Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο. Κάρας: «Δεν ήρθα για να αξιολογήσω τον Τσίπρα»

Ο κ. Κάρας δήλωσε πως η δουλειά του δεν είναι να αξιολογεί πολιτικά πρόσωπα απ' την Ελλάδα και δεν θα ήθελε να εμπλακεί στις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις. Υπήρξε αναγκαία λύση η τρόικα, τελειώνει ο ρόλος της, υποστηρίζει.

Ο. Κάρας: «Δεν ήρθα για να αξιολογήσω τον Τσίπρα»

Αποστάσεις από τις χθεσινές του δηλώσεις στη Βουλή όσον αφορά τη συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα πήρε σήμερα ο Αυστριακός ευρωβουλευτής (του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) Ότμαρ Κάρας, σε συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε με θέμα την αξιολόγηση της τρόικας από το ευρωκοινοβούλιο.

Ο κ. Κάρας μετά από επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις δήλωσε πως η δουλειά του δεν είναι να αξιολογεί πολιτικά πρόσωπα απ' την Ελλάδα και δεν θα ήθελε να εμπλακεί στις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις.

Σε σχέση με τα χθεσινά του λεγόμενα, ωστόσο, υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχει αντίφαση ούτε διόρθωση σε σχέση με χθές". 

Πάντως, οι ευρωβουλευτές εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα, ο Γάλλος ευρωβουλευτής, συνεισηγητής της επιτροπής αξιολόγησης της τρόικας, Λιέμ Χoάνγκ Νγκοκ, δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη της επιτροπής με τον κ. Τσίπρα παρέλαβαν ειδικό τεύχος προτάσεων με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, προσθέτοντας μάλιστα ότι μέρος αυτών των προτάσεων είναι σημαντικό και θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο τελικό πόρισμα της επιτροπής, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στο ευρωκοινοβούλιο εντός του Μαρτίου. 

Αναγκαία λύση η τρόικα, αλλά τελειώνει

Εν τω μεταξύ ο Οτμαρ Κάρρας, προανήγγειλε το τέλος της τρόικας αλλά... αφού ολοκληρώσει το έργο της προανήγγειλε. Ο ίδιος χρειάστηκε να αναφέρει πολλές φορές πως η τρόικα ήταν αναγκαία λύση, μια και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους που δημιουργήθηκε σε χώρες κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα. 

Χαρακτήρισε την τρόικα ένα διακυβερνητικό όργανο, το οποίο μοιραία δεν μπορούσε να εφαρμόσει το κοινοτικό δίκαιο παντού.

«Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας πραγματικά, δεν έχουμε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε, εξηγώντας ότι υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες στα κοινοβούλια και όχι μία κοινή διαδικασία για όλους, αφού δεν υπάρχει ένας θεσμός που να διέπεται από το κοινοτικό δίκαιο και μία διαδικασία που θα προβλέπει την συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων και τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αυτά. «Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό θεσμό που θα βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφάνεια».

Στο ερώτημα ωστόσο για τα λάθη της τρόικας ή τη συνταγή που επέβαλε, ο κ. Κάρρας απέφυγε να απαντήσει ή να επισημάνει πιθανές αναγκαίες διαφοροποιήσεις. Διευκρίνισε πως «το μοντέλο της τρόικας έχει εξαντληθεί» αλλά υπογράμμισε πως η παρουσία της θα τελειώσει εφόσον ολοκληρωθούν τα προγράμματα που ήδη εφαρμόζει σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία, διαψεύδοντας τις όποιες ερμηνείες περί άμεσης αντικατάστασης της τρόικας από κάποιο θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο.

Ανάφερε ωστόσο ότι οι επιτροπές που ερευνούν το ρόλο της τρόικας, εισηγούνται μόνο και αναμένεται να καταθέσουν το πόρισμα τους στο Ευρωκοινοβούλιο μέσα στο Μάρτιο, ώστε η νέα σύνθεση μετά τις εκλογές του Μαίου να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Στη συνέντευξη τύπου που παρατέθηκε από τον κ. Κάρρας και τα υπόλοιπα μέλη του ΕΚ που συμμετέχουν στην εν λόγω επιτροπή έρευνας, φάνηκαν ωστόσο ξεκάθαρα οι διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις στους κόλπους της Ε.Ε. και ειδικότερα του Ευρωκοινοβουλίου. Ο συνεισηγητής, Γάλλος ευρωβουλευτής κ. Νγκόκ, υπήρξε σαφώς τολμηρότερος επισημαίνοντας ότι «η ώρα της τρόικας έχει τελειώσει» ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ευρωπαϊκό όργανο που θα ελέγχεται από το Ευρωκοινοβούλιο (που εκλέγεται απευθείας από το λαό), ώστε να αντισταθμίζει τις αποφάσεις της Κομισιόν.

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του υπέρ της αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο χαρακτήρισε μη βιώσιμο, αναφέροντας ότι έχει ανοίξει η συζήτηση τόσο με το ΔΝΤ όσο και μέσα στην Ε.Ε. Τόνισε δε ότι «υπάρχου πολλές τεχνικές συζητήσεις για το πώς θα γίνει αυτό. Υπογράμμισε ωστόσο ότι μια «τέτοια υπόθεση είναι πολιτική και η συζήτηση δεν μπορεί να διεξάγεται από τεχνοκράτες».

Ο ίδιος αναφέρθηκε πολλές φορές στο ρόλο της ΕΚΤ και στο γεγονός του ότι αρνήθηκε να υποστεί απώλειες. Δήλωσε δε ότι το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο, ως απόφαση αντιβαίνει κάθε έννοια κοινοτικής νομιμότητας, και πως σ’αυτή την επιλογή το Ευρωκοινοβούλιο έμεινε αμέτοχο, μια και δεν προβλέπεται η παρέμβαση του.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Να ζητήσει δημόσια συγνώμη ο Κάρας

Σε σχόλιό του επί των σημερινών δηλώσεων του Ο. Κάρας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: "Ο κ. Κάρας μπορεί να μην έχει το σθένος να «αναιρέσει» όσα συκοφαντικά είπε για τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, ουσιαστικά όμως παραδέχεται, όπως και ο έτερος συνεισηγητής της τρόικας, ότι του παραδόθηκαν οι αναλυτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση. Καλά είναι τα ψέματα, αλλά τελικά δεν μπορεί να κρατήσει η μπογιά τους ούτε λίγες ώρες.

Ο κ. Κάρας οφείλει να ζητήσει δημόσια συγνώμη, ο ίδιος και αυτοί που τον επικαλέσθηκαν".

ΓΣΕΒΕΕ: Απαιτείται σχέδιο ανάπτυξης, όχι «τσουνάμι» φόρων

«Προσερχόμαστε στη συνάντηση για να επισημάνουμε ότι από τότε που άρχισε η ύφεση έχουν βάλει λουκέτο 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι δυστυχώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα οδηγούν σε ακόμη περισσότερη ασφυξία. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα σοβαρό σχέδιο ανάκαμψης με βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι αυτό το «τσουνάμι» εισπρακτικών μέτρων και αντιφατικών ρυθμίσεων που βιώνουμε καθημερινά.»

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς, στην συνάντηση της επιτροπής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους κοινωνικούς εταίρους με θέμα την αξιολόγηση δραστηριοτήτων της τρόικα που έγινε σήμερα 30 Ιανουαρίου 2014 στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Στην παρέμβαση του ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι «Η βίαιη είσοδος στη διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης που επιχειρήθηκε από το πρώτο μνημόνιο έχει οδηγήσει σε κατάρρευση την εσωτερική ζήτηση, την απασχόληση, την παραγωγική δομή και την κοινωνική συνοχή. Αν και έχει αναγνωριστεί σε επίσημα έγγραφα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το τεχνικό σφάλμα στην επίπτωση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην πραγματική οικονομία (οι λεγόμενοι πολλαπλασιαστές), με μεγάλη μας λύπη παρακολουθούμε τη μεγάλη οικογένεια στην οποία ανήκουμε και πιστεύουμε (στην ΕΕ, τα όργανα της ΕΕ και την Επιτροπή) να εθελοτυφλούν μπροστά σε αυτήν την σκληρή αλήθεια. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι πολλαπλάσιες από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, και οι προοπτικές ανάκαμψης εξαιρετικά περιορισμένες.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v