Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Αλλαγές στην άσκηση νομισματικής πολιτικής

Την τροποποίηση διατάξεων σχετικά με τα μέσα και τις διαδικασίες άσκησης νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία τίθεται σε ισχύ από τις 7 Ιουλίου 2002, ανακοίνωσε η ΤτΕ.

ΤτΕ: Αλλαγές στην άσκηση νομισματικής πολιτικής
Με την Πράξη Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής 49/2.7.2002 τροποποιούνται και συμπληρώνονται ορισμένες διατάξεις της Πράξης Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής 45/19.12.2000, με την οποία καθορίστηκαν τα μέσα και οι διαδικασίες άσκησης νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζονται μετά την ένταξη της Τράπεζας της Ελλάδος στο Ευρωσύστημα.

Οι αλλαγές αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Κατευθυντήριας Οδηγίας ΕΚΤ/2002/2 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αντανακλούν τις ανάγκες προσαρμογής που έχουν δημιουργηθεί από τις εξελίξεις στον τομέα εφαρμογής της ενιαίας νομισματικής πολιτικής.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις που επέρχονται στο ισχύον λειτουργικό πλαίσιο αφορούν τα εξής:

α) Τη θεσμοθέτηση διενέργειας πράξης κύριας αναχρηματοδότησης με διάρκεια διαφορετική των 14 ημερών, ώστε να καθίσταται δυνατή η εξισορρόπηση των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης σε περιπτώσεις που τα κατανεμηθέντα ποσά στις σχετικές δημοπρασίες αποκλίνουν σημαντικά μεταξύ τους.

β) Την ανάληψη της κύριας ευθύνης από τον αντισυμβαλλόμενο για τη μη χρησιμοποίηση τίτλων ως ασφάλεια, με τον εκδότη ή εγγυητή των οποίων ο αντισυμβαλλόμενος έχει στενό οικονομικό δεσμό.

γ) Τον ακριβή προσδιορισμό του κριτηρίου τοποθεσίας του τίτλου (location of asset), το οποίο πλέον περιλαμβάνει τόσο τον τόπο έκδοσης όσο και τον τόπο διακανονισμού του τίτλου.

δ) Τον ακριβέστερο ορισμό των χρεογράφων (debt instruments) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ασφάλεια στις πράξεις νομισματικής πολιτικής και στην παροχή ενδοημερήσιας ρευστότητας. Στα χρεόγραφα αυτά περιλαμβάνονται τίτλοι με κουπόνια συνδεδεμένα με επιτόκια αναφοράς, δείκτες τιμαρίθμου, ή με την πιστοληπτική διαβάθμιση του εκδότη.

ε) Τη διενέργεια της πράξης αναχρηματοδότησης πιο μακροπρόθεσμης διάρκειας του μηνός Δεκεμβρίου μία εβδομάδα νωρίτερα, από ότι κατά κανόνα προβλέπεται, λόγω των διαδοχικών αργιών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι διατάξεις της Πράξης 49/2.7.2002 τίθενται σε ισχύ από 7.7.2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v