Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Βλέπει εκταμίευση των 8,8 δισ. σε δόσεις

Δεν βλέπει να κλείνει το θέμα των μεταρρυθμίσεων και του Δημοσίου τον Φεβρουάριο η Eurobank. Εκτιμά ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια τμηματική καταβολή της δόσης από το ESM με βάση την πορεία υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Eurobank: Βλέπει εκταμίευση των 8,8 δισ. σε δόσεις

Είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, έστω και με τμηματική καταβολή της δόσης και δέσμευση ως προς την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζει ανάλυση της Eurobank.

Όπως αναφέρεται το πλέον πιθανό σενάριο είναι η αξιολόγηση Δεκεμβρίου 2013 και Μαρτίου 2014 να συγχωνευθούν με αντίστοιχη συγχώνευση των δόσεων (€3,1 δισ. (Δεκ. 2013)+€5,7 δισ. (Μάρ. 2014)=€8,8 δισ.).

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε με τη σειρά του να οδηγήσει σε μια τμηματική καταβολή της δόσης από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) με βάση την πορεία υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Με αυτό τον τρόπο θα αποφορτιστεί το κλίμα σε Ευρώπη και Ελλάδα ενόψει ευρωπαϊκών εκλογών, ενώ θα δοθεί επιπλέον χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Θα ήταν προτιμότερο να είχαν ήδη ολοκληρωθεί οι όποιες εκκρεμότητες αναφορικά με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χώρος και χρόνος για την διαπραγμάτευση σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup της 26/27ης Νοεμβρίου 2012 και μετά από την διαφαινόμενη επίτευξη ή ακόμη και υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 (0,4% του ΑΕΠ)», σημειώνει η Eurobank.

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, η 17η Φεβρουαρίου 2014 (Eurogroup), πλησιάζει. Σύμφωνα με τα παραπάνω αναμένεται ότι μέχρι τότε θα επιτευχθεί συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014, αλλά και σε ζητήματα όπως το καθεστώς των εμπορικών μισθώσεων και η ευελιξία της αγοράς εργασίας. Αντίθετα θεωρούμε ότι δε θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την 17η Φεβρουαρίου για:

• Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού

• Την ολοκλήρωση του επόμενου σταδίου της κινητικότητας στον δημόσιο τομέα (ένταξη επιπλέον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας και ολοκλήρωση των ανοικτών θεμάτων από το 1ο κύμα κινητικότητα όπως αυτό αποφασίστηκε / υλοποιήθηκε στο τέλος του 2013) και των προβλεπόμενων απολύσεων (11.00 απολύσεις/αποχωρήσεις για το 2014).

Η υλοποίηση των συγκεκριμένων ζητημάτων θα συσχετιστεί με την τμηματική καταβολή της δόσης, εκτιμά η Eurobank.

Η μελέτη υπενθυμίζει ότι μέχρι τον Μάιο 2014 τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα πρέπει να έχουν εκταμιευθεί ώστε να καλυφθεί η αναχρηματοδότηση ομολόγων συνολικού ύψους €9,8 δισ. Αδυναμία ολοκλήρωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εκταμίευσης των δόσεων είναι πιθανό να οδηγήσει στην αναχρηματοδότηση με την έκδοση εντόκων γραμματίων για άλλη μια φορά (όπως το καλοκαίρι του 2012). Η πρακτική αυτή για άλλη μια φορά θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ρευστότητας στην οικονομία.

Η Eurobank επισημαίνει τη σημασία που έχει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Όπως σημειώνει συνεχίζεται η καταγραφή αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεργασίας όσο και εκτός αυτής όσον αφορά συγκεκριμένες ρυθμίσεις (π.χ. αύξηση της περιόδου ζωής (ημερών) του φρέσκου γάλακτος, πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων κτλ). Η σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ διακρίνει μια σειρά από παρεμβάσεις που αν ολοκληρωθούν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα όφελος περίπου €5,21 δισ. ή 2,8% του ΑΕΠ του 2013. Το όφελος από τις παρεμβάσεις είναι εκεί. Η καθυστέρηση υλοποίησης τους οφείλεται κυρίως στο αναμενόμενο κόστος πραγματοποίησης τους (οικονομικό και πολιτικό) εξαιτίας της απώλειας εισοδήματος σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

«Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η ανεργία βρίσκεται στο 27,4% (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2013) και ότι η ένταση του ανταγωνισμού στην αγορά μπορεί να αποτελέσει τον μόνο τρόπο για την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων με νέες και πιο αποτελεσματικές διαδικασίες παραγωγής», αναφέρει. «Η προσκόλληση σε πρακτικές οργάνωσης της αγοράς και τιμολόγησης περασμένων δεκαετιών ή και του περασμένου αιώνα δεν αποτελούν βέλτιστες στρατηγικές για την έξοδο από την κρίση. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση είναι αναγκαίο να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης αφού μεσοπρόθεσμα με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί τόσο ο ανταγωνισμός όσο και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Από το 2009 και μετά έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα –με αντίστοιχο κόστος εν μέσω κρίσης – ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας ώστε μετά την κρίση οι ρυθμοί αύξησης της απασχόλησης να είναι εντονότεροι από ότι στο παρελθόν».

Θετικά μηνύματα

Την τελευταία εβδομάδα, μια σειρά από στατιστικούς δείκτες επιτρέπουν περιθώρια αισιοδοξίας σχετικά με τις προοπτικές της πραγματικής οικονομίας για το 2014. Οι συγκεκριμένοι δείκτες περιλαμβάνουν:

• Τον δείκτη όγκου κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο. Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο χωρίς τα καύσιμα, σημείωσε ετήσια αύξηση 3,0% τον Νοέμβριο 2013 – για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2010.

• Τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών για τη μεταποίηση (PMI): Ο κλάδος της μεταποίησης βρίσκεται σε θετικό έδαφος τον Ιανουάριο του 2013 (σε επίπεδα υψηλότερα του 50) για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009.

Οι παραπάνω ενδείξεις συνέβαλλαν σε συνδυασμό με την πληροφόρηση για το ενδεχόμενο σύντομης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων τουλάχιστον για το δημοσιονομικό κενό του 2014 επέτρεψαν την σταθεροποίηση των περιθωρίων (spread) μεταξύ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων όσο και του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, τονίζει η Eurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v