Η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης στην Αθήνα αφορά χιλιάδες εργαζόμενους, προμηθευτές, ανθρώπους των οποίων η δουλειά και το εισόδημα εξαρτάται από την κίνηση και τη ρευστότητα στην αγορά της πόλης, τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στην εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος στάθηκε στα προβλήματα που οδήγησαν στην οικονομική και εμπορική υποβάθμιση της Αθήνας, ενώ παρέθεσε τις προτάσεις του ΕΒΕΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της πρωτεύουσας.
Η ομιλία του κ. Κ. Μίχαλου:
«Ευχαριστώ για την πρόσκληση και συγχαίρω θερμά τη δημοτική αρχή, για την πρωτοβουλία να υλοποιήσει αυτή τη μελέτη.
Η οικονομική και εμπορική υποβάθμιση της Αθήνας -με επίκεντρο το ιστορικό κέντρο- είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε δυστυχώς λίγο μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι προσδοκίες που γεννήθηκαν τότε, για την πρωτεύουσα της χώρας, δυστυχώς δεν ευοδώθηκαν. Αντίθετα, μια σειρά από προβλήματα άρχισαν να οδηγούν σταδιακά την οικονομία της πόλης σε μαρασμό:
o Παρεμπόριο
o Αποκλεισμός του κέντρου από τις συνεχείς διαδηλώσεις
o Κυκλοφοριακή συμφόρηση
o Δυσκολία πρόσβασης σε συνοικιακές εμπορικές περιοχές
Ταυτόχρονα άρχισε να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Με αποτέλεσμα η κρίση και οι συνέπειές της να επιβαρύνουν περαιτέρω ένα ήδη αρνητικό κλίμα. Και να δώσουν τη χαριστική βολή στον επιχειρηματικό κόσμο της Αθήνας.
Η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης στην Αθήνα, είναι ένα μείζον ζητούμενο, που δεν αφορά μόνο μερικούς καταστηματάρχες, όπως ισχυρίζονται όσοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη φωνή αγωνίας του επιχειρηματικού κόσμου. Είναι μια προσπάθεια που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους, προμηθευτές, ανθρώπους των οποίων η δουλειά και το εισόδημα εξαρτάται από την κίνηση και τη ρευστότητα στην αγορά της πόλης.
Τα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της Αθήνας είναι γνωστά. Δεν είναι απλά. Ούτε βεβαίως μπορούν να λυθούν μόνο με ενέργειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι όμως συγκεκριμένα. Και απαιτούν αντιμετώπιση με ολοκληρωμένη στρατηγική, με συντονισμένες δράσεις και διεκδικήσεις, με συνένωση δυνάμεων μεταξύ δήμου, επιχειρηματικών φορέων και Πολιτείας.
Παρεμπόριο: Ως Ε.Β.Ε.Α. αναδεικνύουμε συστηματικά το πρόβλημα από το 2006, με σχετικές μελέτες, με υπομνήματα και προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς, με ειδική εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, αλλά και μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων αντιμετώπισης.
Δυστυχώς, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, τα αποτελέσματα είναι μέχρι τώρα πενιχρά. Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, την πρότασή μας για:
o Σύσταση του Ειδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου, με στόχο τον εντοπισμό των κεντρικών αποθηκών παράνομων προϊόντων και την αποδιοργάνωση των κυκλωμάτων τροφοδοσίας
Διαδηλώσεις: Το ΕΒΕΑ επίσης από το 2006 έχει αναδείξει την ανάγκη ενός νέου, ορθολογικού πλαισίου για τις μικρές διαδηλώσεις. Είμαστε από τους πρώτους που τόλμησαν να πουν το αυτονόητο: ότι δεν μπορεί μια πορεία 200 ατόμων να κλείνει το κέντρο.
Τόσο η πρόταση του κ. Καμίνη, όσο και η πρόσφατη πρωτοβουλία του υπουργού Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Δένδια, δείχνουν ότι υπάρχει η βούληση να δοθούν λύσεις. Όμως αυτό που περιμένει η αγορά, είναι να υπάρξει εφαρμογή των μέτρων και βελτίωση στην πράξη.
Νομιμότητα – ομαλή λειτουργία της πόλης: Η βία, η καταπάτηση των νόμων και η διαρκής διασάλευση της δημόσιας τάξης στο όνομα της όποιας διαμαρτυρίας, είναι φαινόμενα που ούτε δικαιολογούνται από την κρίση, ούτε – πολύ περισσότερο – βοηθούν στην υπέρβασή της. Αντίθετα, επιδεινώνουν τις επιπτώσεις της στην κοινωνία και στην οικονομία.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε επισκέπτες, τουρισμό, επενδύσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, σε μια πόλη όπου κοινοί εμπρηστές μπορούν να δρουν χωρίς καμία επίπτωση, όπου οι δημόσιοι χώροι καταλαμβάνονται από τον οποιονδήποτε, όπου το δικαίωμα στην κυκλοφορία και στην ελεύθερη μετακίνηση παραβιάζεται από την εκάστοτε διαμαρτυρόμενη ομάδα.
Παράνομη μετανάστευση: Η κατάσταση που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αποτελεί συνέπεια της έλλειψης προετοιμασίας και σχεδίου από την πλευρά του κράτους, αλλά και αβελτηρίας στη μετέπειτα διαχείριση του προβλήματος.
Η διαμόρφωση μιας νέας, συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής αποτελεί ζήτημα επιβίωσης όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και για τη χώρα. Ζήτημα οικονομικής σταθεροποίησης, ζήτημα προστασίας της κοινωνικής ειρήνης και της ομαλότητας.
Στη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου, έχουν υπάρξει θετικά βήματα, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξένιος Δίας». Όμως αυτή η προσπάθεια, δεν αρκεί από μόνη της για να δώσει λύση σε ένα τόσο πολύπλοκο και πολυδιάστατο πρόβλημα.
Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει μια πιο δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους της, όσον αφορά το θέμα του ασύλου, αλλά και μεγαλύτερη στήριξη σε θέματα δομών και πολιτικών διαχείρισης του προβλήματος.
Άλλες προτάσεις:
o Επέκταση του ΜΕΤΡΟ και αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που παρέχει. Μετατροπή των σταθμών του μετρό, υπαρχόντων και υπό κατασκευή, σε πόλους έλξης εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Συνεργασία μεταξύ Δήμων, Αττικό ΜΕΤΡΟ και επιχειρηματικών φορέων, για τη μεγιστοποίηση του αναμενόμενου οφέλους από την λειτουργία των νέων γραμμών και σταθμών του μετρό της Αθήνας, με την προώθηση παράπλευρων δράσεων και παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις πλησίον των σταθμών του.
o Καλύτερη σχέση μεταξύ του ύψους των δημοτικών τελών και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις. Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι αναζητούν απεγνωσμένα πηγές εσόδων. Όμως και οι επιχειρήσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο, καταβάλλοντας προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτές και να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους. Ζητούμε γι' αυτό να υπάρξει κατανόηση από όλες τις πλευρές και να μειωθούν – ή τουλάχιστον να παγώσουν - τα δημοτικά τέλη, τουλάχιστον για όσο διαρκεί η κρίση.
o Πρωτοβουλίες τόνωσης της εμπορικής κίνησης, με συνεργασία της αυτοδιοίκησης, των εμπορικών συλλόγων και των φορέων κάθε περιοχής.
o Ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη υλοποιήσει τέτοιες δράσεις, οι οποίες βοηθούν στην αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης. Ελπίζω να υπάρξουν ακόμη περισσότερες, με αξιοποίηση καλών πρακτικών και παραδειγμάτων και από πόλεις του εξωτερικού.
o Ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτερα μια σειρά από μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια, που θα αλλάξουν τη μορφή του λεκανοπεδίου. Αναφέρομαι σε παρεμβάσεις όπως η αξιοποίηση του Ελληνικού, η ανάπλαση του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η αξιοποίηση της έκτασης στο Δέλτα Φαλήρου».