Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες:Γιατί «συμφέρουν» πωλήσεις ασφαλιστικών

Γιατί κερδίζουν οι τράπεζες από την πώληση των θυγατρικών τους στις ασφάλειες, ακόμη και εάν τις διαθέσουν έναντι συμβολικού τιμήματος. Οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ και το ενδιαφέρον των ξένων ασφαλιστικών.

Τράπεζες:Γιατί «συμφέρουν» πωλήσεις ασφαλιστικών
Στην επανεξέταση της θέσης τους στην ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να προχωρήσουν εντός της επόμενης τριετίας οι τραπεζικοί όμιλοι μετά τις σχετικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp) για πώληση των non core assets.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ζήτησε από τις τράπεζες τα επικαιροποιημένα πλάνα αναδιάρθρωσης, τα οποία πρόκειται να καταθέσουν ως το τέλος Ιουλίου, να περιλαμβάνουν πωλήσεις μη τραπεζικών δραστηριοτήτων, καθώς και ζημιογόνων θυγατρικών.

Η μείωση του ενεργητικού των συστημικών τραπεζών κρίνεται αναγκαία προκειμένου να υπάρξουν επιπλέον κεφάλαια που θα τις θωρακίσουν έναντι κινδύνων από την πορεία της οικονομίας (π.χ. επισφαλή δάνεια) και θα επιτρέψουν την ομαλή ιδιωτικοποίησή τους με αποεπένδυση του ταμείου.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα πλάνα αναδιάρθρωσης θα προβλέπουν σταδιακή πώληση non core business assets. Η αρχή θα γίνει από τις συμμετοχές ή τις θυγατρικές που διατηρούν οι τράπεζες εκτός του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα, όπως τα ξενοδοχεία και επενδύσεις στο real estate, και θα ακολουθήσουν θυγατρικές ή συμμετοχές στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα (ασφαλιστικές, ΑΕΕΑΠ κ.ά.)

Οι ασφαλιστικές θυγατρικές των τραπεζών έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από τις μητρικές τους, μετά τις ζημίες του PSI+, και έχουν επιστρέψει ή επιστρέφουν σε κερδοφορία, χάρη στις μειώσεις λειτουργικών δαπανών, αλλά και στο μεγάλο κύμα εξαγορών συμβολαίων ζωής την προηγούμενη διετία.

Ενδεχόμενη πώλησή τους από τις τράπεζες θα δώσει σημαντική ανάσα σε επίπεδο βασικών εποπτικών κεφαλαίων καθώς αυτήν τη στιγμή τα εποπτικά κεφάλαια των θυγατρικών ασφαλιστικών ενοποιούνται αφαιρετικά. Ταυτόχρονα, στη διαβούλευση για τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ έχει τεθεί και το θέμα να ενοποιείται αφαιρετικά η καθαρή θέση της ασφαλιστικής

«Πουλώντας, έστω με συμβολικό τίμημα, μια ασφαλιστική με εποπτικά κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ, η τράπεζα κερδίζει ισόποσα κεφάλαια» σημειώνει τραπεζικό στέλεχος που εκτιμά ότι ως το τέλος του 2014 θα έχει επιχειρηθεί η πώληση του συνόλου των ασφαλιστικών που κατέχουν οι τράπεζες.

Η Πειραιώς έχει δηλώσει και επίσημα την πρόθεσή της να πουλήσει την ΑΤΕ Ασφαλιστική, θέτοντας τη θυγατρική της στις διακοπτόμενες δραστηριότητες και έχει ξεκινήσει ήδη την προεργασία με στόχο να ολοκληρώσει την πώληση στο β' εξάμηνο του έτους χωρίς, όμως, να υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

Σε αντίστοιχες κινήσεις εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν ως και το τέλος του 2014 η Εθνική Τράπεζα (Εθνική Ασφαλιστική) και η Eurobank (Eurolife).

Γιατί ενδιαφέρονται οι ξένες ασφαλιστικές

Ενδιαφέρον για την εξαγορά των τραπεζικών ασφαλιστικών επιδεικνύουν funds αλλά και ξένες εταιρίες του κλάδου, που είτε δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα, είτε επιδιώκουν να εισέλθουν στην αγορά.

Το ενδιαφέρον των funds δεν συγκινεί προς το παρόν τους υποψήφιους πωλητές, καθώς είτε εκδηλώνεται από distress funds, είτε οι κρούσεις που διενεργούνται έχουν χαρακτηριστικά distressed, γεγονός που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πουλήσουν τις θυγατρικές ασφαλιστικές τους.

Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζει στο αν θα δείξουν σοβαρό ενδιαφέρον για περαιτέρω επέκτασή τους στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά οι ξένες ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα.

Οι πολυεθνικές ασφαλιστικές έχουν παραμείνει στο σύνολό τους στην εγχώρια αγορά παρά τις μεγάλες ζημίες από το PSI+, τις οποίες κάλυψαν οι μητρικές βάζοντας το χέρι στην τσέπη και ανακεφαλαιοποιώντας πλήρως τις εν Ελλάδι θυγατρικές τους.

Κάποιες εξ αυτών δεν έφυγαν γιατί το κόστος εξόδου ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό της παραμονής και ανακεφαλαιοποίησης των θυγατρικών και αυτές σίγουρα δεν ενδιαφέρονται, προς το παρόν, να ενισχύσουν την εν Ελλάδι δραστηριότητά τους αγοράζοντας μερίδιο αγοράς.

Υπάρχει, όμως, και μια κατηγορία ξένων ασφαλιστικών που φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο στην Ελλάδα, με χαμηλό όμως αντίτιμο, ώστε αν βγει το στοίχημα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας να ρεφάρουν μέρος της ζημίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν προτίθενται να κυνηγήσουν τις ασφαλιστικές που θα πουλήσουν οι τράπεζες, αλλά είναι διατεθειμένες να συζητήσουν την εξαγορά ασφαλιστικών εταιριών από τράπεζες.

Ο χρόνος λογικά θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και των τελευταίων κινήσεων συγκέντρωσης στις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v