Τράπεζες: Πού ποντάρουν για τα stress tests

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για ανάπτυξη και το όπλο του προσδιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών με το βασικό σενάριο. Πού βγαίνει ο λογαριασμός και γιατί εκτιμάται ότι θα είναι διαχειρίσιμος. Κλειδί οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Τράπεζες: Πού ποντάρουν για τα stress tests

Με την έλευση των επικεφαλής της τρόικας θα ανοίξει και πάλι ο ουσιαστικός διάλογος για τα κριτήρια με τα οποία θα προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ώστε να ολοκληρωθεί η άσκηση προσομοίωσης που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μετά από ένα διάστημα αδράνειας, στο οποίο κυριάρχησαν τακτικισμοί, η υπόθεση δείχνει να μπαίνει στην τελική ευθεία καθώς η κυβέρνηση εγκατέλειψε σιωπηρά τον στόχο χρήσης του κεφαλαιακού αποθέματος του ΤΧΣ, αίροντας έτσι το μεγαλύτερο πρόσκομμα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι τράπεζες αισιοδοξούν τώρα ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει εντός του α΄ δεκαπενθημέρου του μήνα και με τρόπο που δεν θα κλονίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών και των καταθετών στα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα.

Το ισχυρό όπλο της ελληνικής πλευράς για να βγουν οι κεφαλαιακές ανάγκες σε διαχειρίσιμα επίπεδα είναι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η χρήση του βασικού σεναρίου για τον προσδιορισμό των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Τόσο οι εταίροι και πιστωτές της χώρας, όσο και η κυβέρνηση και διεθνείς οργανισμοί θεωρούν ότι η ύφεση τελειώνει και η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε περίοδο ανάκαμψης. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για έστω οριακή άνοδο του ΑΕΠ φέτος δύσκολα μπορούν να απορριφθούν, με βάση τις ίδιες πηγές, από την τρόικα.

Στον αντίποδα, δεν θα γίνουν δεκτά, όπως διαφαίνεται, τα αιτήματα για μείωση του ελάχιστου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στα επίπεδα που ισχύουν για τα πανευρωπαϊκά stress tests (8% στο βασικό σενάριο, 6% στο δυσμενές) καθώς και για πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών.

Ακόμη και έτσι, όμως, ενδεχόμενος προσδιορισμός των κεφαλαιακών αναγκών με το βασικό σενάριο μειώνει σημαντικά το μέγεθός τους αφού το σενάριο προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 0,6% για το 2014, η οποία θα ανέλθει στο 2,95% το 2015 και θα φθάσει στο 3,74% το 2016.

Σε εύρος μεταξύ 2 και 4,5 δισ. ο λογαριασμός με το βασικό σενάριο

Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών αναμένεται να διαμορφωθεί, σε αυτήν την περίπτωση, σε εύρος μεταξύ 2 και 4,5 δισ. ευρώ καθώς δεν έχουν διευκρινισθεί ακόμη επιμέρους παραδοχές στον προσδιορισμό του μεγέθους τους.

Στην προηγούμενη άσκηση προσομοίωσης που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος το 2012, για τον τελικό προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών, πέραν των εκτιμήσεων της BlackRock για τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου, προσμετρήθηκαν η δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, με βάση τους υπολογισμούς για προ προβλέψεων κέρδη των business plans, αλλά και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Εθνική ολοκληρώνοντας την αύξηση κεφαλαίου του περασμένου καλοκαιριού είχε Core Tier I πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τις Alpha και την Πειραιώς αφού η ΤτΕ είχε αναγνωρίσει ότι τα βασικά εποπτικά της κεφάλαια θα ενισχυθούν από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, το οποίο και εν μέρει έγινε (πώληση Πανγαία, διαγωνισμός για Αστήρ Παλάς).

Αν υιοθετηθεί η ίδια μέθοδος, τότε, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το ύψος των τελικών κεφαλαιακών αναγκών θα διαμορφωθεί κοντά στο χαμηλό του εύρους και καμία άλλη τράπεζα πλην της Eurobank δεν θα χρειασθεί να προσφύγει σε αύξηση κεφαλαίου.

Με δεδομένο δε ότι η DG Comp επιβάλλει την πώληση non core business assets αλλά και τη μείωση της έκθεσης στις αγορές του εξωτερικού και θα δεσμεύσει γι' αυτό τις συστημικές τράπεζες με τα τελικά πλάνα αναδιάρθρωσης, είναι δύσκολο να αγνοηθεί η παραπάνω παράμετρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v