ΑΔΜΗΕ: Όχι από συνδικάτα σε ιδιωτικοποίηση

Η κυβέρνηση βιάζεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει στη δημοσίευση της προκήρυξης για την προσέλκυση επενδυτή που θα εξαγοράσει το 66% του ΑΔΜΗΕ. Αντιδρούν έντονα συνδικαλιστές και αξιωματική αντιπολίτευση.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΑΔΜΗΕ: Όχι από συνδικάτα σε ιδιωτικοποίηση
Αρχίζει σήμερα στη Βουλή η μάχη για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς εισάγεται στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο που ετοίμασε το ΥΠΕΚΑ.

Η διαδικασία ξεκινά σε κλίμα έντασης το οποίο διαμορφώνουν τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να ξεπουλήσει ένα φυσικό μονοπώλιο. Σχετικές πρωτοβουλίες ανέλαβαν οι αρμόδιοι της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που εχθές συγκάλεσαν συνάντηση στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές του σωματείου Σπάρτακος της Πτολεμαΐδας, στη συνάντηση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιωχθεί «να δρομολογηθεί η καλύτερη δυνατή στάση αντίστασης στον υπάρχοντα σχεδιασμό, του οποίου η υλοποίηση -όπως εκτιμάται- θα αποτελεί ολέθριο χτύπημα για την Επιχείρηση, την περιοχή, την εθνική οικονομία».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση βιάζεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο τις επόμενες μέρες, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει στη δημοσίευση της προκήρυξης για την προσέλκυση επενδυτή που θα εξαγοράσει το 66% του ΑΔΜΗΕ.

Επίθεση ΓΕΝΟΠ με αποκήρυξη του παρελθόντος

Την ίδια στιγμή η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία δεν έχει εκλέξει ακόμη πρόεδρο, διά του γενικού της γραμματέα Α. Καρρά, επιδιώκει να αξιοποιήσει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ προκειμένου να συσπειρώσει τα μέλη της και να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των συνδικαλιστών και εργαζομένων, η πλειονότητα των οποίων έχει απογοητευτεί από τις αποκαλύψεις για τις πρακτικές και τα σκάνδαλα διαχείρισης μελών των προηγούμενων διοικήσεων.

Σε ανακοίνωση-δήλωση του γ.γ. της οργάνωσης, τονίζεται συγκεκριμένα: «Όσο και αν προσπαθούν διάφορα κέντρα να ποδηγετήσουν τη ΓΕΝΟΠ και να την καταστήσουν δέσμια του απατηλού παρελθόντος της, που επέβαλαν οι πρώην διοικήσεις της σε αγαστή συνεργασία με τις διοικήσεις της ΔΕΗ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, μη μπορώντας να αντεπεξέλθει στις αντιξοότητες του σήμερα, τους προειδοποιούμε ότι πλανώνται πλάνην οικτρά. Δεν θα το καταφέρουν. Γιατί όλοι μας έχοντας το ελληνικό γονίδιο όπου σε περιόδους νηνεμίας μπορεί να υπάρχει κατά διαστήματα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, την ύστατη ώρα της κρίσης θα ενωθούμε και θα αντισταθούμε με σθένος, προασπίζοντας τα συμφέροντά των εργαζομένων, του Ομίλου ΔΕΗ και του Έλληνα καταναλωτή, έχοντας φυσικά αφήσει πίσω τα βαρίδια και αποκηρύξει το μελανό παρελθόν της Ομοσπονδίας».

Άγνωστο είναι αν θα επιτευχθεί ο στόχος συσπείρωσης της ΓΕΝΟΠ μέσω της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής κινδυνεύει πολύ περισσότερο από τις νομικές επιπλοκές που έχει το θέμα, παρά από τις αντιδράσεις των εργαζομένων και τις κορόνες της αντιπολίτευσης.

Ήδη η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ έχει προσβληθεί στο ΣτΕ από την ομοσπονδία συνταξιούχων της ΔΕΗ, ενώ και ο Σύλλογος Μηχανικών έχει καταθέσει εξώδικο σε κάθε αρμόδιο (πολιτικές ηγεσίες, διοίκηση ΔΕΗ κ.λπ.), με το οποίο αναπτύσσει νομικό σκεπτικό για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην περιουσία της ΔΕΗ, τα οποία απορρέουν από τους νόμους 4491 του 1966 και 2773 του 1999.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v