Νέα επίθεση στις κυβερνητικές πολιτικές εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι οι πρώτες ερωτήσεις έγιναν από τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ οι οποίοι συνεχίζουν τις εκπομπές προγράμματος, παρά τη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι θα υπάρξει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, ενώ απηύθυνε πρόσκληση στις στις δυνάμεις της Αριστεράς για το σχηματισμό κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας που θα στελεχωθεί, όπως είπε, από "ικανούς, άξιους και έντιμους".
Το πρόγραμμά μας είναι αδιαπραγμάτευτο, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης θα ζει με αξιοπρέπεια, σημείωσε, τονίζοντας ότι το αίτημα για πρόωρες εκλογές δεν είναι αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ανυπομονησίας του να κυβερνήσει, αλλά του γεγονότος ότι η κοινωνία ζει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.
Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, είπε, θα πέσει από τη λαϊκή κινητοποίηση. "Ο Σαμαράς θυμήθηκε τώρα το συνταγματικά κατοχυρωμένο χρόνο της κυβέρνησης. Ξεχνά ότι έγινε και ο ίδιος πρωθυπουργός πολύ πριν εξαντληθεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη κυβέρνηση. Όπως έχουν πέσει δυο μνημονιακές κυβερνήσεις, έτσι σύντομα θα πέσει και η κυβέρνηση Σαμαρά", σημείωσε.
Το δίλημμα στις εκλογές θα είναι ένα: συνέχεια της πολιτικής του λάθους και της πολιτικής των Μνημονίων ή αλλαγή στρατηγικής. Όπως είπε, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βγάλει την χώρα από το Μνημόνιο. Μόνο ο λαός μπορεί. Εκτίμησε ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί και «βρισκόμαστε στις καθυστερήσεις». Ο χρόνος των εκλογών θα εξαρτηθεί και είναι συνάρτηση των κοινωνικών αντιδράσεων.
Πρόσθεσε ότι για το σχηματισμό κυβέρνησης, θα απευθύνει πρόσκληση πρωτίστως στις δυνάμεις της Αριστεράς, "που είναι αδιανόητο να προτάσσουν διαχωριστικές γραμμές στην παρούσα συγκυρία". "Θα έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα στηριχθεί από ευρύτερες δυνάμεις", τόνισε.
Ερωτηθείς σχετικά, εκτίμησε ότι η θεωρία των δυο άκρων είναι κατασκευασμένη από τον Σαμαρά. "Ηδη στήνονται σενάρια συνεργασίας της Ν.Δ. με την άκρα δεξιά και πρέπει να αποκρουστούν", ανέφερε.
Για τις δημοτικές εκλογές, σημείωσε ότι "είμαστε ανοικτοί στη διαβούλευση σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας", εκτιμώντας ότι "σπεύδουν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο για να ανακόψουν την ανάδειξη δημάρχων που θα υποστηριχθούν από το ΣΥΡΙΖΑ".
Το σχέδιο για την οικονομία
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "ούτε εύκολες λύσεις υπάρχουν, ούτε ανώδυνες. Υπάρχουν όμως λύσεις. Δεν μπορεί να συνεχίζουμε το λάθος", παραπέμποντας στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Για να μπορέσουμε να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, σημείωσε, πρέπει να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές. Πολλοί, και οι παραγωγικοί φορείς παραδέχονται ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι οι υψηλοί μισθοί αλλά η μείωση της ζήτησης.
Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει άμεσα σε:
- Αναδιανομή των κρατικών δαπανών.
- Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
- Ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που θα περάσει τα βάρη, όπως είπε, "από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα στους έχοντες και κατέχοντες".
Ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, θα μπορούμε να επουλώσουμε πληγές, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα προέλθει από τη στήριξη:
- Της πρωτογενούς παραγωγής.
- Του τουρισμού –όχι με το μοντέλο του all inclusive-, όπως είπε, αλλά με ήπια τουριστική ανάπτυξη.
- Της επιχειρηματικής ανάπτυξης και τεχνολογίας.
- Της ενεργειακής αυτάρκειας μέσω της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τόνισε: "Θα εξετάσουμε μια προς μια τις αποκρατικοποιήσεις και θα ακυρώσουμε αυτές που βλάπτουν το κοινωνικό συμφέρον". Στάθηκε ιδιαίτερα στις ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών ύδρευσης, λέγοντας ότι αποτελεί κοινωνικό αγαθό.
Σε σχέση με τις αμυντικές βιομηχανίες, δήλωσε: "Είναι να αναρωτιέται κανείς πως γίνεται να νοικιάζουμε δυο φρεγάτες από τη Γαλλία σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα και να πληρώνουμε ενοίκιο 200 εκατ. ευρώ το χρόνο. Εχουμε ανάγκη ένα αξιόμαχο στράτευμα αλλά πρέπει να προσανατολιστούμε σε μια αξιόπιστη αμυντική βιομηχανία. Είναι έγκλημα να κλείνουν ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και να απειλείται η ΕΑΒ. Πρέπει να εξορθολογιστούν οι δαπάνες της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά ξέρουμε ότι πάντα θα υπάρχουν δαπάνες. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες ναυπήγησης πλοίων με ελληνικά σχέδια".
"Εμείς δεν δίνουμε υποσχέσεις του τύπου «λεφτά υπάρχουν». Αυτά που λέμε είναι ρεαλιστικά. Η επαναφορά του κατώτερου μισθού έχει ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος (στα επιδόματα ανεργίας) και μπορεί να βοηθήσει στο να δημιουργηθεί ζήτηση στην οικονομία και έτσι να αυξηθεί το ΑΕΠ. Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την παιδεία είναι απαραίτητη για να υπάρξει πρόοδος στη χώρα", τόνισε.
Σε σχέση με τις ευθύνες για την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα, είπε ότι "θα γίνει εξεταστική για «λάθη και παραλείψεις» που οδήγησαν στο Μνημόνιο. Αν προκύψουν ευθύνες, έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη".
Η διαπραγμάτευση με την τρόικα
"Εμείς δεν θα συναινέσουμε σε νέο δάνειο. Δάνεια πάνω στα δάνεια δεν είναι λύση. Το 98% των χρημάτων που πήραμε, πηγαίναν για τόκους, χρεολύσια και να καλύψουν τις τρύπες στις τράπεζες, σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από το μνημόνιο, «κούρεμα» χρέους και αναστολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων, ενώ τόνισε ότι στη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, "θα έχουμε συμμάχους". "Εμείς νερό στο κρασί μας δεν θα βάλουμε", υπογράμμισε.
"Το κλίμα έχει αλλάξει, έχουν καταλάβει ότι είμαστε αποδιοπομπαίοι τράγο και όχι μαύρα πρόβατα", δήλωσε, προσθέτοντας ότι περιμένει ευρύτατη στήριξη. "Στη διαπραγμάτευση για βιώσιμη λύση για το χρέος, θα είμαστε εμείς και οι λαοί της Ευρώπης και από την άλλη πλευρά η κ. Μέρκελ και το ΔΝΤ. Ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει;", τόνισε.
"Δεν είναι επιλογές μας οι μονομερείς ενέργειες για το χρέος, αλλά όταν θα πας σε διαπραγμάτευση, θα πας με τα χέρια σηκωμένα;", σημείωσε, προσθέτοντας ότι η διαπραγματευτική γραμμή Σαμαρά προς τους δανειστές είναι "ελάτε και πάρτε τα κλειδιά της χώρας".
"Εμείς δεν είμαστε στο τσεπάκι κανενός. Εμείς δεν είμαστε ούτε στις λίστες Χριστοφοράκου ούτε στις λίστες Λαγκάρντ, γι' αυτό θα πετύχουμε στη διαπραγμάτευση", σημείωσε. "Την τελευταία την κράταγε δυο χρόνια στο συρτάρι του ο Ε. Βενιζέλος και ανταμείφτηκε με τη θέση του υπουργού εξωτερικών".
Όσον αφορά στη διαδικασία διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, δήλωσε πως αυτό θα πρέπει να αφορά όλα τα κόμματα προκειμένου «όλοι μαζί πρέπει να διεκδικήσουμε το μείζον αυτό θέμα». Υποστήριξε ότι η γραμμή Σαμαρά είναι ότι «μόνο οι Έλληνες χρωστάνε και δεν πρέπει να διεκδικούν αυτά που τους χρωστούν». Αμεσως μετά τις εκλογές θα συγκροτηθεί μια πλατιά εθνική επιτροπή με την αξιοποίηση προσωπικοτήτων, ελλήνων και ξένων.
«Έρχονται νέα μέτρα»
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι έρχονται νέα μέτρα. "Ας μην ξεγελάμε τον κόσμο. Οι δανειστές μας άνοιξαν τα χαρτιά τους. Έχετε καμία αμφιβολία ότι αν είναι να υπογράψουν νέο πακέτο 77 δισ. ως το 2020, αυτή τη φορά θα το κάνουν χωρίς νέα μέτρα; Και μάλιστα με αυτούς που τους έχουν δοκιμάσει, ότι ότι και να τους ζητήσουν το αποδέχονται;", σημείωσε.
«Ο Σαμαράς προλειαίνει το έδαφος για τρίτο μνημόνιο» -Πώς θα αυξήσουμε τα έσοδα
Τον τρόπο με τον οποίο μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνάντηση με εκπροσώπους φορέων στην 78η ΔΕΘ.
«Στον αντίποδα του μνημονιακού παραλογισμού, εμείς έχουμε σχέδιο να πετύχουμε βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα όχι σπέρνοντας τη καταστροφή, αλλά με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Ανακόπτοντας τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα. Με την εφικτή σύλληψη της τεράστιας και της σκόπιμα διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης», είπε ο κ. Τσίπρας και πιο συγκεκριμένα:
- Από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων και της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
-Από τον άμεσο αναπροσανατολισμό του ελεγκτικού έργου του ΣΔΟΕ στο πεδίο των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπως επίσης και των βεβαιωμένων πράξεων φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.
- Από την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων που φέρνουν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ με βάση τους πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές. Αυτό ενδεχομένως να μην ακούγεται ευχάριστα στον επιχειρηματικό κόσμο, που τα τελευταία χρόνια έχει γονατίσει από τους φόρους.
- Από τη μετατόπιση επίσης του φορολογικού βάρους από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα υψηλά και τις μεγάλες περιουσίες με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.
Σχετικά με το δημόσιο χρέος και σε αντίθεση με τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί τη δική του λύση, σύμφωνα με την οποία η αποτελεσματική και οριστική διαχείρισή του αποτελεί προϋπόθεση εξυγίανσης και συντεταγμένης εξόδου της ίδιας της Ευρωζώνης από την κρίση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και σημείωσε: «Διαπραγματευόμαστε μόνο το δάνειο. Όχι το πρόγραμμά μας».
Περιγράφοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οριοθέτησε σε τρεις αμοιβαία ενισχυόμενους πυλώνες που συναρμόζουν το εθνικό σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου:
-Μέσα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας, που ήδη συμπύκνωσα στο τρίπτυχο: πρωτογενές πλεόνασμα, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ρευστότητα στην αγορά,
-Με την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης,
-Την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης σε πέντε αλληλένδετα και συμπληρωματικά παραγωγικά συμπλέγματα, από τα οποία αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας.
«Για να τονώσουμε την εσωτερική ζήτηση, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, σταματάμε την ελεύθερη πτώση των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ βοηθήματος στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», είπε και δεσμεύτηκε να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό από τα 586 στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης για να υψώσει αμέσως ασπίδα προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, τους φτωχούς, τους άνεργους, τους αποκλεισμένους, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει:
-Τη «νέα σεισάχθεια» και τη νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών. Νομοθεσία για το «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων, για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση δε θα επιτρέπεται να υπερβαίνει το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος του δανειολήπτη.
Οι ρυθμίσεις θα είναι ακόμη πιο ευνοϊκές για όσα νοικοκυριά έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12000 ευρώ.
-Την ανακούφιση από φορολογία και από οφειλές προς το Δημόσιο,
-Τη διασφάλιση στέγης και τροφής για όλους,
-Την εγγυημένη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, οι τηλεπικοινωνίες και η θέρμανση.
Ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης πρέπει να μειωθεί τώρα. Πριν πιάσει ο χειμώνας. Καμία οικογένεια δεν μπορεί να μείνει δίχως ρεύμα.
Έχει επεξεργαστεί σχέδιο για τη παροχή δωρεάν της ποσότητας των 300 kwh το μήνα, που αντιστοιχεί στη στοιχειώδη κατανάλωση ρεύματος για την κάλυψη βασικών αναγκών, σε, περίπου, 300.000 μονογονεϊκές οικογένειες με άνεργο ή άνεργη και οικογένειες με δύο άνεργους, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Η επιπλέον κατανάλωση τιμολογείται με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο. Αντίστοιχη ρύθμιση έχει επεξεργαστεί και για το νερό.
-Τη διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους.
Σ' αυτό το πλαίσιο, όλοι οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, ανεξάρτητα από τις οφειλές τους, έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έτσι, οι οφειλέτες επανεντάσσονται στο ασφαλιστικό σύστημα έτσι ώστε να αποτραπεί η καταστροφή από την αδυναμία τους να καλύψουν βασικές ανάγκες περίθαλψης.
Επίσης, η κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, με δυνατότητα αποπληρωμής μετά την 01.01.2015 και αποτροπής οποιασδήποτε πράξης κατάσχεσης ή πλειστηριασμού για χρέη προς τον ΟΑΕΕ.
-Τη διασφάλιση της μετακίνησης για όλους, με δωρεάν εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες στους ανέργους και σε άτομα με ελάχιστο εισόδημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναβαθμίσει την έρευνα και την ανάπτυξη σε στρατηγική υποδομή για να σταματήσει η μετανάστευση νέων επιστημόνων.