Σφραγίστηκε σήμερα η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom, που εξασφαλίζει σημαντική έκπτωση της τάξεως του 15% στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου.
Μέχρι στιγμής υπάρχει πλήρης ασάφεια για το πώς μεταφράζεται σε πραγματικά ποσά το ποσοστό της μείωσης που αναφέρει το υπουργείο ΠΕΚΑ προκειμένου να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα.
Τα ερωτήματα που τίθενται μέχρι στιγμής είναι αρκετά. Κατ΄αρχήν με βάση ποια τιμή υπολογίστηκε η μείωση του 15% στο ρωσικό αέριο. Τη μέση τιμή του τρίτου τριμήνου του 2013, του τέταρτου τριμήνου του 2013, τη σημερινή τιμή ίσως; Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες με βάση την ισχύουσα φόρμουλα η τιμή της Gazprom διαμορφώνεται στα 464 δολάρια τα 1.000 κ.μ.
Επίσης δεν αναφέρεται πόσο μειώθηκε η ποσότητα που υποχρεωτικά θα πρέπει να παραλαμβάνει η ΔΕΠΑ, προκειμένου να μην επιβαρύνεται με ρήτρα take or pay; Με την ισχύουσα σύμβαση το όριο αυτό είναι 2,4 δις. κυβικά μέτρα το χρόνο οπότε η ρήτρα ισχύει για μικρότερες παραλαβές.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «η προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Β. Πούτιν, διασφάλισε την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Η νέα τιμή μεταφράζεται σε έκπτωση ύψους 15% σε σχέση με την τιμή που ίσχυε μέχρι σήμερα, και τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ε.Ε.. Η συγκεκριμένη τιμή είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom. Περαιτέρω, η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG).
Η νέα τιμή έχει αναδρομική ισχύ - βάσει και της διακρατικής συμφωνίας - από την 1η Ιουλίου 2013, γεγονός που μεταφράζεται σε εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου (βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές).
Η νέα τιμή εφαρμόζεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το 2016 με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη μετά από 2 χρόνια.
Η ανανεωμένη σύμβαση προμήθειας έχει επιπλέον μία σειρά από ευνοϊκότερες παραμέτρους πέραν της συμβατικής τιμής εξίσου σημαντικές, όπως η μείωση του ορίου κάτω από το οποίο ενεργοποιείται η ρήτρα υποχρεωτικής παραλαβής (take or pay). Με τη μείωση των ορίων της ρήτρας αυτής δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στη ΔΕΠΑ και επομένως και στους μεγάλους πελάτες της, όπως οι βιομηχανίες, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ενεργειακές τους ανάγκες με άμεσο θετικό αντίκτυπο στον οικονομικό τους προγραμματισμό, ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο σχεδιασμός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».
Σύμφωνα με το υπουργείο, η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων ενισχύει την αναβάθμιση του ενεργειακού και γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τη δυναμική είσοδό της στο διεθνή ενεργειακό χάρτη. Παράλληλα, αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας αυτών των επιτυχιών στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, για την πρόσβαση σε ανταγωνιστικότερη, ασφαλέστερη, φθηνότερη ενέργεια σε κάθε χρήση, δηλαδή πιο προσιτή θέρμανση, μειωμένο ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, φθηνότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, ποιοτική αναβάθμιση των μεταφορών.
Ο τομέας της Ενέργειας μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό και δυναμικές ενέργειες μετατρέπεται σε μοχλό οριστικής εξόδου από την κρίση. Εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικό «καύσιμο» για την οικονομία μας σε τιμές εφάμιλλες του ευρωπαϊκού μέσου όρου, επιτυγχάνουμε όρους ισοτιμίας και ανταγωνιστικότητας για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Οι προσπάθειες της χώρας μας για την εξυγίανση του ενεργειακού τομέα ως προαπαιτούμενο για την υγιή οικονομική ανάπτυξη αποδίδουν καρπούς. Οι καρποί αυτοί έχουν μόλις αρχίσει να φαίνονται».