Με ταχείς ρυθμούς πραγματοποιείται η μετατροπή της Γενικής Τράπεζας σε επενδυτική και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να δοθούν και οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, ενώ ήδη φαίνεται ότι το εγχείρημα έχει πάρει το πράσινο φως από την τρόικα.
Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι η Tράπεζα Πειραιώς θα διατηρήσει στο μετοχικό κεφάλαιο της Γενικής ποσοστό που θα κυμαίνεται από 20% έως 30%.
Βασική προτεραιότητα του ομίλου, όσον αφορά το υπόλοιπο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής, είναι η είσοδος 2-3 ξένων επενδυτικών εταιρειών (hedge funds, private equities) με ισχυρή τεχνογνωσία στην ενεργή και αποδοτική διαχείριση των επισφαλών δανείων (NPLs).
Το εναπομείναν ποσοστό της αύξησης θα καλυφθεί, με βάση τις ίδιες πηγές, από όσους από τους ιδιώτες μετόχους –που κάλυψαν το 20% της αύξησης της Πειραιώς– το επιθυμούν. Μέσω της Γενικής, όπως σημειώνεται, πέραν της ενεργής διαχείρισης των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού, επιτυγχάνεται και η εποπτεία της αναδιάρθρωσης πολλών κλάδων της εγχώριας επιχειρηματικότητας από έναν ελληνικό τραπεζικό όμιλο και όχι αμιγώς από ξένα funds.
Απόδοση για τον κλάδο
Με δεδομένο ότι ολόκληροι κλάδοι της ελληνικής επιχειρηματικότητας βρίσκονται ενώπιον προβλημάτων ακόμη και επιβίωσης λόγω αφενός του υπέρογκου δανεισμού τους, τον οποίο δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, αφετέρου της αδυναμίας πρόσβασης σε ρευστότητα, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αποφάσισαν να διαχειρισθούν τακόκκινα δάνεια με ενεργό και αποδοτικό τρόπο. Κι όχι απλώς «πουλώντας τα έναντι πινακίου φακής στα hedge funds που περιτριγυρίζουν την ελληνική αγορά, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο», όπως αναφέρει στέλεχος τράπεζας στο Εuro2day.gr.
Το εγχείρημα της μετατροπής της Γενικής σε επενδυτική τράπεζα αντιμετωπίζεται θετικά από τις διοικήσεις και των υπόλοιπων τριών συστημικών τραπεζών καθώς όλοι συμφωνούν ότι «κλάδοι, ιδιαίτερης απόδοσης και με δυνατό brand προϊόντος, όπως για παράδειγμα οι ιχθυοκαλλιέργειες, δεν μπορούν να χάσουν την ταυτότητά τους λόγω της ρευστότητας». Επίσης, η ενεργή διαχείριση δίνει τη δυνατότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να βελτιώσει την απόδοση των προβληματικών assets.
Ξένοι
Η... εμπλοκή των ξένων εξειδικευμένων επενδυτικών κεφαλαίων θεωρείται, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, απαραίτητη σε αυτήν τη διαδικασία τόσο για τα κεφάλαια που θα τοποθετήσουν όσο, κυρίως, και για την τεχνογνωσία, την οποία θα μεταφέρουν.
«Η αναδιάρθρωση των δανεισμένων επιχειρήσεων αποτελεί, στο μέγεθος που θα γίνει, πρωτόγνωρη δουλειά για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Απαιτεί τεχνογνωσία, διεθνείς επαφές με επενδυτές και κεφάλαια. Καλύτερα να γίνει οργανωμένα, παρά ανεξέλεγκτα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.