Bραζιλιάνικος κολοσσός «ψάχνεται» στην Ελλάδα

Ο CEO της Coonagro μαζί με πολυπληθή αποστολή από τη Βραζιλία βρέθηκε στην Ελλάδα και πραγματοποίησε σειρά επαφών με αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις. Πού εστίασε το ενδιαφέρον του. Οι προοπτικές συνεργασίας.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Bραζιλιάνικος κολοσσός «ψάχνεται» στην Ελλάδα

Χέρι αγροβιομηχανικής συνεργασίας έτεινε πριν από λίγες ημέρες ο Daniel Dias, CEO του βραζιλιάνικου αγροβιομηχανικού κολοσσού Coonagro σε περισσότερες από 80 ελληνικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η Εβροφάρμα, η ΕΛΓΕΚΑ, ο Υφαντής και ο ΟΛΘ.

Από τις 6 έως και τις 12 Οκτωβρίου ο CEO της Coonagro, η οποία πραγματοποιεί ετησίως τζίρο άνω των 6 δισ. δολαρίων, μαζί με πολυπληθή αποστολή από τη Βραζιλία βρέθηκε στην Ελλάδα και είχε σειρά επαφών με αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αντικείμενο των συναντήσεων αυτών η διερεύνηση των ευκαιριών που υπάρχουν για συνεργασία μεταξύ της Coonagro με το ελληνικό επιχειρείν, κατά το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας - κτηνοτροφίας.

Απώτερος στόχος των Βραζιλιάνων να αποκτήσουν εύκολη, γρήγορη και πιο οικονομική πρόσβαση τα βραζιλιάνικα προϊόντα σε αγορές όπως η Μ. Ανατολή, τα Βαλκάνια, η Αν. Ευρώπη και η Βόρεια Αφρική, μέσα από ένα μοντέλο συμπαραγωγής με ελληνικά εργοστάσια, όπως αναφέρει στο Euro2day ο κ. Λάζαρος Χαραλαμπίδης αντιπρόεδρος του Ελληνοβραζιλιάνικου Επιμελητηρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη της Coonagro βρέθηκαν σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Λάρισα, Καρδίτσα και Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής, οι Βραζιλιάνοι της Coonagro, συνάντησαν εκπροσώπους από αγροτικές ενώσεις και εταιρείες μεταποίησης τροφίμων, όπως η Δήμητρα, η Σπορεία Παρασάκη, οι ΕΑΣ Αλεξανδρούπολης, Παγγαίου Νέστου, Θεσσαλονίκης Καρδίτσας, η Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών, η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, αλλά και εκπροσώπους από τη μονάδα της Υφαντής στην Αλεξανδρούπολη.

Το σχέδιο προβλέπει την εισαγωγή από τη Βραζιλία π.χ. κρέατος και τη μεταποίησή του σε ελληνικά εργοστάσια προκειμένου αυτό ως τελικό προϊόν να κατευθύνεται στις διεθνείς αγορές όπως η Ρωσία.

Για τον λόγο αυτό το κομμάτι των υποδομών, λιμάνια, τρένα, αποθηκευτικοί χώροι, αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους από τον ΟΛΘ και τον Λιμένα Αλεξανδρούπολης αλλά και με την ΕΛΓΕΚΑ, τις εγκαταστάσεις της οποίας επισκέφθηκαν κατά την παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν και Hub αγροτικών προϊόντων.

Εκτός από το κομμάτι της μεταποίησης, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για συμβολαιακή γεωργία στο κομμάτι των σιτηρών αλλά και για την παραγωγή ζωοτροφών.

Την ίδια ώρα, το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το ελληνικό γιαούρτι έχει ανοίξει την όρεξη και των Βραζιλιάνων, οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με την Εβροφάρμα αλλά και με άλλες μικρότερες γαλακτοβιομηχανίες, προκειμένου να αποκτήσουν τεχνογνωσία χωρίς να αποκλείεται και η δημιουργία joint venture.

Οι προοπτικές

Το ποια θα είναι η κατάληξη όλων αυτών των B2B συναντήσεων και αν εν τέλει η Ελλάδα θα αποτελέσει πύλη εισόδου των βραζιλιάνικων αγροτικών προϊόντων για τις αγορές της Μ. Ανατολής, των Βαλκανίων, της Αν. Ευρώπης και της Β. Αφρικής, θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες, το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε έχει προγραμματισθεί η επόμενη επίσκεψη των στελεχών της Coonagro στην Ελλάδα.

Αν και είναι πρόωρο να προδικάσουμε την εξέλιξη αυτών των επαφών, στελέχη του Ελληνοβραζιλιάνικου Επιμελητηρίου υποστηρίζουν ότι σε βάθος τριετίας θα μπορούσαν μέσα από αυτές τις συνεργασίες να δημιουργηθούν στην Ελλάδα 500.000 νέες θέσεις εργασίες.

Επιπλέον μέσω της συμπαραγωγής, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στελέχη, θα έρθει τζίρος άνω των 2 δισ. ευρώ (τιμές χονδρικής), ενώ από τα συμβόλαια σε σιτηρά, λιπάσματα και ζωοτροφές αναμένεται ο τζίρος 1 δισ. ευρώ ετησίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v