Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τέσσερα «κλειδιά» για τον προϋπολογισμό

Επιφυλακτική η Eurobank για το πρωτογενές πλεόνασμα, περιμένει καλύτερη εικόνα από Νοέμβριο. Ζητείται αξιόπιστη λύση στη διαφωνία για το έλλειμμα των ταμείων, απουσία νέων μέτρων, πολιτική σταθερότητα και ταχεία επίλυση του χρηματοδοτικού κενού.

Τα τέσσερα «κλειδιά» για τον προϋπολογισμό

Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για τη φετινή χρονιά και το 2014, που εκτιμά ανάπτυξη 0,6%, μείωση της ανεργίας και πρωτογενές πλεόνασμα στα 2,84 δισ. ευρώ θα υλοποιηθούν μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τονίζει η Eurobank στο εβδομαδιαίο της δελτίο. 

Η Eurobank τονίζει ότι για την επίτευξη των στόχων, θα πρέπει να προηγηθεί: 

- Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013. Η τράπεζα δηλώνει επιφυλακτική παρά τις πρόσφατες θετικές αναφορές στον Τύπο και σημειώνει ότι θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα έως τα μέσα Νοεμβρίου. Υπογραμμίζει δε, τη σημασία της αύξησης των φορολογικών εσόδων.

- Μια αξιόπιστη λύση στη διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικα για το έλλειμμα των ταμείων το 2014 χωρίς να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Το έλλειμμα εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση και στο 1,5 δισ. ευρώ από τους εκπροσώπους των πιστωτών. Η Αθήνα εκτιμά ότι το έλλειμμα θα καλυφθεί ενώ η τρόικα δεν αποκλείει νέα μέτρα. Ενδεχόμενο νέων δημοσιονομικών μέτρων για το 2014 θέτει σε κίνδυνο τα διαθέσιμα εισοδήματα, την ιδιωτική κατανάλωση και εν τέλει, το θετικό πρόσημο για το ΑΕΠ.

- Η απουσία νέων μέτρων, η πολιτική σταθερότητα και η υλοποίηση της ατζέντας των αποκρατικοποιήσεων είναι προαπαιτούμενα για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Οι τελευταίες εξελίξεις, με τη βελτίωση της υλοποίησης του προγράμματος, το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και με τη Χρυσή Αυγή, βελτιώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης της κυβέρνησης, τονίζει η τράπεζα, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί ένα αναπάντεχο γεγονός που θα οδηγήσει σε παραίτησή της. 

- Θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει το β' εξάμηνο του 2014 καθώς και για ενδεχόμενο νέο "πακέτο" στήριξης που θα βελτιώσει τη διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους. Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει μια επανάληψη της διαδικασίας που ξεκίνησε στις αρχές του 2011 και οδήγησε στην υλοποίηση του PSI το Μάρτιο του 2012. Μια τέτοια διαδικασία θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές ανάπτυξης, υπογραμμίζει. 

 

  

 

  

     

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v