Μία ακόμη δύσκολη χρονιά θα είναι για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το 2014. Ο κύκλος της μείωσης των εσόδων του κλάδου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, παρότι πέρασαν έξι χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης.
Η φετινή χρονιά εξελίσσεται χειρότερα από ό,τι ανέμεναν οι εταιρείες, οι οποίες υπολόγιζαν ότι η πτώση είχε πιάσει επιτέλους πάτο. Τα έσοδα από υπηρεσίες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας αναμένεται ότι φέτος θα διαμορφωθούν λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας συρρίκνωση που ξεπερνά το 50% σε σχέση με το 2007, την τελευταία χρονιά αύξησης των μεγεθών.
Τότε τα έσοδα είχαν φτάσει στα 4,3 δισ. ευρώ...
Οι ελπίδες των τριών εταιρειών για υποχώρηση των εσόδων του κλάδου σε μονοψήφιο ποσοστό φέτος δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών συνέχισε να κινείται έντονα πτωτικά, εξέλιξη η οποία οφείλεται και στη σημαντική μείωση των τελών τερματισμού. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους η πτώση των εσόδων των εταιρειών της κινητής τηλεφωνίας έφτασε το 18,9%.
Νέα μείωση των τελών τερματισμού από την 1η Ιανουαρίου
H μείωση των τελών τερματισμού θα συνεχιστεί και το 2014, επιβαρύνοντας τα έσοδα των εταιρειών, οι οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει μειώσεις στις χρεώσεις των κλήσεων προς κινητά δίκτυα, εφαρμόζοντας σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν και οι τρεις εταιρείες, από την 1η Ιανουαρίου 2014 μειώνεται το ισχύον τέλος τερματισμού κλήσεων από 0,01269 ευρώ/λεπτό σε 0,01189 ευρώ/λεπτό.
Να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ, ενώ δεν υπάρχει ελάχιστη χρέωση και είναι με χρέωση ανά δευτερόλεπτο. Σύμφωνα με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, η μείωση του τέλους τερματισμού, το οποίο πληρώνει ο πάροχος στο δίκτυο στο οποίο απευθύνεται η κλήση, θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος κλήσεων προς τους κινητούς αριθμούς και των τριών δικτύων.
Εκτός όμως από την πτώση των τελών τερματισμού, τα έσοδα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας τα συρρικνώνει και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός, καθώς στην προσπάθειά να προσελκύσουν πελάτες προσφέρουν πακέτα με δωρεάν χρόνο ομιλίας και sms προς όλα τα δίκτυα, με αποτέλεσμα να μειώνεται το μέσο έσοδο ανά πελάτη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε πρόσφατα το Vodafone Group στη χώρα μας το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU) στο τέλος του πρώτου εξαμήνου της χρήσης, δηλαδή την περίοδο Απριλίου - Σεπτεμβρίου, διαμορφώθηκε σε 11 ευρώ, μειωμένο κατά 25,6% σε σχέση με πέρσι το ίδιο διάστημα, που ήταν 14,8 ευρώ.
Παράλληλα, ο ΟΤΕ στα οικονομικά αποτέλεσμα εννεαμήνου ανακοίνωσε ότι ο δείκτης μικτού ARPU διαμορφώθηκε σε 12,8 ευρώ, μειωμένος κατά 15% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2012, εξέλιξη που θεωρείται το αποτέλεσμα του μειωμένου ΑRPU από εισερχόμενες κλήσεις, λόγω της πτώσης των τελών τερματισμού, αλλά και της μειωμένης καταναλωτικής δραστηριότητας.
Τα έσοδα πιάνουν πάτο, η φορολογία χτυπάει ταβάνι
Πάντως, την ίδια ώρα που ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας συνεχίζει να στενάζει, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και στην 4η παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την αναλογία φόρων ως προ το συνολικό κόστος χρήσης κινητών, με ποσοστό 30,4%, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται στο 18,1%.
Η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση όμως δεν αποτυπώνεται σε αυξημένα έσοδα για το Δημόσιο καθώς, από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας προκύπτει ότι το 2009, οπότε και αποφασίστηκε η επιβολή του ειδικού τέλους, τα έσοδα του Δημοσίου από το τέλος ήταν 274 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2012 ήταν χαμηλότερα, στα 286 εκατ., άρα οι προσδοκίες για αύξηση των εσόδων διαψεύστηκαν παταγωδώς.
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ζητούν γενική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, όμως εστιάζουν ειδικά στην ανάγκη μείωσης της φορολόγησης στα συνδυαστικά πακέτα δεδομένων, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ανάπτυξης.