Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΧΣ: Πρώιμη η συζήτηση για αλλαγές στα warrants

Πρώτα πρέπει να βρεθεί το πλαίσιο για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank. Ο ρόλος της επιτροπής του ΥΠΟΙΚ αλλά και οι όροι του στρατηγικού επενδυτή. Η στόχευση άρσης των αγκυλώσεων, η άτακτη εξάσκηση των warrants και τα σενάρια.

ΤΧΣ: Πρώιμη η συζήτηση για αλλαγές στα warrants

Πρώιμη χαρακτηρίζουν στελέχη του ΤΧΣ τη συζήτηση για αλλαγές στη δομή ιδιωτικοποίησης των συστημικών τραπεζών, και ειδικότερα στο καθεστώς των warrants, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί η οριστικοποίηση των όρων για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank.

Σύμφωνα με το ΤΧΣ, το ταμείο δεν έχει αναθέσει καμία μελέτη για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και ως εκ τούτου δεν έχει στη διάθεσή του κανένα σχετικό έγγραφο. «Υπάρχουν προτάσεις από επενδυτικές τράπεζες για αλλαγές στα warrants που όμως δεν έχουν κατατεθεί στο Ταμείο», αναφέρει στέλεχός του, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια άτυπη συζήτηση.

Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Οικονομικών έχει συστήσει επιτροπή, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του καθώς και εκπροσώπων της ΤτΕ και του ΤΧΣ, έργο της οποίας είναι να εισηγηθεί τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να διενεργηθεί η ιδιωτικοποίηση της Eurobank καθώς και τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στο θεσμικό πλαίσιο (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση).

Η επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν επεξεργασμένες προτάσεις, ούτε για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης της Eurobank, ούτε για ευρύτερες αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αναφέρουν κύκλοι του ΤΧΣ.

Οι εισηγήσεις, δε, της επιτροπής θα αποτελέσουν τη βάση διαβούλευσης τόσο με τους ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές για τη Eurobank όσο και με την τρόικα.

«Δεν μπορούμε να βάλουμε το κάρο πριν από το άλογο» σημειώνει στο Euro2day στέλεχος της αγοράς, που είναι σε θέση να γνωρίζει, τονίζοντας ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η διερεύνηση ενδιαφέροντος στρατηγικού επενδυτή για τη Eurobank και μετά να γίνει η τελική διαβούλευση για να αποφασισθεί ο τρόπος ιδιωτικοποίησής της και οι ενδεχόμενες τροποποιήσεις που θα απαιτηθούν στο θεσμικό πλαίσιο.

Αλλαγές που σύμφωνα με τον ίδιο εφόσον προωθηθούν θα στοχεύουν περισσότερο στην άρση των αγκυλώσεων του υφιστάμενου πλαισίου. Υπό το παραπάνω πρίσμα, ίσως είναι λογικό να εξετασθεί η επίσπευση της δυνατότητας άτακτης άσκησης των warrants.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, η ιδιωτικοποίηση της Eurobank ανοίγει παράθυρο για αλλαγές στα warrants καθώς άλλες συστημικές τράπεζες ζητούν, με βάση την αρχή της αναλογικότητας, ό,τι ισχύσει για τη Eurobank να ισχύσει και για τις ίδιες.

Αν δηλαδή η Eurobank ιδιωτικοποιηθεί, χωρίς έκδοση warrants και με τιμή διάθεσης χαμηλότερη από την τιμή κτήσης του ΤΧΣ (1,26 ευρώ ανά μετοχή), τότε το αποτέλεσμα της πράξης να ισχύσει και για τους μετόχους των υπόλοιπων τραπεζών.

Στο παραπάνω πλαίσιο, μέρος της αγοράς πιέζει για την απελευθέρωση του χρόνου άσκησης των warrants. Να επέλθει, δηλαδή, σύντομα και όχι σε 30 μήνες, η δυνατότητα «άτακτης» άσκησης.

Στόχος της πρότασης είναι να καταστεί περισσότερο ευέλικτο το αυστηρά προκαθορισμένο, σήμερα, πλαίσιο ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και να μοιάζει με αυτό που ενδεχομένως να ισχύει για τη Eurobank.

Παράπλευρος στόχος είναι η προσέλευση όσο το δυνατόν νωρίτερα long only funds τα οποία όπως κατέγραψε η στήλη Χαμαιλέων έχουν στείλει στην κυβέρνηση και στις τράπεζες το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένα να κυνηγήσουν τιμές παίζοντας το παιχνίδι των χετζφαντάδων.

Πώς λειτουργεί η άτακτη άσκηση των warrants

Η πράξη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προβλέπει ότι το ΤΧΣ είναι υποχρεωμένο να διατηρήσει τις μετοχές που αντιστοιχούν στα warrants για 3 χρόνια (36 μήνες) από την έκδοσή τους.

Μετά τη λήξη της παραπάνω περιόδου και έως την τελική ημερομηνία άσκησης των warrants (54 μήνες από την ημέρα έκδοσής τους) το Ταμείο μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να μεταβιβάζει τις μετοχές που αντιστοιχούν στα warrants που δεν έχουν ασκηθεί.

Πρόκειται για την επονομαζόμενη «άτακτη» άσκηση δικαιωμάτων ή τον κίνδυνο «ξαφνικού θανάτου», όπως τον αποκαλούσαν τραπεζίτες, όταν βρισκόταν σε διαπραγμάτευση στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης. Τώρα μέρος της αγοράς ζητά να δοθεί αμέσως η δυνατότητα «άτακτης» άσκησης των warrants και όχι μετά από 30 μήνες.

Με βάση την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση, η άτακτη άσκηση των warrants δουλεύει ως εξής:

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχοντας προφανώς ενδείξεις αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες, γνωστοποιεί στους κατόχους warrants την πρόθεσή του να πωλήσει τον συγκεκριμένο αριθμό τραπεζικών μετοχών. Και τους καλεί, ως έχοντες πρώτο δικαίωμα προτίμησης, να ασκήσουν τα warrants.

Η ειδοποίηση πρέπει να γίνεται 30 ημερολογιακές ημέρες πριν από την πώληση και οι κάτοχοι των warrants έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν τις προς μεταβίβαση μετοχές σε τιμή ίση με την κατώτερη μεταξύ α) της τιμής άσκησης και β) της μέσης χρηματιστηριακής τιμής των 50 συνεδριάσεων που προηγούνται της ημερομηνίας γνωστοποίησης.

Οι κάτοχοι των warrants έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα αγοράς για τις τυχόν λοιπές μετοχές που δικαιούνται κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών και έτσι να ολοκληρωθεί ταχύτερα η
ιδιωτικοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το γεγονός ότι κάποιες τράπεζες έχουν προτείνει την τροποποίηση του νόμου ώστε να έρθει νωρίτερα η δυνατότητα άτακτης άσκησης μεταφράζεται ως πρόθεση εξαγοράς και ακύρωσης των warrants! Η δε διαδικασία άτακτης άσκησης ως δημόσια προσφορά από το ΤΧΣ στους κατόχους warrants.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v