Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Συμφωνία κορυφής» για πλειστηριασμούς

Βρέθηκε κοινός τόπος για τους πλειστηριασμούς στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Προστατευμένη η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, τονίζει η κυβέρνηση. Στο στόχαστρο οι λίγοι επιτήδειοι. Ζητούμενο να λειτουργήσει η στεγαστική πίστη.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
«Συμφωνία κορυφής» για πλειστηριασμούς

"Νομίζω πως τα βρήκαμε", ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το θέμα των πλειστηριασμών, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Σε αυτή συμμετείχαν οι αρμόδιοι για το θέμα υπουργοί I. Στουρνάρας και K. Χατζηδάκης. 

«Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξαιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα» δήλωσε ο πρωθυπουργός για το θέμα των πλειστηριασμών. Πρόσθεσε δε ότι «η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Aπό την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη. Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν πολύ λίγοι επιτήδειοι, που χωρίς να έχουν πραγματική αδυναμία, κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας.

Το ζήτημα τώρα δεν είναι οι πλειστηριασμοί, είναι άλλο: να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη προς όφελος όλης της οικονομίας.

 

 

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η άρση του παγώματος των πλειστηριασμών είναι προ των πυλών, ασχέτως εάν σε πρώτη φάση τουλάχιστον αφορά όσους εκμεταλλευόμενοι το σύστημα και την οριζόντια ισχύουσα νομοθεσία κατάφεραν, χωρίς κάποια επίπτωση, να κάνουν στάση πληρωμών.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι δεν θα θιγούν οι δανειολήπτες που έχουν α' κατοικία και χαμηλά εισοδήματα, εκτιμώντας ότι το όλο θέμα αφορά, σε αυτήν τη φάση, κυρίως επιχειρηματίες και εμπόρους και λιγότερα από 10.000 ακίνητα.

Δηλώσεις οι οποίες φέρνουν ανακούφιση στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Μόνο που απομένει να προσδιοριστεί ποιους περιλαμβάνει η κατηγορία "κοινωνικά αδύναμοι πολίτες". Ποιο δηλαδή θα πρέπει να είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος κάποιου δανειολήπτη για να τύχει προστασίας.

Για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους, στη ρύθμιση για τα ενήμερα δάνεια μπορούν να υπαχθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας και άνεργοι με ετήσιο καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.λπ.) έως €25.000 και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από 1.1.2010 έως σήμερα. Επιπλέον το ως άνω ποσό αυξάνεται κατά €5.000 (δηλαδή έως €30.000 ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα) για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Για να λυθεί η εξίσωση μεταξύ εκείνου που έχει αδυναμία και αυτού που απλώς έχει κάνει επάγγελμα την αποφυγή των υποχρεώσεών του, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να υπάρξει θεσμοθέτηση αντικειμενικών κριτηρίων όπως είναι οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης», ένα εργαλείο το οποίο έχει λειτουργήσει σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (ΗΠΑ, Ιρλανδία, Μ. Βρετανία) αλλά και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», δηλαδή εκείνου που επιθυμεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του και να μπει σε ρύθμιση, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης» θα αποτελέσουν ένα αντικειμενικό εργαλείο το οποίο θα μπορέσει να διευκολύνει τη συζήτηση μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας, αλλά και έναν μπούσουλα πάνω στον οποίο θα μπορέσει να επιτευχθεί νέα συμφωνία.

Βάσει του προγραμματισμού, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι έτοιμο να παρουσιάσει το πλέγμα δράσεων για τα φυσικά πρόσωπα. Ήδη οι επαφές μεταξύ στελεχών των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Τραπεζών και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού και αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα μετά και το πράσινο φως που έδωσαν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Ο στόχος να λυθεί αναίμακτα για την κυβέρνηση και αυτό το πρόβλημα και, γιατί όχι, να έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός τη ρύθμιση και να την παρουσιάσει στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v