Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σενάρια για την κάλυψη του «κενού»

Το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα που επεξεργάζεται η Γερμανία θα αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο υφιστάμενο πρόγραμμα, που υπολογίζεται στα 11 δισ. ευρώ. Πού θα στηριχθεί το νέο πρόγραμμα.

Τα σενάρια για την κάλυψη του «κενού»
Νέο πρόγραμμα επεξεργάζεται η Γερμανία για την Ελλάδα, αφού το προανήγγειλε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος στα σενάρια περί νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, το νέο αυτό πακέτο βοήθειας θα έρθει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στο υφιστάμενο πρόγραμμα, και το οποίο υπολογίζεται περίπου στα 11 δισ. ευρώ. Το τελικό ποσό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στον ερχόμενο έλεγχο της τρόικας που ξεκινάει από τις 16 Σεπτεμβρίου με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Αυτή η επίσκεψη θα πρέπει να βρει την ελληνική πλευρά έτοιμη να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των δανειστών, κάτι που κατέστησε σαφές ο Αντώνης Σαμαράς στη χθεσινή συνάντηση με τους υπουργούς, στην οποία ζήτησε πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αν και παραδέχτηκε ότι θα απαιτηθεί χρόνος, έως το 2020, για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του και εκτίμησε πως «θα πρέπει να τους βοηθήσουμε ξανά», κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη μείωση και των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας.

Και ακριβώς αυτή η δήλωση έγινε μία μόλις μέρα προτού καταφθάσει στην Αθήνα ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στόχος του νέου προγράμματος θα είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας. Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το κενό αυτό ανέρχεται στα 10,9 δισ ευρώ για το διάστημα 2014 – 2016 (4,4 δισ ευρώ το 2014, άλλα 6,5 δισ ευρώ το 2015 και μηδενικό το 2016), αν και τα ποσά αυτά είναι πολύ πιθανό να αναθεωρηθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου ελέγχου, ανάλογα με τις εκτιμήσεις για την πορεία διαφόρων μεγεθών.

Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι το νέο πρόγραμμα δεν θα έχει σε καμία περίπτωση την έκταση των προηγούμενων δύο. Τα επιπλέον δάνεια που θα τεθούν προς έγκριση όχι μόνο δεν θα έχουν τριψήφιο αριθμό, αλλά μάλλον θα έχουν μονοψήφιο. Θα είναι λιγότερα ακόμα και από τα 10,9 δισ ευρώ όπου αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται το κενό, αφού σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κι άλλες δράσεις.

Το νέο πρόγραμμα, με βάση πληροφορίες, θα μπορεί να στηριχθεί:

- Στα κεφάλαια που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Oπως σημειώνει αρμόδιος παράγοντας, υπάρχουν 8 δισ. που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση αλλά το ποσό μπορεί να φτάσει τα 13 με 14 δισ. από έσοδα που θα έχει το ΤΧΣ αλλά και από συνέργειες. Ετσι εκφράζεται η αισιοδοξία ότι είναι αρκετά για την κάλυψη των όποιων πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών προκύψουν από τα νέα stress tests.

- Σε νέα μείωση των επιτοκίων με τα οποία δανείστηκε η Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος. Τα δάνεια αυτά ανέρχονται σε 53 δισ. ευρώ και το επιτόκιό τους είναι ίσο με το Euribor συν 0,5%. Το σενάριο που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες προβλέπει την κατάργηση του 0,5%, γεγονός που θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση για δαπάνες τόκων ύψους περίπου 260 εκατ. ευρώ ετησίως και 750-800 εκατ. ευρώ στην τριετία 2014-2016.

- Στην αποδοχή της εκτίμησης ότι εντός του 2014 η Ελλάδα θα αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές, με ποσό της τάξεως των 3-5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v