Ποια θα είναι η μεγάλη έκπληξη του 2014; Κατά τον αρθρογράφο του MarketWatch, Matthew Lynn, το πιθανότερο σοκ που θα βρουν μπροστά τους οι αγορές την νέα χρονιά, είναι εκείνο που έχουν σταματήσει να φοβούνται: Η ξαφνική και δραματική έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη το 2011 και 2012 είχε γίνει «καραμέλα». Δεν συνέβη ποτέ και οι αγορές σταμάτησαν να την φοβούνται. Όμως στην πραγματικότητα το Grexit δεν εξαφανίστηκε: Απλά αναβλήθηκε.
Το βασικό σημείο είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να φύγει από το ευρώ το 2012 ή το 2013, γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει για τα έξοδά της. Αλλά του χρόνου, με πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και το εμπόριο, η χώρα θα μπορεί να φύγει, αν θελήσει. Δεν υπάρχουν πια κλειδαριές στην πόρτα και θα ήταν πολύ βιαστικό να συμπεράνουμε ότι η χώρα δεν θα την ανοίξει. Και, αν ανοίξει την πόρτα και φύγει, θα το κάνει φέτος την Άνοιξη και θα ταρακουνήσει τις διεθνείς αγορές, προβλέπει ο αρθρογράφος.
Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι δραματική. Σύμφωνα με την Renaissance Capital, σε κάθε Έλληνα που έχει δουλειά, αντιστοιχούν πλέον δύο που δεν έχουν. Πρόκειται για τον υψηλότερο συντελεστή στον πλανήτη. Ωστόσο, αν και η οικονομία παραμένει σε φριχτή κατάσταση, έχουν γίνει αλλαγές τα δύο τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα έχει πλέον εμπορικό πλεόνασμα και, εξαιτίας της ανεργίας και της συρρίκνωσης των μισθών, εισάγει πολύ λιγότερα απ' όσο στο παρελθόν.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα μπορεί πια να πληρώσει τα έξοδά της και δεν στηρίζεται στα δανεικά από τις διεθνείς αγορές ή τα κεφάλαια διάσωσης, για να επιβιώσει. Τον επόμενο χρόνο, θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Μέχρι το 2014, η Ελλάδα θα μπορεί να φύγει από το ευρώ χωρίς να ζητήσει βοήθεια από κανέναν. Θα μπορεί να εισάγει την νέα δραχμή, που θα είναι ένα απολύτως δυνατό νόμισμα, όπως είναι το νόμισμα κάθε έθνους με εμπορικό πλεόνασμα. Και αυτό το πλεόνασμα θα αυξηθεί γιατί η υποτιμημένη δραχμή θα αυξήσει τις εξαγωγές ακόμη παραπάνω.
Η κυβέρνηση δεν θα καταρρεύσει γιατί θα έχει αρκετό ρευστό για να καλύψει τις καθημερινές της ανάγκες. Ίσως πράγματι να μην μπορεί να πληρώσει τα χρέη της, αλλά δεν θα την νοιάζει, αφού θα μπορεί είτε να κηρύξει στάση πληρωμών είτε να αποπληρώσει σε δραχμές αντί για ευρώ. Αν χρειαστεί παραπάνω χρήμα, θα μπορεί να το εκτυπώσει.
Θα επαληθευτεί αυτό το σενάριο; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, τονίζει ο αρθρογράφος. Αλλά η επιλογή είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει.
Το Grexit δεν ακυρώθηκε, απλά αναβλήθηκε. Και αν συμβεί, θα είναι το μόνο γεγονός για το οποίο δεν είναι προετοιμασμένες οι αγορές.