Την πρόθεση της τρόικας να επιστρέψει αυτή την εβδομάδα ή και σε κάθε περίπτωση τις επόμενες ημέρες ανακοίνωσε μετά το τέλος του Εurogroup o επικεφαλής του οργάνου Γ. Ντάισελμπλουμ.
Αυτό είναι σημαντικό βήμα, σημείωσε αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορώ να είμαι απόλυτος για το αποτέλεσμα». Πρέπει να υπάρξει σκληρή δουλειά».
Ερωτηθείς για το εάν η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει αμέσως μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο, παρά το ότι ο ίδιος δήλωσε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι, ο επικεφαλής του Eurogroup επανέλαβε ότι δεδομένου ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για την Ελλάδα δεν υπάρχει λόγος να κινηθούν διαφορετικά από το χρονοδιάγραμμα που περιέγραψε.
Αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2015-2016 σημείωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά.
Υπάρχουν ανοικτά θέματα αλλά υπάρχει πρόοδος, σημείωσε. Φαίνεται πως στο δημοσιονομικό κομμάτι η εικόνα είναι καλύτερη απ ότι αναμέναμε, κάτι που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί τον Απρίλιο από την Eurostat.
Εδωσε όμως έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και όπως, σημείωσε, μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να επιβεβαιώσει ότι τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι δανειστές. Αν όλα κινηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, τότε μπορούμε να έχουμε συμφωνία το Μάρτιο, συμπλήρωσε.
Εν τω μεταξύ η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Άντζελα Γκαβίρια δήλωσε ότι τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, θα αρχίσουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές, τα μέλη της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, μαζί με εκπροσώπους της ΕΕ και τη ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ταμείου, σκοπός των συνομιλιών είναι «η επίτευξη συμφωνίας, σε σειρά πολιτικών, που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση» του οικονομικού προγράμματος της χώρας, στο πλαίσιο της Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Extended Fund Facility/EFF).
Στουρνάρας: Στόχος τα οφειλόμενα του 2013 και η πρώτη δόση του 2014
Από την πλευρά του ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε πως κλιμάκιο της τρόικας πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδας, το αργότερο την Κυριακή, με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο επί της αξιολόγησης του προγράμματος πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Μαρτίου.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και ερωτηθείς σχετικά για το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί, ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει απόφαση «για τα οφειλόμενα του 2013 και την πρώτη δόση του 2014» ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες που υπάρχουν στα μέσα Μαΐου για την αποπληρωμή ομολόγων που ανέρχονται σε περίπου 8,8 δισ. ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόϊκα, επεσήμανε ωστόσο ότι κατά την επανάληψη του ελέγχου υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει, υπογραμμίζοντας πάντως ότι είναι «πολύ δύσκολο να μην τα βρούμε».
Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που υπάρχουν είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει το 78% των υποχρεώσεων της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να προωθήσει, ενώ από τα βασικά ζητήματα που απομένουν είναι η μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές, ορισμένοι φόροι υπέρ τρίτων και το μεγαλύτερο μέρος της "εργαλειοθήκης" του ΟΟΣΑ. Σε ότι αφορά το αίτημα της τρόικας για ομαδικές απολύσεις, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ο υπουργός απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης έχει αποστείλει στην τρόικα σχέδιο συμβατό προς τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα επιμένει ότι η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης και ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αρχίσει μετά τις ανακοινώσεις της Γιουροστατ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Τέλος, σχετικά με το ύψος του πλεονάσματος ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να το προσδιορίσει, τόνισε όμως ότι πρόκειται για μια «ευχάριστη αναμονή».
Πίεση για τις μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος και αυτές σχετίζονται με μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητο να γίνουν, ξεκαθάρισε ο Ολί Ρεν. Εχουμε διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι τα βασικά συστατικά του MoU θα καλυφθούν, είπε ερωτηθείς για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Καρφιά προς Αθήνα
Ο Ολι Ρεν ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ που δεν έχει εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα από πέρυσι το καλοκαίρι και τι πρόκειται να κάνει η ΕΕ ώστε να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για την Ελλάδα σε βάθος 12μήνου (κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για να δώσει χρήματα το Ταμείο) έστρεψε τα βέλη προς την Ελλάδα.
Θέλαμε να έχουμε κλείσει το θέμα από το περασμένο Σεπτέμβριο αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε πρόοδος από την πλευρά της Αθήνας, είπε. Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα δούμε το θέμα του χρηματοδοτικού κενού του 2014. «Ας μην κάνουμε υποθέσεις νωρίτερα».
Ο ίδιος επανέλαβε ότι όταν πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα (Απρίλιο) θα γίνει και νέα επίσκεψη από την τρόικα για να εξετάσει τα δεδομένα.
Διαθέσιμα 10,1 δισ. ευρώ για Ελλάδα
Υπάρχουν ακόμα 10,1 δισ. ευρώ που μπορεί να διαθέσει ο ESM για το ελληνικό πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων, είπε από την πλευρά του ο Κλ. Ρέγκλινκ.