Το πλεόνασμα φέρνει πιο κοντά κυβέρνηση-τρόικα

Το πρωτογενές πλεόνασμα, που κατά πληροφορίες ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και το 1,5 δισ. ευρώ, φέρνει την κυβέρνηση και την τρόικα πιο κοντά. Η διαπραγμάτευση, οι διαρροές και οι πιέσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

Το πλεόνασμα φέρνει πιο κοντά κυβέρνηση-τρόικα

Ένα βήμα πιο κοντά έρχονται η κυβέρνηση και η τρόικα με φόντο το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, το οποίο σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται ακόμα και να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Πηγές της τρόικας κάνουν λόγο για «εντυπωσιακά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα», το οποίο όπως προσθέτουν αν επιβεβαιωθεί κλείνει το πρόβλημα με το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Η έκρηξη του μεγέθους του, για το οποίο ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει προ ημερών για επίπεδα πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενισχύεται σύμφωνα με πληροφορίες από την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων του Ιανουαρίου, αλλά και από τις εισπράξεις κοινοτικών κονδυλίων που είχαν καθυστερήσει να εκταμιευθούν.

Παρότι είναι σαφές πως τίποτα δεν προμηνύει επανάληψη των ίδιων επιδόσεων και το 2014, αν τα στοιχεία αυτά επικυρωθούν από τη Eurostat, είναι σαφές πως δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης από την πλευρά της τρόικας.

Έτσι, η καθυστέρηση των τελευταίων μηνών στις διαπραγματεύσεις ίσως οδηγήσει σε δικαίωση του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με την επιδίωξη επίτευξης συμφωνίας με όσο το δυνατόν πιο «up to date» δημοσιονομικά στοιχεία.

Παράλληλα η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς -οι διαρροές στο Spiegel μόνο τυχαίες δεν κρίνονται-, για το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού φέρνει προσδοκίες στην ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να δημιουργούνται προφανώς περιθώρια για πρόωρους πανηγυρισμούς.

Παρά τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος και τις πιθανότητες λήψης ενός νέου δανείου με μνημόνιο διαρθρωτικών υποχρεώσεων, χωρίς δημοσιονομικά μέτρα, τα προβλήματα κάθε άλλο παρά έχουν εξαλειφθεί.

Η τρόικα εξακολουθεί να πιέζει για αποφάσεις αναφορικά με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, τις ομαδικές απολύσεις, το toolkit του ΟΟΣΑ, αλλά και την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, μέτωπα που αποτελούν καυτές πατάτες για την ελληνική κυβέρνηση.

Σε εκκρεμότητα άλλωστε βρίσκεται το ζήτημα των δημοσιονομικών επιβαρύνσεων από τις δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες δικαιώνονται οι ένστολοι, οι πανεπιστημιακοί και δοι ικαστικοί αναφορικά με τις περικοπές που υπέστησαν στα ειδικά τους μισθολόγια και τη φορολόγηση των επιδομάτων τους (για τους πανεπιστημιακούς).

Το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών καταρτίζονται εναλλακτικά σενάρια αντιμετώπισης των πρόσθετων πιέσεων είτε με εξόφληση των οφειλόμενων κατόπιν των δικαστικών αποφάσεων σε ορίζοντα δεκαετίας, είτε με νέες νομοθετικές παρεμβάσεις με τις οποίες θα ξανακόβονται με άλλο τρόπο οι αποδοχές (π.χ. με την ένταξη των ένστολων στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου). Η τελευταία λύση μάλλον δεν είναι η καλύτερη σε όρους πολιτικής, ιδίως όταν η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο (ευρωεκλογές, δημοτικές).

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι η επάνοδος της τρόικας έχει έρθει πιο κοντά. Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι το τεχνικό κλιμάκιο με αρμοδιότητα τα δημοσιονομικά έχει πιάσει δουλειά στην Αθήνα από τις αρχές της εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v