Η Ελλάδα και η τρόικα έχουν σε μεγάλο βαθμό λύσει το θέμα του πιθανού δημοσιονομικού κενού του 2014, απομακρύνοντας ένα "αγκάθι" από τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές του Reuters.
Σημειώνεται ότι η τελευταία αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω των συζητήσεων για το πώς θα καλυφθεί το κενό του 2014, που εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί πλέον το κύριο ζητούμενο των διαπραγματεύσεων, λόγω του ισχυρού πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, σημείωσαν οι πηγές.
"Η εικόνα που έχουμε είναι πως το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για το 2014 έχει σχεδόν επιλυθεί" δήλωσε αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πληροφορία, λέγοντας ότι οι συζητήσεις προχωρούν πλέον στην αξιολόγηση ενός πιθανού κενού το 2015.
Τρίτος αξιωματούχος ωστόσο υποστήριξε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πει κανείς αν έχει επιλυθεί πλήρως το ζήτημα, καθώς δεν είναι ακόμα διαθέσιμα τα τελικά στοιχεία για το 2013.
Οι συζητήσεις Αθήνας και τρόικας επικεντρώνονται τώρα στην επίτευξη συμφωνίας για τους όρους των τραπεζικών stress tests, τις δομικές μεταρρυθμίσεις και στην επίπτωση από την απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές σε ειδικά μισθολόγια. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν προτού εκταμιευτούν τα 4,9 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα αναμένεται να χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 10-20 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2014 και του 2015, σύμφωνα με πηγές στην Ε.Ε.
"Το ποσό είναι κοντά στην πραγματικότητα" είπε αξιωματούχος της ευρωζώνης. "Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, για αυτό υπάρχει και τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ 10 και 20 δισ. ευρώ. Είναι για το 2014-2015" πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Εν τω μεταξύ, δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε πως είναι εκτός διαπραγματεύσεων ένα κούρεμα στο ελληνικό χρέος. "Δεν τίθεται θέμα για ένα κούρεμα στο αρχικό κεφάλαιο του χρέους" υπογράμμισε.
Σημειώνεται πως μετά από τα δύο πακέτα διάσωσης, το ελληνικό χρέος βρίσκεται στα χέρια κυβερνήσεων της ευρωζώνης, οπότε η διαγραφή ενός μέρους του χρέους θα προσέφερε σημαντική ανακούφιση. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει συζητηθεί ποτέ, καθώς δεν θα συμφωνούσαν χώρες όπως η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Ολλανδία.
Πώς αντιδρά η Κομισιόν
"Δεν διαθέτουμε ακόμη πλήρη στοιχεία για το 2013. Όταν θα τα έχουμε θα τα αναλύσουμε διεξοδικά. Μέχρι τότε είναι πρόωρο να γίνονται εικασίες για το κατά πόσο τα προβλήματα έχουν επιλυθεί".
Αυτό τόνιζαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολιάζοντας το δημοσίευμα.