Με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το β΄ τρίμηνο του 2013 παρουσίασε μείωση 4,6% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2012. Το ποσοστό αυτό έρχεται ως συνέχεια της μείωσης της ύφεσης 5,6% που είχε καταγραφεί το α΄ τρίμηνο του 2013 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2012.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ύφεση το α΄ εξάμηνο κινήθηκε στο 5,07%. Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 6,9% το β΄ τρίμηνο του 2013.
Mετά και από αυτά τα στοιχεία η Ελλάδα μετρά είκοσι συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Το ποσοστό πάντως είναι το χαμηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2011.
Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην ανάσχεση της ύφεσης το γ’ τρίμηνο λόγω του τουρισμού. Ο Γ. Στουρνάρας μόλις την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι πιστεύει πως τελικά η πτώση του ΑΕΠ θα είναι κάτω του 5%.
Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα γνωρίσει φέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2%, ενώ η ΤτΕ υπολογίζει ότι αυτή θα είναι 4,6%.
Από την πλευρά του, το ΙΟΒΕ αναθεώρησε πρόσφατα τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία επί τα χείρω. Υπολογίζει ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2013 θα είναι της τάξεως του 4,8%-5%. Η εκτίμηση περιλαμβάνεται στην τετραμηνιαία έκθεσή του και είναι χειρότερη από την αμέσως προηγούμενη, οπότε γινόταν λόγος για ύφεση 4,6%.
Από την πλευρά του, ο ΟΟΣΑ είχε υπολογίσει ότι η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί σε ποσοστό 4,8% φέτος και κατά επιπλέον 1,2% του ΑΕΠ το 2014.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου του 2013 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα στοιχεία του α΄ τριμήνου των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και με νεότερες εκτιμήσεις των βραχυχρόνιων δεικτών.
* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".