Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία καυτά μέτωπα για τράπεζες- οικονομία

Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους τραπεζίτες για ρευστότητα, ενεργή διαχείριση «κόκκινων» δανείων και χορηγήσεις με χαμηλότερα επιτόκια. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που έβαλαν οι τέσσερις τραπεζίτες.

Τρία καυτά μέτωπα για τράπεζες- οικονομία

Τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, επί του πρακτέου μέσω της χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, σε μία προσπάθεια να ανατραπεί το... μίζερο κλίμα που υπάρχει στην πραγματική οικονομία, ζήτησε από τους τραπεζίτες ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εξάλλου, η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώθηκε, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) στηρίχθηκαν από το ελληνικό δημόσιο και ήρθε η ώρα να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα τρία καυτά μέτωπα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες και η κυβέρνηση, προκειμένου να αμβλυνθεί η ύφεση, κυρίως όμως να διαψευστούν οι εκτιμήσεις που φέρουν και το 2014 το ΑΕΠ σε πτώση κατά 1%.

«Οι εκτιμήσεις αυτές προβληματίζουν, με αποτέλεσμα να είναι άμεση η ανάγκη επίσπευσης με τη συμβολή όλων της ανατροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου», τονίζει στο euro2day τραπεζικό στέλεχος και προσθέτει: «Εξ ου και η χάραξη στρατηγικής με αιχμή το τραπεζικό σύστημα».

Όσον αφορά τα τρία σημεία αιχμής, τα οποία ετέθησαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αυτά είναι: Πρώτον, η ενίσχυση της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις. Δεύτερον, η αναδιάρθρωση και η ενεργή διαχείριση από την πλευρά των τραπεζών των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και η εφαρμογή της ρύθμισης για τα νοικοκυριά. Τρίτον, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με ανταγωνιστικά χαμηλότερα επιτόκια.

Τι απάντησαν

Οι κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, Μιχάλης Σάλλας, Γιάννης Κωστόπουλος και Χρήστος Μεγάλου φέρεται ότι απάντησαν στον πρωθυπουργό πως συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες, ωστόσο από την πλευρά τους έθεσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις προκειμένου «ο νέος κύκλος που ανοίγει για το τραπεζικό σύστημα και τη σχέση του με τις επιχειρήσεις να είναι δομημένος σε νέα μοντέλα ανάπτυξης και όχι στον αδιάκριτο δανεισμό»!

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τόνισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη πάση θυσία να επιστρέψουν καταθέσεις και να αποκτήσουν πρόσβαση οι τράπεζες στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου. «Πρέπει να αποκτήσουμε πρόσβαση στις αγορές, ώστε να είμαστε σε θέση να χρηματοδοτούμε τις επιχειρήσεις που παράγουν, που εξάγουν, που δημιουργούν θέσεις εργασίας», φέρεται να επισήμαναν. Κι αυτό εξαρτάται, πρόσθεσαν, από τη μακροοικονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και από τις κινήσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν ως προς τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Πιο εύκολες ήταν οι λύσεις και οι απαντήσεις στο μέτωπο των «κόκκινων δανείων». Ήδη δρομολογείται η μετατροπή της Γενικής σε επενδυτική τράπεζα – απομένουν οι σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές –, η οποία θα ασκεί ενεργή διαχείριση όλων των προβληματικών δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ θα παράσχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Στο τρίτο καυτό μέτωπο της μείωσης των επιτοκίων, οι τραπεζίτες φέρεται να απάντησαν ότι «ο κύκλος της μείωσης άρχισε και αναμένεται να συνεχισθεί τα επόμενα τρίμηνα». Βέβαια, η μείωση αφορά και την αντίστοιχη πτώση των επιτοκίων στις καταθέσεις. Σημειώνεται ότι το αίτημα της μείωσης των επιτοκίων προς τις επιχειρήσεις έχει θέσει με δηλώσεις του, στο πρόσφατο συνέδριο του Economist, και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v