Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΔΔΗΧ: Επιδιώκει φθηνότερο επιτόκιο για τα έντοκα

Πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι να μειωθεί η απόδοση στα έντοκα 3μηνης διάρκειας (13 εβδομάδων) στο 3% και στα 6μηνα (26 εβδομάδων) στο 3,5%. Να σημειωθεί ότι στα 3μηνα έντοκα το επιτόκιο σήμερα διαμορφώνεται στο 4,02% και στα 6μηνα έντοκα στο 4,20%.

ΟΔΔΗΧ: Επιδιώκει φθηνότερο επιτόκιο για τα έντοκα
Ανοίγει ο δρόμος για φθηνότερο δανεισμό της Ελλάδας, μέσω εντόκων γραμματίων, αφού Κυβέρνηση και τράπεζες επεξεργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, σχέδιο για καταστεί φθηνότερο το κόστος δανεισμού για την χώρα μας.

Το σχέδιο απο πλευράς υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και προβλέπει την μείωση των επιτοκίων στα έντοκα γραμμάτια. Πρόκειται για τους τίτλους τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας που εκδίδει κατά κόρον το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες.

Αξιζει να σημειωθεί ότι παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν σήμερα έντοκα γραμματεία του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 20 με 23 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο που πληρώνει το Δημόσιο θεωρείται ακριβό από τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ και θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω.

Σε αυτό το πλαίσιο πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι να μειωθεί η απόδοση στα έντοκα 3μηνης διάρκειας (13 εβδομάδων) στο 3% και στα 6μηνα (26 εβδομάδων) στο 3,5%. Να σημειωθεί ότι στα 3μηνα έντοκα το επιτόκιο σήμερα διαμορφώνεται στο 4,02% και στα 6μηνα έντοκα στο 4,20%. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο εξετάζει ο ΟΔΔΗΧ με τους τραπεζίτες αφού ως γνωστό τα επιτόκια αυτών των τίτλων δεν καθορίζονται με βάση την αγορά αλλά με βάση συμφωνία που θα κάνει ο Οργανισμός με τις ελληνικές τράπεζες.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τοκοχρεολύσιων δηλαδή του κόστους δανεισμού. Εκτιμάται ότι οι δαπάνες για την αποπληρωμή αυτών των τόκων από τα 680 εκατ. ευρώ θα υποχωρήσουν στα 500 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός καταβάλλει σε τόκους 11-12 δισ. ευρώ ετησίως για το σύνολο του χρέους. Το 2012 οι δαπάνες για την αποπληρωμή των τόκων έφθασαν τα 12,2 δισ. ευρώ ενώ στόχος για φέτος είναι να μην ξεπεράσουν τα 9 δισ. ευρώ, κάτι που, όμως, φαντάζει ακατόρθωτο. Το 2014 υπολογίζονται ότι θα φθάσουν στα 11 δισ. ευρώ, 12 δισ. ευρώ το 2015 και 12,7 δισ. ευρώ το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v