Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΣτΕ η προσφυγή διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ

Παρόντες στην συζήτηση που διεξήχθη στο ΣτΕ για την διαθεσιμότητα ήταν οκτώ πρυτάνεις , ενώ έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν συγκεντρωθεί 200 διοικητικοί υπάλληλοι.

Στο ΣτΕ η προσφυγή διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ
Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώπιον της οποίας συζητήθηκαν, κεκλεισμένων των θυρών, οι αιτήσεις των πανεπιστημίων και του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών που ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας με την οποία καταργήθηκαν 1.349 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Παρόντες στην συζήτηση ήταν οκτώ πρυτάνεις , ενώ έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν συγκεντρωθεί 200 διοικητικοί υπάλληλοι.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις αιτήσεις, η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη και για το λόγο αυτό πρέπει να ακυρωθεί.

Κατά τη συζήτηση της αίτησης, οι νομικοί σύμβουλοι των Πανεπιστημίων Σπύρος Βλαχόπουλος, Κωνσταντίνος Γώγος, Αντώνη Βγόντζας και Αντώνης Αργυρός επισήμαναν τους κινδύνους που έχει η κυβερνητική απόφαση .

Συγκεκριμένα όπως υποστήριξαν η κατάργηση των οργανικών θέσεων θα προκαλέσει αδυναμία λειτουργίας των Πανεπιστημίων, ενώ θα είναι αδύνατη και η διαφύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων τους.

Περαιτέρω, όπως είπαν, η έλλειψη προσωπικού θα προκαλέσει προβλήματα και στην λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων, όπως είναι το Αττικό, ενώ ήδη το Αρεταίειο έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει το τμήμα εκείνο που λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος.

Συν τοις άλλοις, όπως υποστήριξαν , από την έλλειψη προσωπικού ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν χρήματα από τη μη εκτέλεση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και του Έρασμος, ενώ οι γραμματείες των Σχολών δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Πανεπιστημίων.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος ανέλυσε διεξοδικά τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων και τόνισε ότι κανένα δημοσιονομικό ή άλλο όφελος δεν θα προκύψει από την απόλυση των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων.

Αντίθετα οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου Παιδείας -ο αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Νικηφόρος Κανιούρης και η σύμβουλος Μεταξία Ανδροβίτσα τόνισαν ότι η απομάκρυνση των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων είναι μνημονιακή υποχρέωση και δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό.

Ως προς τη φύλαξη των Πανεπιστημίων ανέφεραν στους Πρυτάνεις ότι θα πρέπει να στραφούν στην ιδιωτική φύλαξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v