Επίσημη έναρξη θερινών εκπτώσεων σήμερα, μέσα σε βαρύ κλίμα για το εγχώριο λιανεμπόριο, αφενός λόγω των ρυθμίσεων απελευθέρωσης του ωραρίου τις Κυριακές και αφετέρου λόγω της διαρκούς πτώσης της ζήτησης, που έχει οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση την αγορά.
Πριν από την επίσημη έναρξη, είχε προηγηθεί ένα «εισαγωγικό» διάστημα, όπου η πλειονότητα των επιχειρήσεων προσέφερε εκπτώσεις, προκειμένου να αναθερμάνει το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο συνεχίζει να χαρακτηρίζεται υποτονικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων, οι φετινές θερινές εκπτώσεις δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν από την ευρύτερη πτωτική τάση. Ωστόσο συνεχίζουν να αποτελούν μια ευκαιρία αύξησης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Όσον αφορά το επίπεδο των εκπτώσεων, αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα από το 50% και προοδευτικά να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, έως το τέλος της σεζόν.
Οι εκτιμήσεις των παραγόντων του χώρου δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, αφού παρά την αύξηση της τουριστικής κίνησης δεν βλέπουν σταθεροποίηση στην πτώση της αγοράς. Οι προσδοκίες για αύξηση της κίνησης αφορούν κυρίως τους τουρίστες.
«Η φοροεπιδρομή αλλά και η αύξηση της ανεργίας έχει στραγγίξει το πορτοφόλι των καταναλωτών», αναφέρει στέλεχος μεγάλου εμπορικού ομίλου. Άλλος παρατηρητής της αγοράς αναφέρει πως αν έως πρότινος οι καταναλωτές αγόραζαν με γνώμονα την ανάγκη, περικόπτοντας κάθε άλλη δαπάνη, τώρα πλέον «υπάρχουν άνθρωποι που δεν ψωνίζουν ούτε τα απαραίτητα».
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα πεδίου της ΕΣΕΕ, από το 2009 έως το τέλος του 2012, το εμπόριο είχε χάσει το 66% του τζίρου του. Στο χονδρικό εμπόριο η συρρίκνωση κυμάνθηκε στο 75%, ενώ για το λιανικό εμπόριο η απώλεια της τετραετίας υπολογίζεται στο 44,2%.
Πέραν των προβλέψεων, τα στατιστικά της εγχώριας κατανάλωσης συνεχίζουν να καταγράφουν υποχώρηση. Όπως φαίνεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα σημειώνεται αποπληθωρισμός (τελευταία φορά τον Μάιο του 1968 με -0,3%), καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Ιούνιο 2013 διαμορφώθηκε στις 109,95 μονάδες, όντας μειωμένος κατά 0,4% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2012 και κατά 0,2% σε σύγκριση με τον Μάιο του τρέχοντος έτους.