Μετά τη δραματική κατάρρευση των τελευταίων ετών, με μια αθροιστική πτώση στο ΑΕΠ κατά 25%, η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, εκτιμά σε έκθεση της η JP Morgan.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί σημαντικά από το τέλος του περασμένου έτους και πλέον έχει ευθυγραμμιστεί με το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στον τομέα της μεταποίησης ήταν κατά διαστήματα υψηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι η ανάπτυξη μπορεί να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ σημειώνει πως η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.
Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία του πρώτου οχταμήνου, το πλεόνασμα μπορεί να είναι υψηλότερο από τον στόχο.
Ωστόσο, η JP Morgan θεωρεί πως παρά την εικόνα σταθεροποίησης που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης.
Όπως επισημαίνει η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με χρηματοδοτικό κενό €11 δισ. ως το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.
Η κάλυψη αυτού του κενού θα μπορούσε να προέλθει σε μεγάλο βαθμό από τα κεφάλαια που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εφόσον ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα 3% και 4,5% το 2015 και 2016 αντίστοιχα.
Το ενδεχόμενο αυτό είναι κατά την JP Morgan αμφίβολο, από τη στιγμή που η Κομισιόν βλέπει "τρύπα" 1,75% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2015 και 2% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2016.
Αλλά η JP Morgan υποστηρίζει ότι το τρίτο πακέτο δεν χρειάζεται να έχει την μορφή ενός πλήρους προγράμματος διάσωσης, αλλά μιας "προαιρετικής γραμμής πίστωσης".
Η επιλογή αυτή θα έχει σύμφωνα με την ίδια σημαντικά πολιτικά οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, καλλιεργώντας την πεποίθηση πως υπάρχει “φως στην άκρη του τούνελ”.
Εν τω μεταξύ, ο διεθνής οίκος βλέπει ως εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που έχει στην κατοχή του ο επίσημος τομέας (OSI), με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των ωριμάνσεων. Η αναδιάρθρωση αυτή μπορεί να συνοδευτεί από επιπλέον χαλάρωση των όρων συγχρηματοδότησης των κοινοτικών προγραμμάτων και από δημοσιονομικές ενέσεις από κάποιον νέο μηχανισμό.
Σε κάθε περίπτωση, η JP Morgan τονίζει πως δεν αναμένεται να υπάρξει μείωση του κεφαλαίου των ομολόγων.