Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπούσουλας για βιομηχανία η διαιτησια ΔΕΗ-Αλουμίνιο

Eκπρόσωποι ενεργοβόρων βιομηχανιών δηλώνουν πως θα αξιολογήσουν το σκεπτικό της απόφασης στη διαιτησία μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Ποιοι αναμένεται να κυνηγήσουν καλύτερες τιμές.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Μπούσουλας για βιομηχανία η διαιτησια ΔΕΗ-Αλουμίνιο
Νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση μεταξύ των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών και της ΔΕΗ, για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέρει η απόφαση της διαιτησίας μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή. Επίσης, στο βαθμό που αξιοποιηθεί και από την ΛΑΡΚΟ, το δεύτερο μεγάλο καταναλωτή ηλεκτρικού, διευκολύνει σημαντικά την προσπάθεια για την εξεύρεση αγοραστή για την πολύπαθη εταιρεία.

Αυτές είναι οι αρχικές εκτιμήσεις για το θέμα από την αγορά, ασχέτως των όσων επικαλείται η ΔΕΗ με την ανακοίνωση που εξέδωσε εχθές το βράδυ και με την οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της στα Δικαστήρια. Όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr εκπρόσωποι ενεργοβόρων βιομηχανιών, το αμέσως επόμενο διάστημα θα αξιολογήσουν το σκεπτικό της απόφασης της διαιτησίας μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον, προκειμένου να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η απόφαση ενδιαφέρει πρωτίστως τις βιομηχανίες που είναι συνδεμένες με την υψηλή τάση και οι οποίες σήμερα πληρώνουν περίπου 70 ευρώ τις 1.000 κιλοβατώρες.

Αυτές είναι κυρίως οι μεταλλουργίες, χαλυβουργίες και βιομηχανίες τσιμέντου (όμιλοι Βιοχάλκο, Σιδενόρ, Τιτάν, ΑΓΕΤ και άλλες). Σημειώνεται ότι οι εταιρείες αυτές δεν έχουν υπογράψει ακόμη συμβάσεις με τη ΔΕΗ και τιμολογούνται με προσωρινές τιμές, ενώ σε μία τουλάχιστον περίπτωση, επιχείρηση (Χαλυβουργεία ομίλου Μάνεση) έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της μονομερούς απόφασης της ΔΕΗ να επιβαρύνει με 10% την τιμολόγηση που προέκυπτε από το καταργημένο πλέον τιμολόγιο Α 150.

Σε ό,τι δε αφορά στη ΛΑΡΚΟ, τα κοινά χαρακτηριστικά που έχει ως μεγάλος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας με την Αλουμίνιον, της προσφέρουν επιχειρήματα για αναπροσαρμογή της τιμής στα επίπεδα της μεταλλουργίας αλουμινίου. Μια παρόμοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα διευκολύνει ιδιαίτερα την πώληση της μεταλλουργίας νικελίου, καθώς η σημερινή τιμή με την οποία την τιμολογεί η ΔΕΗ, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την εξεύρεση επενδυτή, δεδομένου ότι άλλες αντίστοιχες μεταλλουργίες νικελίου, απολαμβάνουν τιμές 40% και 50% χαμηλότερες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v