Τι συζητά η 4η Μικτή Επιτροπή Ελλάδος--Ιορδανίας

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής στο Αμμάν της Ιορδανίας, οι οποίες σκοπό έχουν να προωθήσουν την οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας. Οι επαφές έγιναν σε επίπεδο των κυβερνήσεων των δύο χωρών, αλλά και στο πλαίσιο επιχειρηματικού φόρουμ.

Τι συζητά η 4η Μικτή Επιτροπή Ελλάδος--Ιορδανίας
ΑΜΜΑΝ, 12 Δεκεμβρίου 2006

από τη Ρίβα Λάββα

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής στο Αμμάν της Ιορδανίας, οι οποίες σκοπό έχουν να προωθήσουν την οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας.



Οι επαφές έγιναν σε επίπεδο των κυβερνήσεων των δύο χωρών, αλλά και στο πλαίσιο επιχειρηματικού φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν 50 περίπου ελληνικές επιχειρήσεις και ενώ έχουν προγραμματιστεί 150 περίπου συναντήσεις μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών.

Μερικές ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο φόρουμ είναι η ΜΑΝΤΕΛ ΠΡΟΦΙΛ ΕΛΛΑΣ, η MINOS SA, η ΖΙΚΟ ΑΕ, η φέτα ΔΩΔΩΝΗ, η KALABOKIS SA ”SITIAN MILLS”, η PHARMAGORA SA, η ERGOMEDICAL SUPPLY SA, η OLYMPUS, η PROTECTA SA, η INTRACOM, η ΑΤΤΙΚΙ ΒΕΕ ΠΙΤΤΑΣ, η ALUMIL MILONAS κ.ά.

Η επίσκεψη του υφυπουργού εξωτερικών,Κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, στο Αμμάν σημασιοδοτεί την επαναδραστηριοποίηση των οικονομικών συνεργασιών των δύο χωρών ύστερα από 20 χρόνια.

Τα πεδία της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας, τα οποία απαρτίζουν το πρωτόκολλο της 4ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, αφορούν σε αυτή τη φάση τους εξής βασικούς τομείς:

Στον τομέα της γεωργίας η χώρα μας μπορεί να προσφέρει τεχνογνωσία σχετικά με τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, τη φυτοπροστασία και την εδαφολογία.

Με την υπογραφή των μνημονίων κατανόησης μεταξύ ΣΕΒ, ΣΕΒΕ και των ομόλογων ιορδανικών οργανισμών ”μία νέα σελίδα ανοίγεται στους τομείς της βιομηχανίας και των κατασκευών”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Η συνεργασία στους τομείς της ναυπηγικής, της αεροναυπιγικής, των μεταφορών, των ηλεκτρονικών, οπτικοηλεκτρονικών και δορυφορικών συστημάτων αποτελούν μερικούς από τους άμεσους στόχους του διμερούς αναπτυξιακού σχεδιασμού. Τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και ο ελληνικός μελετητικός-κατσκευαστικός κλάδος προετοιμάζονται για συνεργασίες και για σχηματισμό joint ventures με την Ιορδανία.

Για τον τουρισμό, με έμφαση στις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, η συμφωνία συνεργασίας των δύο χωρών είχε ήδη εγκαινιαστεί τον Δεκέμβριο του 2005, με την επίσκεψη του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλλα στην Αθήνα, όταν υπέγραψε και τη σχετική συμφωνία.

Η πρόληψη της μεσογειακής αναιμίας, ο χημικός και βιολογικός έλεγχος των υδάτων και η κατάρτιση οδοντιάτρων, ιδιαίτερα στην ειδικότητα της προληπτικής οδοντιατρικής, είναι μερικοί τομείς στους οποίος η χώρα μας προτίθεται να προσφέρει την τεχνογνωσία της στην Ιορδανία στον χώρο της υγείας.

Η εκπαίδευση και ο πολιτισμός είναι δύο ακόμα τομείς της συνεργασίας Ελλάδας και Ιορδανίας. Συγκεκριμένα, τα άρθρα 32, 33 και 35 του μορφωτικού προγράμματος που υπεγράφη στο Αμμάν τον Ιούλιο του 2006 αποτελούν αντικείμενα άμεσης συνεργασίας, ενώ προχωρά η υλοποίηση του αρχαιολογικού προγράμματος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στον οικισμό Tell Kafrein.

Στον αρχαιολογικό αυτό χώρο επί ιορδανικού εδάφους έχουν τα τελευταία πέντε χρόνια δει το φως της ημέρας μυκηναϊκά και κυπριακά ευρήματα.

Η συνεργασία στον τομέα του περιβάλλοντος περιλαμβάνει επιχειρηματικές δράσεις στον χώρο της εναλλακτικής ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την ΕΥΔΑΠ σε θέματα επεξεργασίας υδάτων και λυμμάτων και μεθόδους εξυπηρέτησης πελατών.

Η μεταφορά τεχνογνωσίας από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας (ΚΑΠΕ) βρίσκεται επίσης στους επόμενους στόχους οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής συνεργασίας προβλέπεται και η οικονομική βοήθεια της Ελλάδας προς την Ιορδανία για τον εξοπλισμό του νοσοκομείου του Οσίου Λουκά στην Ιορδανία.

Σημειωτέον ότι μεταξύ 2000-2006 η Ελλάδα έχει διαθέσει σε αναπτυξιακά προγράμματα συνεργασίας με την Ιορδανία το ποσό των 6,6 εκατ. ευρώ, εστιάζοντας σε δράσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, της κοινωνικής επανένταξης των γυναικών, της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και σε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Για το 2007 ο ίδιος προϋπολογισμός προβλέπεται να ανέλθει στα 500.000 ευρώ.

Για τη χώρα μας η Ιορδανία αποτελεί έναν σημαντικό στρατηγικό εταίρο καθώς η γεωπολιτική της θέση την καθιστά πύλη για την ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου προς το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της γειτονίας της.

Αντίστοιχα, η Ιορδανία αποβλέπει σε μία αντίστοιχη στρατηγική συνεργασία, καθώς η Ελλάδα παρέχει την είσοδο των προϊόντων της στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Βαλκανίων, των παρευξήνιων κρατών και της Τουρκίας.

Με σκοπό την αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο κρατών, προβλέπεται και η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου των διμερών οικονομικών σχέσεων έτσι ώστε να προωθούνται και να προστατεύονται οι επενδύσεις και από τις δύο πλευρές.

Η τελωνιακή συνεργασία και η επικείμενη σύμβαση αποφυγής της διπλής φορολογίας εισοδήματος απιτελούν δύο ακόμα δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, για την ιορδανική πλευρά, η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ευρωπάϊκής γειτονίας αποτελεί σημαντικότατο στόχο για την οικονομική της ανάπτυξη και η χώρα μας αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο για την επίτευξή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v