγματα της Ελλάδας και να δώσουν το στίγμα για το χρέος».

Κομβικής σημασίας είναι, επίσης, οι αξιολογήσεις-αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από την S&P στις 21 Μαρτίου και της Moody's στις 4 Απριλίου.

Όσο για τις διαφωνίες που είχαν προκύψει τις προηγούμενες εβδομάδες με την τρόικα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «έχει δοθεί το πράσινο φως, κυρίως σε ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο, μετά το τελευταίο Eurogroup».

Για μία ακόμη φορά ενάντια στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τάσσεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς οι επιτελείς του εκτιμούν πως «εάν η Ελλάδα δανεισθεί από τις αγορές μετά από περίπου πέντε χρόνια αποκλεισμού μπορεί να χαλαρώσει ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

Ο χρόνος...

Οι ξένες τράπεζες, JP Morgan, Morgan Stanley, Citigroup, Deutsche Bank (ίσως και η BlackRock) που θα δανείσουν το ελληνικό δημόσιο είναι, με βάση πηγές, έτοιμες να το πράξουν οποιαδήποτε στιγμή.

«Ανά πάσα στιγμή εντός του Απριλίου μπορεί ένα βράδυ το δημόσιο να βγει στις αγορές εκδίδοντας το 5ετές ομόλογο. Δίνεται μάχη η έκδοση να γίνει πριν από το Πάσχα. Κρίσιμη είναι η ημερομηνία, στα μέσα Απριλίου, που θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΔΝΤ για την έγκριση της δόσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το παρασκήνιο

Οι πληροφορίες από ελληνικές και ξένες τράπεζες που συμμετέχουν στην προετοιμασία του εγχειρήματος τονίζουν ότι «η επικείμενη έκδοση πέρασε από σαράντα κύματα καθώς το ΔΝΤ αρνιόταν κατηγορηματικά».

Οι ξένες τράπεζες είχαν ενημερωθεί από τον Ιανουάριο και σε παρασκηνιακό επίπεδο είχαν ξεκινήσει οι διεργασίες με τον ΟΔΔΗΧ. Σε απόλυτο συντονισμό με το δημόσιο ήταν και οι Έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι «ενημερώνονταν συνεχώς για τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά και των δανειστών, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα», αναφέρει η πηγή μας.

Το μόνο που περίμεναν ήταν η ανακοίνωση των stress tests. «Κανονικά θα έπρεπε το δημόσιο να προηγηθεί των τραπεζών, ωστόσο η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ενεργοποίησε το plan B, δηλαδή την έξοδο στις αγορές της Τράπεζας Πειραιώς», τονίζει.

Μία άγνωστη πτυχή της υπόθεσης είναι ότι στα τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε κλεισμένη την έξοδό στις αγορές με έκδοση ομολόγου, εγχείρημα που μπλόκαρε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v