Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank:Κρίσιμη η βιωσιμότητα για έξοδο στις αγορές

Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι κρίσιμη για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Eurobank. Οριακή η μέχρι στιγμής συνεισφορά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Eurobank:Κρίσιμη η βιωσιμότητα για έξοδο στις αγορές

Η ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού κρίσιμη για την βελτίωση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, τονίζει η Eurobank σε έκθεσή της. 

Παράλληλα, εκτιμά ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές θα είναι επιτυχημένη μόνο αν οι αγορές κρίνουν ότι η χώρα έχει ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Όπως αναφέρει, η ελληνική οικονομία διανύει ήδη τον 6ο χρόνο ύφεσης. Η σωρευτική μείωση στο ΑΕΠ από το 2008 μέχρι το τέλος του 2012 είναι 20,1% του ΑΕΠ. Για το 2012 αναμένουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα είναι αρνητικός στο -4.2%.

Η πρόσφατη εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι για ρυθμό ΑΕΠ το 2012 στο -4.6% ενώ οι αντίστοιχες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι -4.8% και -4.2% του ΑΕΠ. Επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης αναμένει η τράπεζα από το 2014 και μετά με δεδομένη την ολοκλήρωση του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την συνεπακόλουθη βελτίωση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το 2014 αναμένεται στο -1.2%. Η Eurobank θεωρεί  ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη πέρα από το ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα κατώτατο όριο για τον αναμενόμενο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το 2014, μπορεί να εκληφθεί ως ευκαιρία για την πιο γρήγορη προώθηση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που κατά την άποψη του ΟΟΣΑ θα μπορούσαν να συμβάλλουν περαιτέρω στην βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν:

• Την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς προϊόντων
• Την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
• Την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι κρίσιμη για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η τράπεζα σημειώνει  ότι το έλλειμμα του 2012 μειώθηκε σωρευτικά σε σχέση με το 2009 κατά περίπου 9% του ΑΕΠ κυρίως εξαιτίας: α) των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, β) της ορθολογικοποίησης του κόστους του τομέα της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων σε σχέση με το 2009, και γ) των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Η συνεισφορά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σε αυτή την προσπάθεια ήταν οριακή.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι μεταρρυθμίσεις που είχαν σαν σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας, τέθηκαν σε εφαρμογή τους τελευταίους τρεις μήνες (π.χ. η δημιουργία της Γενικής Γραμματείας για τα Φορολογικά Έσοδα, το νέο TAXIS κτλ). Άμεσο αποτέλεσμα της συγκεκριμένης καθυστέρησης πιθανόν να είναι η υστέρηση των εσόδων και η αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων για το 2013.

Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει αρνητικά την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, δε θα επιτρέψει την όποια πρωτοβουλία ληφθεί (αν τελικά ληφθεί) για την βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τελικά θα επηρεάσει την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Σημειώστε εδώ ότι θεωρούμε πως η λήψη νέων φορολογικών μέτρων για την κάλυψη των πιθανών αστοχιών του φοροεισπρακτικού μηχανισμού δε θα έχει σημαντικό αποτέλεσμα και μάλλον θα επιβαρύνει τις συνθήκες ρευστότητας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v