Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό κεφαλαιακό απόθεμα ώστε να αντιμετωπισθούν τυχόν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, που θα προκύψουν από τα stress tests, συμφώνησαν, με βάση πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Γ. Άσμουσεν.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που κράτησε περίπου μία ώρα ο κ. Άσμουσεν εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία υλοποίησης των μέτρων του μνημονίου αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, ενώ συζήτησε με τον κ. Προβόπουλο τα επόμενα βήματα, εστιάζοντας στα επικείμενα stress tests.
Ειδικότερα, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος καθώς και για τον αξιοσημείωτο περιορισμό της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA.
Ταυτόχρονα, εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω μείωσης της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι ο δανεισμός των εγχώριων τραπεζών από την ΕΚΤ έχει μειωθεί στα 62 δισ. ευρώ και ήδη μια μεγάλη ελληνική τράπεζα πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Βασικό αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσαν τα stress tests, η προεργασία για τα οποία έχει ήδη ξεκινήσει με την αξιολόγηση από την BlackRock των μοντέλων διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο διοικητής της ΤτΕ παρουσίασε στον κ. Άσμουσεν τα στοιχεία βάσει των οποίων το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο ώστε να αντέξει τις τυχόν νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests.
Ειδικότερα, σημείωσε ότι οι τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακό απόθεμα λόγω συνεργειών, οργανικής κερδοφορίας, πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων αλλά και από το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά λιγότερο (31%) έναντι του δυσμενούς σεναρίου της BlackRock, το οποίο προέβλεπε πτώση των τιμών κατά 60%.
Οι παραπάνω παράμετροι δημιουργούν κεφαλαιακό απόθεμα της τάξης των 5 - 6 δισ. ευρώ ενώ αν χρειασθεί θα χρησιμοποιηθούν και κεφάλαια από το capital buffer του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ανέρχεται με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία σε 11,3 δισ. ευρώ.
Άσμουσεν: Από την άνοιξη του 2014 η συζήτηση για αναθεώρηση του προγράμματος
Δεν θα ανοίξει πριν από την άνοιξη του 2014 η συζήτηση για οποιαδήποτε νέα βοήθεια στην Ελλάδα, δήλωσε ο Γιοργκ Άσμουσεν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Στις δηλώσεις του ανέφερε ακόμα ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο 7μηνο είναι ενθαρρυντικά, αλλά πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια.
Πρόσθεσε δε ότι κλειδί για την ελληνική οικονομία τώρα είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.
Για το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει για την Ελλάδα μετά τον Ιούνιο του 2014, ο αξιωματούχος της Ε.Κ.Τ. παρέπεμψε στη δήλωση του Eurogroup του Νοεμβρίου, το οποίο έχει δεσμευθεί ότι θα παράσχει στήριξη στη χώρα έως ότου μπορέσει να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές και εφόσον εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα.
«Δεν υπάρχει κάτι καινούριο και τίποτα να προσθέσω», ανέφερε.
Για τα σενάρια περί νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Άσμουσεν τόνισε «δεν συζητήσαμε το κούρεμα» και υπενθύμισε τη δήλωση του Eurogroup, που κάνει λόγο για μείωση επιτοκίων των δανείων του πρώτου πακέτου και για μέτρα ενίσχυσης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε.
«Το πρόγραμμα είναι μία επώδυνη διαδικασία και η ανεργία έχει φθάσει σε μη αποδεκτά επίπεδα και το κλειδί είναι πλέον η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας για τους νέους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίασε ότι δεν τέθηκε ζήτημα για νέο δάνειο προς την Ελλάδα και επισήμανε ότι το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να μην υπάρξει καν. Μπορεί να καλυφθεί από τη μείωση των επιτοκίων και από τα υπόλοιπα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η συζήτηση για περαιτέρω μείωση του χρέους θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, κατέληξε το ίδιο στέλεχος.