Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Μη συνεχίζετε την κουβέντα για κούρεμα

"Εάν το 2014 έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις και έχει υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα τότε μπορούμε να συζητήσουμε για πιθανή βοήθεια", δήλωσε ο Β. Σόιμπλε. Δεν συζητούμε για νέο κούρεμα, σημείωσε. Δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πρόοδο της Ελλάδας.

Σόιμπλε: Μη συνεχίζετε την κουβέντα για κούρεμα

«Ξεχάστε τη συζήτηση για το κούρεμα, δεν σας κάνει καλό», δήλωσε από το βήμα του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη σημερινή του ομιλία.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο οποίος έθεσε θέμα κουρέματος, ανέφερε: «Eγώ υπήρξα ο πρώτος υπουργός που υποστήριξε κούρεμα. Δεν συζητούμε όμως για δεύτερο κούρεμα. Εάν το 2014 έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις και έχει υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για πιθανή βοήθεια και πρόσθετα μέτρα προς την κατεύθυνση ελάφρυνσης του χρέους. Όμως εάν συζητάτε για κούρεμα πέρα από το 53% στον ιδιωτικό τομέα, δεν το συζητάμε καθόλου.

Εάν μιλάτε για κούρεμα στον μηχανισμό στήριξης, τότε είμαστε εντελώς αντίθετοι. Εφόσον παίρνετε βοήθεια και μιλάτε για κούρεμα, τότε είσαστε ψεύτες. Εάν συνεχίσετε, αυτή η κατεύθυνση δεν είναι σωστή».

 

Στήριξη για το αναπτυξιακό ταμείο

Κατά τη βασική του ομιλία, ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε τη θέση της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την απαραίτητη προσήλωση της ελληνικής οικονομίας στη δημοσιονομική εξυγίανση. Υποστήριξε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, αν και επώδυνος, είναι μονόδρομος.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν φτάνει μόνο η αντιμετώπιση του χρέους, χρειάζεται και η δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη.

Αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και δανεισμού και αναφέρθηκε στη δημιουργία αναπτυξιακού επενδυτικού ταμείου η οποία θα υποστηριχθεί με κεφάλαια τόσο της KfW όσο και του γερμανικού δημοσίου, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένο ποσό.

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει τεχνοκρατική στήριξη με σκοπό τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου και την άρση της γραφειοκρατίας, ώστε να εξυπηρετηθούν αποτελεσματικότερα οι επιχειρήσεις.

Δήλωσε ευθαρσώς ότι έχει εντυπωσιαστεί από την πρόοδο της χώρας και πως παρότι απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βρει τη διέξοδό της ώστε να επιστρέψει στον δρόμο της ανάκαμψης.

Πριν από δέκα χρόνια εμείς ήμασταν οι ασθενείς της Ευρώπης και αναγκαστήκαμε να ακολουθήσουμε έναν επώδυνο δρόμο, ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σόιμπλε συναντήθηκε το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά, καθώς και με τους κ. Χατζηδάκη και Στουρνάρα. 

 

 

 

 

Χατζηδάκης: Μεγάλη πρόκληση να ξεπεράσουμε την ύφεση

Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα σήμερα είναι να ξεπεράσει την ύφεση και να περάσει στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη, όμως, δεν διατάσσεται τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στο ελληνογερμανικό επιμελητήριο.

Θα επιτευχθεί μονάχα εφόσον η δημοσιονομική προσαρμογή προχωρήσει κανονικά και εφόσον αντιμετωπιστεί η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Και η προσπάθειά μας συνεχίζεται, με 4 βασικές πρωτοβουλίες που θα έχουν ολοκληρωθεί αυτήν τη χρονιά:

• Αναθεωρούμε συνολικά το πλαίσιο αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, για ένα φιλικότερο επιχειρηματικό - επενδυτικό περιβάλλον.

• Αλλάζουμε το εξαγωγικό μοντέλο της χώρας, δημιουργώντας έναν ενιαίο φορέα εξωστρέφειας.

• Αναπτύσσουμε την εθνική μας στρατηγική για τα logistics, με νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και συνέργειες -όπως οι αποκρατικοποιήσεις στον σιδηρόδρομο και οι συμβάσεις παραχώρησης χρήσης στα λιμάνια και στα περιφερειακά αεροδρόμια- για να γίνει η Ελλάδα πύλη εισόδου για την Ευρώπη.

• Κάνουμε μια οριζόντια παρέμβαση για την άρση των εμποδίων εισόδου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε 4 βασικούς τομείς της οικονομίας (τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και λιανεμπόριο), στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ.

Στουρνάρας: "Κάνουμε το σωστό και παρά τα λάθη βρίσκουμε λύσεις"

Για ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη συλλογή απορριμμάτων, την υψηλή τεχνολογία, την πληροφορική, τον ιατρικό τουρισμό και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ι.Στουρνάρας στο χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ελληνο-γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ο Έλληνας υπουργός έκανε επίσης λόγο για τεράστιες συμπληρωματικότητες των οικονομιών Ελλάδας και Γερμανίας, επισημαίνοντας ότι "αυτά που μας ενώνουν με τον κ. Σόιμπλε είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν".

Ο κ. Στουρνάρας έκανε ειδική αναφορά για τη συνεχή εκροή κεφαλαίων από τον ευρωπαϊκό νότο στον ευρωπαϊκό Βορρά και για τις διαφορές επιτοκίων που υπάρχουν υπέρ του δεύτερου, τα οποία όπως είπε, αποτελούν υφέρπουσα απειλή για την ευρωπαϊκή ενότητα.

Δήλωσε προσηλωμένος στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής επισημαίνοντας ότι "δεν υπάρχει άλλος δρόμος, κάνουμε το σωστό και παρά τα λάθη βρίσκουμε λύσεις".

Αναφερόμενος τέλος, στο πρόβλημα της ρευστότητας το οποίο χαρακτήρισε ως βασικό παράγοντα ανάσχεσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αυτό τώρα θα αποκατασταθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Το ποτήρι είναι πολύ πιο γεμάτο»

Συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου και ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθου Λαζαρίδης.

Μετά τη σύσκεψη, οι κ.κ. Βενιζέλος και Σόιμπλε είχαν συζήτηση «πρόσωπο με πρόσωπο» ενώ μετά την αποχώρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν δεκάλεπτη συνομιλία.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι «το ποτήρι είναι πιο πολύ γεμάτο» και να αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, φέρεται να έκανε θετική αναφορά στη χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και ειδικότερα στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση, αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι στο εξής θα επιταχυνθούν περισσότερο οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v