Doing Business: Ανέβηκε στην 72η θέση η Ελλάδα

Στην ετήσια αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελλάδα παραμένει χαμηλά, αλλά βελτίωσε την κατάταξη κατά έξι θέσεις. Σε ποιους τομείς σημειώνεται πρόοδος, που παραμένουν τα προσκόμματα. Πονοκέφαλος οι φόροι και η γραφειοκρατία.

Doing Business: Ανέβηκε στην 72η θέση η Ελλάδα

Η Σιγκαπούρη διατηρεί την πρωτιά στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας ως προς τις χώρες που είναι φιλικότερες για τις επιχειρήσεις, ενώ βελτίωση που παρατηρείται για την Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από την έκθεση «doing business», την ετήσια αξιολόγηση 189 χωρών με κριτήρια όπως η γραφειοκρατία, το κόστος των ρυθμιστικών κανόνων, η ισχύς των θεσμών του δημοσίου κ.λπ. που καταρτίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Τις θέσεις της πρώτης πεντάδας καταλαμβάνουν Σιγκαπούρη, Χονγκ Κόνγκ, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ και Δανία. Η Ελλάδα αναρριχήθηκε στην 72η θέση από 78η θέση στην προηγούμενη λίστα, ενώ αντιθέτως η Ισπανία υποχώρησε στην 52η θέση από τη 44η.

Η έκθεση εξετάζει την πορεία των χωρών σε τέσσερις κατηγορίες: άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, προστασία επενδυτών, φόρους και διασυνοριακές συναλλαγές. Για την Ελλάδα τονίζεται ότι υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τους φόρους. «Η Ελλάδα κατέστησε πιο δαπανηρή τη φορολογία των εταιρικών κερδών αν και μείωσε τις εισφορές των εργοδοτών στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης».

Στις τρεις υπόλοιπες κατηγορίες όμως, καταγράφεται πρόοδος. Συγκεκριμένα, «η Ελλάδα κατέστησε ευκολότερο το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, παρουσιάζοντας μία απλούστερη μορφή εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και καταργώντας την ελάχιστη κεφαλαιακή προϋπόθεση για αυτές τις επιχειρήσεις» αναφέρει η έκθεση. Στη συγκεκριμένη κατηγορία «άνοιγμα νέων επιχειρήσεων» η Ελλάδα καταλαμβάνει την 36η θέση.

Η έκθεση Doing Business αναφέρει ότι διαδικασίες για να ανοίξει μία επιχείρηση στην Ελλάδα συνολικά χρειάζονται 5 διαφορετικές διαδικασίες και 14 εργάσιμες.

Σε ότι αφορά τις άδειες οικοδομών όμως, η Ελλάδα βρίσκεται στην 66η θέση, καθώς σημειώνεται ότι απαιτούνται 19 διαφορετικές διαδικασίες και 105 εργάσιμες ημέρες. Για μία άδεια ηλεκτροδότησης τέλος, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 61η θέση παγκοσμίως καθώς απαιτούνται 6 διαφορετικές διαδικασίες και συνολικά 62 ημέρες.

Ως προς την καταχώρηση της περιουσίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην… 161η θέση σε σύνολο 189. Εκτιμάται ότι απαιτούνται συνολικά 11 διαδικασίες και 20 ημέρες

Στην κατηγορία της προστασίας των επενδυτών η έκθεση Doing Business καταγράφει βελτίωση με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 80η θέση παγκοσμίως.

Σε ότι αφορά τις διασυνοριακές συναλλαγές, δηλαδή τις εξαγωγές, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 52η θέση διεθνώς, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στο νέο σύστημα που επιτρέπει την ηλεκτρονική καταχώρηση των εξαγωγών στα τελωνεία. Η έκθεση αναφέρει ότι για να γίνει μία εξαγωγή απαιτούνται πλέον 4 διαφορετικά έγγραφα και συνολικά 16 ημέρες. Το κόστος των εξαγωγών ανέχεται στα 1.040 δολ. ανά κοντέινερ.

Τι λένε οι συντάκτες της έκθεσης

Δηλώσεις αναφορικά με τη φετινή έκθεση για την Ελλάδα έκαναν τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jean Michel Lobet, που ανήκει στη συγγραφική ομάδα της έκθεσης και Dirk Reinermann, διευθυντής του προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Νότια Ευρώπη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αναλυτικά:

Jean Michel Lobet: «Η Ελλάδα προχώρησε ενεργά τις μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη χρονιά η Ελλάδα έλαβε μέτρα για να διευκολύνει τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, μειώνοντας εντυπωσιακά το κόστος έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, απλοποιώντας τις τελωνειακές διαδικασίες και βελτιώνοντας την προστασία των μετόχων μειοψηφίας. Ελπίζουμε να συνεχιστούν τα θετικά αποτελέσματα στις επόμενες εκθέσεις Doing Business».

Dirk Reinermann: «Ειδικά αυτήν την περίοδο έχει κρίσιμη σημασία για την ελληνική οικονομία το γεγονός ότι η ομάδα της οποίας ηγείται ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης κατάφερε να εφαρμόσει τόσο δραστικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της έναρξης επιχειρήσεων. Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη βελτίωση διεθνώς στον συγκεκριμένο τομέα αυτή τη χρονιά. Συγχαίρουμε την ελληνική κυβέρνηση για αυτήν την μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που θα διευκολύνει τους επενδυτές να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα».

Σε δηλώσεις του με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης «Doing Business» ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει τα εξής:

«Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας πιστοποιεί τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στους τομείς όπου ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή και κυρίως στον τομέα της διευκόλυνσης ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, της προστασίας των επενδυτών και στις εξαγωγές. Όταν γίνεται συστηματική δουλειά με σχέδιο και συγκεκριμένη στόχευση τα αποτελέσματα φαίνονται. Με την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που έχει θεσπιστεί αλλά δεν καταγράφηκε στη φετινή έκθεση, γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη και με τις παρεμβάσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες από τα συναρμόδια Υπουργεία για την άρση διοικητικών εμποδίων, η κατάταξη της χώρας μας στην έκθεση Doing Business αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι ένα από τα κλειδιά για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επομένως, ακόμη και αν απαιτείται το «ξεβόλεμα» ορισμένων οι απαιτούμενες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν. Γιατί αυτό που έχει σημασία δεν είναι να κερδίσει ο καθένας τη μικρή του μάχη αλλά να κερδίσουμε όλοι μαζί τον πόλεμο».

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v