Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρόλο ρυθμιστή η τρόικα

Στις μεταρρυθμίσεις θα κριθεί η συμφωνία με τρόικα. Σιωπή και καθυστερήσεις από την Ευρώπη για τα ανοικτά μέτωπα με δημοσιονομικό κενό 2014 και χρέος. Ποια είναι τα μεγάλα θέματα στις συζητήσεις με τους δανειστές.

Σε ρόλο ρυθμιστή η τρόικα

Πίσω από την τρόικα επιλέγει να καλυφθεί σε αυτή τη φάση η Ευρωπαϊκή Ενωση. Όπως φάνηκε χθες από τις δηλώσεις τόσο του Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και του Ολι Ρεν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η θετική έκθεση των Τομσεν-Μορς και Μαζούχ ανάγεται σε απόλυτο προαπαιτούμενο πριν ληφθεί οποιαδήποτε περαιτέρω απόφαση για την Ελλάδα. Τόσο για το χρηματοδοτικό κενό του 2014, όσο και για αυτά του 2015-2016 αλλά και για το χρέος το οποίο θα μπει στο τραπέζι τον Αύγουστο, όπως υποστήριξαν σε δηλώσεις τους. Θέση που έρχεται σε αντίθεση με την γραμμή της Αθήνας που επιδιώκει αμέσως μετά την αξιολόγηση να μπουν όλα στο τραπέζι.

Αμφότεροι οι δυο άνδρες έσπευσαν να τονίσουν ότι η επιστροφή στην Αθήνα δεν σηματοδοτεί την επίτευξη συμφωνίας. Υπάρχουν, όπως ξεκαθάρισαν, ανοικτά μέτωπα που θα πρέπει να κλείσουν ώστε στα τέλη της εβδομάδας, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα την Κυριακή, να βρίσκονται στην Αθήνα.

Στο χθεσινό Eurogroup οι ευρωπαίοι απέφυγαν επιμελώς να πάρουν θέση για τα θέματα που αφορούν το τι μέλει γενέσθαι μετά το πρόγραμμα αλλά και για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014. Θέμα κρίσιμο δεδομένου ότι το ΔΝΤ για να εκταμιεύσει χρήματα θα πρέπει η χώρα να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σε βάθος 12 μηνών.

Με βάση αυτή τη γραμμή που χάραξαν οι ευρωπαίοι, η οποία υπαγορεύεται και από την προεκλογική περίοδο, ερώτημα παραμένει η στάση του Ταμείου. Στην Ουασιγκτον δεν έχουν συνεδριάσει για το θέμα της Ελλάδας εδώ και μήνες, δεδομένου ότι το χρηματοδοτικό κενό παραμένει και χρήματα δεν μπορούν να δοθούν. Παράλληλα, πιέζει τους ευρωπαίους να δοθούν λύσεις, όπως φάνηκε και από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το προηγούμενο Eurogroup, απουσία Στουρνάρα, στο οποίο εξετάστηκαν τρόποι να καλυφθούν τα «κενά» στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ένα ακόμα μήνυμα που έστειλαν ήταν ότι η επιστροφή της τρόικας δεν σημαίνει και συμφωνία. Αυτό είναι σημαντικό βήμα δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορώ να είμαι απόλυτος για το αποτέλεσμα». Πρέπει να υπάρξει σκληρή δουλειά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά. Υπάρχουν ανοικτά θέματα αλλά υπάρχει πρόοδος, σημείωσε. Φαίνεται πως στο δημοσιονομικό κομμάτι η εικόνα είναι καλύτερη απ ότι αναμέναμε, κάτι που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί τον Απρίλιο από την Eurostat. Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία το Μάρτιο ώστε οι εκταμιεύσεις να γίνουν έγκαιρα για τις μεγάλες λήξεις ομολόγων του Μαϊου. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διεκδικεί περί τα 9 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 3,6 δισ. από το ΔΝΤ).

Οι μεταρρυθμίσεις

Οι ευρωπαίοι αν και σημείωσαν ότι σε δημοσιονομικό επίπεδο η εικόνα είναι καλύτερη έσπευσαν να βάλουν τον πήχη στο γνωστό μέτωπο: τις μεταρρυθμίσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολι Ρεν σε ερώτηση αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα (το οποίο όπως είπε θα πρέπει να πιστοποιηθεί από τη Eurostat τον Απρίλιο) επέλεξε να απαντήσει πως η Ελλάδα έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος και αυτές σχετίζονται με μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητο να γίνουν.

«Εχουμε διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι τα βασικά συστατικά του MoU θα καλυφθούν, είπε ερωτηθείς για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Ποια είναι τα καυτά μέτωπα; η μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές, φόροι υπέρ τρίτων και η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Στο τελευταίο οι υπουργικές κόντρες είναι γνωστές αναφορικά με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και το γάλα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας πάντως υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει το 78% των υποχρεώσεών της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενώ σε ότι αφορά το αίτημα της τρόικας για ομαδικές απολύσεις, σημείωσε ότι ο υπουργός απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης έχει αποστείλει στην τρόικα σχέδιο συμβατό προς τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.

Από την άλλη πλευρά, μένει να φανεί αν η τροπολογία για τις τριετείς επαγγελματικές συμβάσεις θα «καλύψει» τις απαιτήσεις της τρόικας και θα κλείσει αυτό το κεφάλαιο.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως δεν θα μπουν στο τραπέζι και δημοσιονομικά θέματα. Αυτά αφορούν το 2015 – 2016 και το νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο.

Αργότερα τα «καυτά» μέτωπα

Η τακτική των καθυστερήσεων που κρατούν οι ευρωπαίοι έγινε ξεκάθαρη πριν ακόμα αρχίσει τοEurogroup. Ακολουθώντας τις δηλώσεις Ρεν της Κυριακής ο επικεφαλής του οργάνου Γ. Ντάισελμπλουμ έσπευσε να δηλώσει ότι «Δεν έχουμε λόγο να βιαζόμαστε για αποφάσεις αναφορικά με ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Όπως είπε και ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινκ το Ταμείο έχει ακόμα 10,1 δισ. ευρώ διαθέσιμα για την Ελλάδα. Αυτά σε συνδυασμό με τις δόσεις του ΔΝΤ είναι που κάνουν τους ευρωπαίους να «παίζουν» καθυστέρηση, δεδομένου ότι καλύπτονται άνετα οι ανάγκες της χώρας μέχρι τον Αύγουστο.

ΔΝΤ: Τη Δευτέρα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

Εξάλλου, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Άντζελα Γκαβίρια, δήλωσε πως τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, θα αρχίσουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές, τα μέλη της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, μαζί με εκπροσώπους της ΕΕ και τη ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ταμείου, σκοπός των συνομιλιών είναι «η επίτευξη συμφωνίας, σε σειρά πολιτικών, που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση» του οικονομικού προγράμματος της χώρας, στο πλαίσιο της Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Extended Fund Facility/EFF).

Κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, στην Ουάσιγκτον και απαντώντας σε ερώτηση για το «χρηματοδοτικό κενό» του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Ράις είχε αναφέρει ότι το θέμα θα εξετασθεί, όταν η αποστολή της τρόικας επιστρέψει στην Αθήνα.

Επίσης, σε ερώτηση για το αν η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος οδηγεί σε εξελίξεις για το ελληνικό χρέος ο κ. Ράις είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, εάν αυτό είναι απαραίτητο, κάτι που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτό θα σημαίνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος της, οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι θα παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, με κύριο άρθρο του, τάχθηκε υπέρ της «άμεσης διαγραφής» του ελληνικού χρέους, το «συντομότερο δυνατό», επικαλούμενο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μολονότι, όπως υπογράμμισε, οι επενδυτές έχουν σταματήσει να ανησυχούν για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v